Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úroky z úvěrů mírně klesly. Expertka varuje před zvýhodněnými půjčkami na dovolenou

Lidem docházejí peníze (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů v březnu činila 8,89 procenta, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,44 procentního bodu. Hodnota je tak na úrovni loňského listopadu, vyplývá z Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů. Odborníci čekají, že v dalším období budou sazby úvěrů stabilní a nebudou se razantně měnit.

Reklama

Sazby spotřebitelských úvěrů dosáhly vrcholu v prosinci, kdy průměrně činily 9,49 procenta, od té doby se zvolna snižují. „I přes mírný pokles zůstávají úrokové sazby dlouhodobě stabilní. Větší změny neočekáváme ani v příštích měsících,” uvedla analytička úvěrů Broker Consulting Michaela Pudilová.

V areálu brněnského výstaviště začala trojice stavebních a nábytkářských veletrhů Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Mobitex, 2. března 2023. Ekonomika.

Lukáš Kovanda: Nálada českých spotřebitelů se v březnu přestala zlepšovat. Bojí se vleklé vysoké inflace

Důvěra v českou ekonomiku dosáhla letos v březnu úrovně 93,9 bodu. To znamená, že je na úrovni 93,9 procenta průměru let 2003 až 2022. Je tedy stále z dlouhodobé perspektivy podprůměrná. Nicméně i tak je na nejvyšší úrovni od loňského srpna. Zasluhuje se o to nyní hlavně růst důvěry mezi podnikateli. I když mezi nimi není vývoj jednotný. Zlepšuje se totiž nálada podnikatelů a firem v průmyslu a obchodě, zatímco se zhoršuje ve stavebnictví a vybraných službách, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Expertka varuje před zvýhodněnými půjčkami na dovolenou

Další výkyvy sazeb spotřebitelských úvěrů mohou podle Pudilové nastat v důsledku marketingových akcí bank, které mohou veřejnost lákat na půjčky v období dovolených, kdy lidé potřebují víc peněz najednou. Pudilová ale zároveň varovala, že půjčky na uspokojování krátkodobých potřeb mohou být cestou do dluhové pasti.

Dluhy domácností byly loni podle údajů ČNB 2,144 bilionu korun, o 97,3 miliardy víc než v roce 2021. Z toho objem spotřebitelských úvěrů domácnostem se podle centrální banky za minulý rok zvýšil o 18,9 miliardy na zhruba 277 miliard korun.

Hodnota Broker Consulting Indexu byla na maximu na počátku měření v lednu 2017, kdy činila 10,91 procenta. Od roku 2018 se držela pod sedmi procenty. Od počátku loňského roku, kdy byla na hodnotě 6,1 procenta, začala růst, vrcholu dosáhla v prosinci, kdy činila 9,49 procenta.

David Ondráčka: Předlužené Česko. Tři scénáře pro Fialův kabinet, jak to může řešit

V nesplatitelné dluhové pasti je stále zhruba 750 tisíc lidí (s rodinami 1,5 milionu Čechů), tragicky vysoký počet lidí, a to i přes řadu dílčích zlepšení a změn v posledních letech. Většina je dnes ve vícečetných exekucích, kde už nejsou reálně schopni splácet, už si na nich není co vzít a exekuční mašina tady jede hodně naprázdno. Podle Davida Ondráčky, protikorupčního experta a bývalého šéfa české pobočky Transparency International jde o jeden z nejtěžších ekonomických a sociálních „zločinů“ polistopadové éry. „Zásadní politické téma je, jestli a jak tento exekuční a vymahačský Klondike, rozprášit,“ komentuje Ondráčka.

Přečíst článek

Omar Koleilat, Crestyl
video

Omar Koleilat: Pro normální lidi je hypotéka nejlepší investice. A není drahá ani teď

Většina bohatství v Česku byla vytvořena skrze nemovitosti. Lidé kupovali za 30, 40, 50 tisíc korun metr čtvereční, který má dnes hodnotu 100, 120 tisíc. A to ze svého dali jen zlomek, vypočítává v novém díle seriálu Jiný peníze spolumajitel Crestylu Omar Koleilat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

vánoční dárky (ilustrační foto)

Půjčka na dárky či dovolenou se prodražuje. Úroky rostou i na spotřebitelských úvěrech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme