Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německé banky předhazují klientům ohlodanou kost. Samy přitom shrábnou téměř bilion korun

Německé banky předhazují klientům ohlodanou kost. Samy přitom shrábnou téměř bilion korun
iStock
 ČTK

Německé banky letos neoprávněně vydělají 40 miliard eur (bezmála 940 miliard korun), uvádí největší retailový depozitní makléř v Evropě, společnost Raisin. Vyšší úroky, které nyní vyplácí Evropská centrální banka (ECB), totiž nepromítají do úroků z vkladů klientů. Píše o tom britský ekonomický deník Financial Times (FT).

Reklama

ECB nyní dává bankám v eurozóně roční úrok 2,5 procenta za to, že si u ní přes noc uloží hotovost. Banky v největší evropské ekonomice, kde se úrokové sazby z hypoték za rok téměř zečtyřnásobily, ale pak následně svým drobným klientům podle dat Raisinu vyplácejí za jejich vklady úrok pouze 0,07 procenta. Raisin vypočetl, že neočekávaný zisk bank tak letos dosáhne asi 40 miliard eur.

„To je jasně nefér ze spotřebitelského úhlu pohledu,” řekl britskému listu zakladatel a ředitel Raisinu Tamaz Georgadze. „To, že je trh se vklady plně funkční, je mýtus,” dodal. Mnozí drobní střadatelé si podle něj v dlouhém období extra nízkých úrokových sazeb zvykli dokonce na negativní úroky. Někteří „ani nevědí, že teď mohou na svých vkladech získat kladné úroky,” uvedl Georgadze.

Střadatele berou banky na hůl

Střadatelé v jiných zemích eurozóny získávají na svých vkladech často mnohem vyšší úroky než v Německu. Některé italské banky vyplácejí klientům až 1,5 procenta.

Šéf Bundesbanky: Inflace se bude ještě nějakou dobu držet vysoko. ECB musí přitvrdit

Šéf Bundesbanky: Inflace se bude ještě nějakou dobu držet vysoko. ECB musí přitvrdit

Inflace bude ustupovat jen pomalu a Evropská centrální banka (ECB) by tak měla pokračovat ve svém protiinflačním tažení a dále zvýšit hlavní sazby. Trhy se už nad vyhlídkou vyšších úrokových sazeb v eurozóně zamýšlejí a reagují na vyšší než očekávaná data o vývoji inflace v Německu, Francii i Španělsku. V rozhovoru pro server CNBC to prohlásil prezident Bundesbanky a člen Rady guvernérů Evropské centrální banky Joachim Nagel, který patří mezi „jestřáby“ v ECB.

Přečíst článek

V minulosti byly německé banky ke střadatelům velkorysejší. V předchozích dvou obdobích růstu úrokových sazeb v letech 2008 a 2011 promítaly zvýšení do sazeb na klientských vkladech ze 30 až 40 procent, vyplývá z dat Raisinu. Nyní německé banky podle Georgadzeho plánují přenést na klienty 20 až 30 procent zisku z vyšších sazeb.

Tím by na sebe podle analytika ale mohly přivolat zásah regulačních úřadů. „Toto je politický a společenský problém,” řekl Georgadze a dodal, že se týká velké části německé populace.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Staré město v Mnichově

Probíhající krach německých komerčních nemovitostí začíná ohrožovat tamní bankovní sektor

Přečíst článek

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme