Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úrokové sazby. Mocný nástroj centrálních bank

ČNB

ČNB rozhodla jednomyslně. Základní úrok zůstává na sedmi procentech

Cenové tlaky napříč ekonomikou zvolňují, inflace však zůstává nadále až příliš vysoká na to, aby mohla ČNB začít snižovat úrokové sazby. A tak jak už v červnových rozhovorech s médii členové bankovní rady avizovali, úrokové sazby na dnešním měnově-politickém zasedání ponechali beze změny. Základní úroková sazba zůstává na sedmi procentech. ČNB také představila svou novou makroekonomickou prognózu, kterou analytici považují za významnější než samotné rozhodnutí o sazbách.

Přečíst článek
Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Konec července se ponese ve znamení důležitých rozhodnutí globálních hráčů na poli měnové politiky. Rozhodovat o úrokových sazbách budou postupně americký Fed i Evropská centrální banka. U obou se očekává mírné zvýšení sazeb. Naopak čínští představitelé pokračují v „holubičí“ rétorice a nejspíš dojde na další snížení sazeb po červnovém zasedání čínské centrální banky.

Přečíst článek
Jakub Matějů, náměstek z ČNB

Náměstek z ČNB Matějů: Inflace se do konce roku udrží kolem sedmi procent. Razantní snižování sazeb bych neočekával

Celý trh čeká, kdy inflace konečně spadne do inflačního pásma České národní banky a ta uvolní sazební „okovy“ české ekonomiky. Nejvíc se na to těší realitní trh, který je nyní ve stadiu hibernace. Podle Jakuba Matějů, náměstka ředitele měnové sekce ČNB a poradce bankovní rady, by neměla být očekávání trhu nějakého rychlého klesání sazeb příliš velká. A už vůbec ne v letošním roce. Bankovní rada chce s jejich poklesem počkat, aby si byla jistá, že jsou všechny inflační tlaky za námi. A o návratu základní sazby pod tři procenta si podle Matějů na dlouhé roky můžeme nechat zdát.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Prostor pro zlevňování. Růst cen v průmyslu ztrácí konečně dech

Růst výrobních cen může podle analytiků i v dalších měsících zpomalovat. Zároveň však nepředpokládají návrat k cenám před pandemií. Upozorňují také, že vývoj výrobních cen bude argumentem proti zvýšení úrokových sazeb České národní banky na srpnovém zasedání její bankovní rady. Podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu v červnu dál zpomalil meziroční růst cen většiny výrobců, v zemědělství se prohloubil pokles cen.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Inflace v Česku konečně padá. Vláda na tom má jen malou zásluhu

Inflace se po 11 měsících v červnu vrátila na jednocifernou úroveň. A už v příštím roce se bude pohybovat kolem hodnoty inflačního cíle ČNB. Fialova vláda tak ještě do voleb bude moci vyhlásit, že inflaci porazila, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Inflace v Česku v červnu po roce a půl klesla pod deset procent

AKTUALIZOVÁNO: A je to tady. Inflace v Česku po roce a půl klesla pod deset procent

Inflace v Česku v červnu klesla na 9,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Pod deseti procenty byla inflace v Česku naposledy v lednu 2022, kdy činila 9,9 procenta.

Přečíst článek
Inflace v USA klesla na dvouleté minimum. Co na to Fed?

Inflace v USA klesla na dvouleté minimum. Co na to Fed?

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v červnu zpomalil na tři procenta z květnových čtyř procent. Míra inflace klesla už dvanáctý měsíc za sebou a nachází se nejníže od března 2021. Vyplývá to ze zprávy amerického ministerstva práce.

Přečíst článek
Ekonom Národního institutu SYRI a člen NERV Tomáš Havránek

Snížení sazeb je letos vyloučené a v roce následujícím nepravděpodobné, uvedl ekonom Havránek

Česká národní banka sníží úrokové sazby nejdříve v roce 2025, míní ekonom Národního institutu SYRI a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Tomáš Havránek. Podle něj členové bankovní rady ví, že bude-li inflace kolem nuly nebo v mírném záporu, veřejnost jí to po období s dvoucifernou inflací nebude vyčítat. Toto vědomí je tak silné a potřeba obnovit důvěryhodnost instituce tak urgentní, že snížení sazeb je v letošním roce vyloučené a v roce následujícím nepravděpodobné, uvedl Havránek.

Přečíst článek
Polská centrální banka by podle guvernéra mohla v září snížit úroky. Na snímku guvernér Polské národní banky Adam Glapiński

Jedenáctkrát a dost. Polská centrální banka chystá snížení úrokových sazeb

Polská centrální banka oficiálně ukončila cyklus zpřísňování měnové politiky a v září by mohla přikročit ke snížení úrokových sazeb. Uvedl to guvernér banky Adam Glapiński. Centrální banka předloni v říjnu zahájila zvyšování úrokových sazeb ve snaze omezit inflaci. Ke zvýšení úroků přikročila celkem jedenáctkrát, naposledy loni v září. Od té doby drží základní sazbu na 6,75 procenta.

Přečíst článek
Zdeněk Pečený: Pláčete nad sedmiprocentní hypotékou? Můžete si za to sami

Zdeněk Pečený: Pláčete nad sedmiprocentní hypotékou? Můžete si za to sami

Kdo nyní musí refinancovat hypoteční úvěr za šest či sedm procent, si za to může sám. Lepší sazbu si totiž mohl zajistit s předstihem již předloni, v době před růstem úroků na aktuálně nejvyšší úrovně od 90. let, říká finanční expert Newstreamu Zdeněk Pečený.

Přečíst článek
Švýcarská centrální banka kvůli “hrozivé” dvouprocentní inflaci zvedla sazby na 15leté maximum.

Švýcaři přitvrdili. Kvůli „hrozivé” dvouprocentní inflaci zvedli sazby na 15leté maximum

Měnový výbor švýcarské centrální banky (SNB) zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,75 procenta. To je nejvyšší úroveň od října 2008. SNB se zvyšováním nákladů na úvěry snaží zpomalit vysokou inflaci, která přitom v květnu dosáhla 2,2 procenta a byla nejnižší v Evropě.

Přečíst článek
Reklama

News box

Polsko investuje zhruba 58 miliard korun do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.
Dělníci na pražské Národní třídě vyzdvihli jeřáby první ze dvou pohyblivých plastik a umisťují ji na fasádu obchodního domu Máj. Autorem několikametrových motýlů, jejichž trupy jsou napodobeninami stíhaček spitfire, je výtvarník David Černý. Jak dlouho umístění soch potrvá, zatím není jasné, podle mluvčí investora Michaely Fialové Rozšafné lidé uvidí umělecká díla od neděle 19. května. Kvůli instalaci fialovo-tyrkysového díla je uzavřena část Národní třídy a na místě jsou jeřáby a další technika.
Soud na Slovensku poslal do vazby muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. O rozhodnutí soudce Specializovaného trestního soudu informovala mluvčí tohoto soudu Katarína Kudjáková. Obviněnému, jímž je podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula, za pokus o vraždu hrozí 25 vězení nebo doživotí. Fico, kterého útočník z bezprostřední blízkosti několikrát postřelil, je podle informací nemocnice při vědomí a ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu.
Ve válce 🪖Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy přišlo od 7. října o život nejméně 35 tisíc Palestinců, z toho 83 jen za uplynulý den, a 79 tisíc jich utrpělo zranění. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví ovládané tímto radikálním palestinským hnutím. Izraelská armáda předtím podle webu The Times of Israel uvedla, že její 🛩️letectvo za poslední den udeřilo v celém Pásmu Gazy na více než 70 cílů. Jeden z náletů v Rafáhu podle ní zabil vysoce postaveného příslušníka Palestinského islámského džihádu.
Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace 🩻podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí.
Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou 🚢 v Rudém moři zasáhla střela odpálená pravděpodobně z Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na britskou firmu pro námořní bezpečnost Ambrey, podle níž se incident stal přibližně 18 kilometrů jihozápadně od jemenského přístavu Muchá. Na obchodní lodě na této klíčové námořní trase už půl roku útočí jemenští povstalci podporovaní Íránem.

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Reklama
Reklama
Doporučujeme