Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

úmrtí - informace o tématu

Nejvíc lidí v první půli roku 2022 zemřelo na nedokrvenost srdce, rok předtím na covid

V prvním pololetí loňského zemřelo podle předběžných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 60 tisíc obyvatel, meziročně o více než pětinu méně. Nejčastější příčinou úmrtí byla opět ischemická choroba srdeční, která je na prvním místě od roku 2018, jen v prvním pololetí roku 2021 ji vystřídala nemoc covid-19.

Přečíst článek
Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj (vlevo) zahynul stejně jako dalších 15 osob včetně dvou dětí při pádu vrtulníku v ukrajinském městě Brovary 18. ledna 2023. Na snímku zachycen během neformálního zasedání ministrů spravedlnosti a vnitra v rámci českého předsednictví v Radě EU 11. července 2022 v Praze.

Další tragédie na Ukrajině. Při pádu vrtulníku zahynulo 18 lidí včetně ministra a tří dětí

Přečíst článek
Ve věku 96 let 30. listopadu 2022 zemřel bývalý čínský prezident Ťiang Ce-min. V roce 1994 se v Pekingu setkal i s tehdejším českým premiérem Václavem Klausem.

Zemřel Ťiang Ce-min, klíčový strůjce čínského vítězství v éře pokročilé globalizace. Dokázal si naklonit i Spojené státy

V Šanghaji ve věku 96 let zemřel Ťiang Ce-min, čínský prezident v letech 1993 až 2003 a generální tajemník čínské komunistické strany z let 1989 až 2002. Ťiang Ce-min vstupuje do dějin nejen Číny coby klíčový strůjce jejího mocného ekonomického vzestupu, který proměnil celý svět. Stěžejním triumfem jeho politické kariéry je nasměrování Číny ke vstupu do Světové obchodní organizace a jeho dotažení roku 2001.

Přečíst článek
Josef Somr v roce 2019

Ve věku 88 let zemřel filmový a divadelní herec Josef Somr

Dnes zemřel oblíbený divadelní a filmový herec Josef Somr, bylo mu 88 let. Své poslední dny trávil v sanatoriu Na Pleši. ČTK to řekla jeho manželka Alena Somrová. Somr ve filmech ztvárnil více než 170 postav, jeho zřejmě nejznámější rolí je výpravčí Hubička, lišácký svůdník z oscarových Ostře sledovaných vlaků Jiřího Menzela.

Přečíst článek
Doba čekání podle průběžně aktualizovaného odhadu britských úřadů činila v sobotu 17. září ráno 16 hodin.

FOTOGALERIE: Lidé čekají na možnost vzdát hold Alžbětě II. i více než 24 hodin

Přístup do fronty vedoucí k sídlu parlamentu v centru Londýna, kam se lidé chodí poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II., se po více než sedmi hodinách v sobotu ráno opět otevřel. Doba čekání podle průběžně aktualizovaného odhadu britských úřadů nyní činí 16 hodin. Britská vláda brzy ráno, když čekací doba přesahovala 24 hodin, vyzvala lidi, aby necestovali do metropole s cílem se do fronty připojit. Teplota v noci klesla pod deset stupňů Celsia, ani to však tisíce lidí neodradilo od čekání na možnost vzdát panovnici poslední hold.

Přečíst článek
Pohřeb královny Alžběty II.

Pohřeb století vyvolá v Londýně dopravní chaos, hrozí uzavření metra, varují úřady

Snaha osobně vzdát poctu zesnulé královně Alžbětě II. či přímo na místě sledovat její pohřeb v pondělí 19. září vyvolá zájem statisíců lidí. Londýnské úřady proto varují, že od středy, kdy bude rakev s ostatky nejdéle vládnoucí britské panovnice vystavena ve Westminsterském opatství, čekají metropoli vážné dopravní komplikace, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Alžběta II.

Lukáš Kovanda: Alžběta II. smyslem pro řád vytvořila bilionovou hodnotu

Zesnulá královna Alžběta II. vstupuje do dějin nejen jako nejdéle vládnoucí britský monarcha, ale též „nejhodnotnější“. Pokud by britská královská rodina představovala firmu, byla by její značka, „brand“, jednou z nejhodnotnějších na světě.

Přečíst článek
Zemřela britská královna Alžběta II.

Archivní videa: Alžběta jako miminko, svatby i korunovace

Zesnulá britská královna Alžběta II. byla unikátní v mnoha směrech. Zařadila se mezi nejdéle vládnoucí panovníky a její rekordy v budoucnu budou vládci na celém světě jen těžko překonávat. Ale zároveň byla první panovnicí, jejíž celý život zachycovaly filmové a později televizní kamery. Zejména britské archivy odhalily řadu unikátních záběrů. Od střihového videa Alžběty jako dítěte přes proslulou svatbu s Philipem a korunovaci až po legendární zahájení olympijských her v Londýně v roce 2012. Alžbětin život ale byl plný i zcela obyčejných situací, jako byla premiéra opery nebo pojížďka na koních.

Přečíst článek
Královna Alžběta II.

GALERIE: Alžbětino století skončilo. Truchlí celý svět

Konec jedné éry, zní titulek zprávy o úmrtí britské královny Alžběty II. magazínu The Economist. Magazín připomíná, jak moc se za skoro století života aristokratky a 69 let jejího vládnutí změnila Británie. A svět. 

Přečíst článek
Královna Alžběta II.

Britská královna Alžběta II. zemřela. Novým králem je její nestarší syn Charles

Britská královna Alžběta II. zemřela. Šestadevadesátiletá panovnice skonala na zámku Balmoral ve Skotsku, kam se za ní dnes odpoledne sjížděli její příbuzní.

Přečíst článek
prodejna řetězce Bed, bath & beyond

Když meme investoři zabíjejí. Finanční ředitel problémové Bed, Bath & Beyond spáchal sebevraždu

Americký řetězec domácích potřeb a dekoru Bed, Bath & Beyond přišel o jednoho ze svých top manažerů. Šéf přes finance Gustavo Arnal spáchal v pátek sebevraždu. Dvaapadesátiletý ředitel neustál tlak hromadících se finančních problémů společnosti.

Přečíst článek
Šéf Lukoilu Ravil Maganov zemřel po pádu z okna nemocnice.

Šéf Lukoilu zemřel po pádu z okna. Údajně spáchal sebevraždu

Šéf druhého největšího ruského producenta ropy Lukoil Ravil Maganov zemřel po pádu z okna nemocnice, kde byl na vyšetření. Podle ruské agentury TASS spáchal sebevraždu. Lukoil byla jedna z prvních ruských firem, která se vyslovila proti invazi na Ukrajině, uvedla agentura Bloomberg. Podle ruských médií je to letos již sedmé podezřelé úmrtí některého z nejvyšších ruských manažerů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Projekt Daňová Kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let existence ztrátám na daních za 1️⃣6️⃣ miliard korun. V loňském roce to byla jedna miliarda korun, řekl generální ředitel Celní správy Marek Šimandl. Na Daňové Kobře se podílejí Finanční správa, Celní správa a policie, základem projektu je výměna informací a sdílení kapacit, což pomáhá odhalovat případy daňových úniků.
Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále 👍 zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.
Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin tento týden navštívil Severní Koreu, kde jednal o prohloubení 🤝 spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem a bezpečnosti v regionu. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala SVR.
Reklama
Reklama
Doporučujeme