Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

technologie - informace o tématu

Největší český e-commerce & on-line business veletrh mění majitele

SmartEmailing kupuje největší český e-commerce veletrh

Největší český e-commerce & on-line business veletrh Czech On-line Expo mění majitele. Po pěti letech organizace jej od Jana Kalianka koupil SmartEmailing, česká platforma pro automatizovanou e-mailovou a SMS komunikaci.

Přečíst článek
Semišové tenisky Re:Suede značky Puma

Staré tenisky patří do kompostu. Puma chce svůj biologicky rozložitelný vynález vyrábět už příští rok

Semišové tenisky, které se kompletně celé rozloží na kompostu, začala značka Puma testovat před dvěma lety. Na pěti stovkách německých zákazníků ozkoušela biologicky rozložitelný model Re:Suede. Nyní Puma hlásí, že dvouletý experiment se vydařil, obnošené boty se úspěšně rozpadly.

Přečíst článek
Francouzská technologická společnost Atos

Atos jedná s Křetínským o změně podmínek prodeje své divize

Francouzská technologická společnost Atos jedná s firmou EP Equity Investment českého podnikatele Daniela Křetínského o změně podmínek dohody o prodeji ztrátové divize technologických služeb Tech Foundations. Sdělila to firma Atos.

Přečíst článek
Italské pohoří Dolomity obsahuje minerál dolomit

Minerál vytvořený v laboratoři otevírá nové možnosti materiálovému inženýrství

Výzkumníci vyřešili záhadu vzniku jednoho zajímavého minerálu, v laboratoři dokázali řídit jeho utváření, a nabízejí tak možnosti lepší výroby materiálů pro polovodiče, solární panely a další technologie.

Přečíst článek
Umělá inteligence by mohla předpovědět infarkt až deset let dopředu, uvádí vědci

Umělá inteligence by mohla předpovědět infarkt až deset let dopředu

Umělá inteligence by mohla do budoucna pomoci lékařům vyhodnocovat riziko infarktu u pacientů. Zjistili to vědci z anglické Oxfordské univerzity, podle kterých by zkoumaný nástroj AI mohl poskytnout přesnější analýzu snímků výpočetní tomografie (CT) a zjistit, zda pacientům hrozí infarkt až deset let dopředu. Nová technologie pomohla zlepšit léčbu u téměř 50 procent zkoumaných pacientů a má potenciál zachránit tisíce životů, uvádí odborníci.

Přečíst článek
Sam Altman

Chaos. OpenAI se snaží sjednotit rozdělené zaměstnance, Microsoft chce změny ve vedení

Společnost OpenAI vede intenzivní diskuse s cílem sjednotit své rozdělené zaměstnance. Uvedla to agentura Bloomberg, která se odvolává na interní dopis viceprezidentky pro globální záležitosti Anny Makanjuové. Šéf společnosti Microsoft Satya Nadella řekl, že struktura vedení OpenAI se zjevně musí změnit. Microsoft firmu OpenAI podporuje a má v ní i podíl.

Přečíst článek
Ruští vědci nejsou na světových konferencích ani nepublikují nové objevy

Ruští vědci nejsou na světových konferencích ani nepublikují nové objevy

Ruská věda se v důsledku agrese proti Ukrajině vytrácí ze světového kontextu. Ruští vědci přestávají spolupracovat se západními odbornými institucemi, zůstávají v izolaci nebo aspoň navazují kontakty s kolegy v Číně nebo Indii. Kuriózním dokladem úrovně nových spojenectví je fakt, že Ruská akademie věd založila ústav pro výzkum myšlenek nynějšího čínského vůdce Si Ťin-pchinga, první takové výzkumné centrum mimo Čínu.

Přečíst článek
Čínská společnost Huawei Technologies

Máme nejrychlejší internet, tvrdí Čína. Rychlost má dosahovat 1,2 terabitu za sekundu

Čínské společnosti Huawei Technologies a China Mobile vybudovaly 3000 kilometrů dlouhou internetovou síť spojující Peking s jihem země, která jako první na světě dosahuje stabilní a spolehlivé šířky pásma 1,2 terabitu za sekundu. To je několikanásobně více, než jsou běžné rychlosti na celém světě. Čína to označila za svůj nejnovější technologický průlom, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Čtvrtletní zisk výrobce počítačů Lenovo klesl o více než polovinu

Lenovo v problémech. Největšímu výrobci počítačů se propadl zisk o více než polovinu

Čistý zisk čínské společnosti Lenovo Group, která je největším výrobcem osobních počítačů na světě, se ve druhém finančním čtvrtletí meziročně propadl o více než polovinu na 249 milionů dolarů, tedy zhruba 5,6 miliardy korun. Její tržby se snížily již páté čtvrtletí za sebou.

Přečíst článek
3D nanotiskárna společnosti IQS nano

Po osmi letech hotovo. Češi představili svou první 3D nanotiskárnu, pomůže i v energetice

První českou 3D nanotiskárnu, která dokáže vyrábět předměty s detaily menšími než 100 nanometrů, představila na konferenci o 3D nanotisku v Lelekovicích na Brněnsku společnost IQS nano. Zařízení společnost vyvinula ve spolupráci s Ústavem přístrojové techniky Akademie věd ČR.

Přečíst článek

Roboty se učí od včel. Kopírují jejich modely komunikace, aby dosáhly kolektivního rozhodnutí

Výzkumníci z Barcelony vytvořili malinké roboty, které se dokážou navzájem dorozumívat na stejném principu jako včely, avšak nikoli pohybem, ale blikáním světel. To může mít smysl pro budoucí lékařské mikroroboty nasazené v lidském těle, které nemohou mít velké vybavení, nebo pro záchranářské přístrojky, jež mohou být snadno zničeny, takže se nevyplatí dát do nich drahou elektroniku. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Nejčastějším nástrojem ⌨️⌨️⌨️kybernetických zločinců se loni poprvé staly krádeže identity. Se selháním identifikace a autorizace bylo spojeno 30 procent loni zaznamenaných bezpečnostních incidentů ve firmách, což představuje meziroční nárůst o 71 procent. Ve zprávě X-Force Threat Intelligence Index 2024 to uvedla společnost IBM. Pro sestavení zprávy analyzoval tým IBM X-Force více než 150 miliard bezpečnostních událostí denně po celém světě. Číst více
Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich 💸💸💸koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.
Reklama
Reklama
Doporučujeme