Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Švédsko - informace o tématu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Reakce Ankary na spálený korán. Turecko nebude jednat o vstupu Finska a Švédska do NATO

Turecko zrušilo únorové jednání se Švédskem a Finskem o vstupu těchto severských zemí do NATO, aniž stanovilo náhradní termín. Píší to dnes turecká státní média s odkazem na diplomatické zdroje. Rozhodnutí přichází den poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Stockholmu sdělil, že nemůže počítat s tureckou podporou při vstupu do Severoatlantické aliance kvůli víkendovým demonstracím prokurdských skupin a odpůrců islámu.

Přečíst článek

Sleva 15 procent. Drama na švédském realitním trhu vrhá Seveřany do krize

Ceny nemovitostí ve Švédsku z dosavadního vrcholu, na kterém byly začátkem roku, klesly o 15 procent. Pokles realitního trhu v největší severské ekonomice tak ještě může prohloubit začínající hospodářský propad, uvedla dnes agentura Bloomberg. Největší riziko představují komerční nemovitosti.

Přečíst článek
Marlboro, ilustrační obrázek

Philip Morris ovládl švédského rivala. Akcie Swedish Match stáhne z burzy

Nadnárodní tabákový gigant Philip Morris International, který vyrábí například cigarety Marlboro, získal ve švédské společnosti Swedish Match více než 90 procent akcií. Firma nyní hodlá takzvaně vytěsnit menšinové akcionáře a stáhnout švédský podnik z burzy. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Nord Stream poškodila sabotáž, potvrdilo vyšetřování

Vyšetřování zářijových úniků plynu z plynovodů Nord Stream potvrdilo, že se jednalo o sabotáž, uvedla dnes podle agentury Reuters švédská prokuratura. Na poškozených plynovodech byly objeveny zbytky výbušnin, dodala.

Přečíst článek
Elektrolux, logo

Elektrolux se propadl do ztráty, propustí skoro desetinu zaměstnanců

Vysoká inflace a slabá důvěra spotřebitelů podtrhla poptávku po spotřebičích. Lidé odkládají nákup nového mixéru, trouby či sporáku. Doplácí na to také švédský výrobce elektrospotřebičů značky Elektrolux, který se propadl se do ztráty. Ve snaze ozdravit svoji finanční situaci firma ohlásila masivní propouštění. Zruší až 4000 pracovních míst, převážně v USA.

Přečíst článek

Revoluce ve Švédsku. Krajní pravice poprvé získá přímý vliv na vládu

Šéf švédské Umírněné koaliční strany Ulf Kristersson oznámil, že se dohodl s Křesťanskodemokratickou stranou a Liberály na vytvoření menšinové koaliční vlády s podporou krajní pravice. Protiimigrační Švédští demokraté tak budou mít podle agentury Reuters poprvé přímý vliv na vládní politiku. Hlasování parlamentu o novém předsedovi švédské vlády se uskuteční v pondělí 17. října.

Přečíst článek
Stánek firmy Mitas na mezinárodním veletrhu motocyklů, čtyřkolek, příslušenství a oblečení Motosalon na brněnském Výstavišti v roce 2018.

Švédové prodávají divizi na výrobu pneumatik včetně tuzemského Mitasu japonské TWS

Výrobce pneumatik Mitas mění po šesti letech majitele. Švédská skupina Trelleborg prodává svou divizi na výrobu pneumatik, jejíž součástí je i Mitas, za 2,1 miliardy eur (51,5 miliardy korun) japonské firmě The Yokohama Rubber Company. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Kromě Mitasu získají Japonci rovněž výrobu a prodej pneumatik značek Trelleborg, Maximo, Cultor a Interfit využívaných v zemědělství, průmyslu a stavebnictví. Podle expertů oslovených HN tvoří Mitas asi třetinu obratu divize Trelleborg Wheel Systems (TWS).

Přečíst článek
Držitelé Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2022.

Nobelovu cenu za ekonomii získal poprvé i exšéf americké centrální banky. Za výzkum bankovních krizí

Nobelovu cenu za ekonomii si letos rozdělí hned tři ekonomové, vesměs Američané. Získává ji Ben Bernanke, bývalý šéf americké centrální banky, a také Douglas Diamond a Philip Dybvig. Všichni tři ve svých akademických pracích demonstrovali, proč a jak předcházet rozsáhlému kolapsu bankovního systému. Bernanke pak měl příležitost takovému kolapsu předcházet i přímo v praxi. Centrální bance USA neboli Fedu totiž šéfoval v době finanční krize let 2008 a 2009, jejíž vrcholnou fázi odstartoval pád investiční banky Lehman Brothers.

Přečíst článek
Nordstream 2, ilustrační foto

Havárie nebo sabotáž? Z třech větví plynovodů Nord Stream uniká plyn

Z plynovodů Nord Stream 1 i 2 záhadně uniká plyn. Jde o poruchu nebo sabotáž? Ani jednu možnost nelze v tuto chvíli vyloučit.

Přečíst článek
Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna

Kup teď, zaplať později. Švédský fintech gigant vstoupil do Česka

Českou fintech scénu ode dneška rozšíří švédský start-up Klarna, značka světového formátu zabývající se především zprostředkováváním odložených plateb v e-commerce, který v Česku používá například Twisto.

Přečíst článek
Švédské pásové bojové vozidlo CV90

Česko se dohodlo se Slovenskem na společném postupu při nákupu obrněnců CV90

Česká republika a Slovensko budou spolupracovat při nákupu švédských pásových bojových vozidel CV90. Ministři obrany Jana Černochová a Jaroslav Naď, kteří podepsali příslušnou dohodu, si od tohoto kroku slibují například nižší ceny kupované techniky nebo zapojení českých a slovenských firem do oprav a do výroby náhradních dílů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Centrální banka USA podle očekávání nechala základní úrok beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. Úroky nezměnila šesté zasedání za sebou.  V prohlášení banka naznačila, že se stále přiklání k případnému snižování nákladů na úvěry, upozornila ale na nedávné neuspokojivé údaje o inflaci.

USA uvalily nové❌❌❌ sankce na stovky osob a subjektů v souvislosti s Ruskem. Sankce se vztahují i na více než desítku firem se sídlem v Číně a v Hongkongu, informovala agentura Reuters s odkazem na údaje z webu amerického ministerstva financí. Sankce jsou namířeny například proti společnostem spojeným s ruským projektem na těžbu zemního plynu a výrobu zkapalněného zemního plynu LNG 2 v Arktidě. Uvaleny byly také na ruskou leteckou společnost Pobeda, což je nízkonákladová divize Aeroflotu.

Americký 💲💲💲dolar před dnešním koncem dvoudenního zasedání měnového výboru centrální banky USA oslabuje. Investoři se zaměří hlavně na vyjádření šéfa Fedu Jeroma Powella, zvláště na to, jaký zaujme postoj k dalšímu vývoji úroků vzhledem k tomu, že inflace nadále zůstává nad dvouprocentním cílem.
Tržby společnosti Yum Brands, majitele řetězců restaurací s rychlým občerstvením 🍗KFC, 🍕Pizza Hut či 🌮Taco Bell, se v prvním čtvrtletí poprvé od pandemie nemoci covid-19 v roce 2020 snížily. To je dalším důkazem toho, že jedna z nejodolnějších částí spotřebitelské ekonomiky oslabuje, upozornila agentura Bloomberg. Zisk se sice zvýšil na 314 milionů dolarů z loňských 300 milionů, zaostal však za očekáváním.
Britskému výrobci luxusních🚗🚗🚗 vozů Aston Martin vzrostla v prvním čtvrtletí ztráta více než se čekalo, protože firma vyrobila méně vozů a finanční náklady se prudce zvýšily. Očištěná ztráta před zdaněním se prohloubila na 110,5 milionu liber (3,2 miliardy korun) z 57,3 milionu liber ve stejném období loni.  Číst více
Ve 🌄🌄🌄Špindlerově Mlýně a ve SkiResortu Černá hora-Pec začala letní sezona. Ve Špindlerově Mlýně se rozjela po jarní pauze sedačková lanovka na Medvědín a ve SkiResortu kabinová lanovka na Černou horu, informovala střediska na webech. Hlavní novinkou jsou letní obdoby skipasů. Dnes ráno bylo v Královéhradeckém kraji většinou jasno, na horách do 12 stupňů Celsia, na hřebenech Krkonoš kolem šesti.

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. V době rozpadu Československa v roce 1992 byl také místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. Macek, známý svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy, z aktivní politiky odešel v roce 2001. Sdělila to společnost Albatros Media, která vydávala jeho knihy. 

Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023
Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023 profimedia.cz

Světové akciové indexy letos rostou, v dubnu ale některé sestoupily z rekordních úrovní. Nejsledovanější americký S&P 500 stoupl o 6️⃣procent.

Stovky lidí si ve středu v bruselském parku Cinquantenaire připomněly 20. výročí rozšíření Evropské unie roztažením obří vlajky EU. Nečekaně je přišla pozdravit i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Přítomní rovněž drželi v rukou vlajky deseti zemí, které v roce 2004 do unie vstoupily, včetně České republiky. Číst více
Bance Creditas v roce 2023 meziročně vzrostl čistý provozní 💰💰💰zisk o 148 procent na 1,13 miliardy korun. Téměř o pětinu loni stoupl počet klientů, ke konci roku jich banka měla více než 205 tisíc. Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2023 stoupl podle dat České národní banky souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy Kč na 104,4 miliardy korun.
Reklama
Reklama
Doporučujeme