Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

stavba - informace o tématu

Architekta Eva Le Peutrec

V Číně se prostavěli do kvality, tvrdí architektka mrakodrapů Eva Le Peutrec

Navrhla desítky mrakodrapů, velké multifunkční komplexy i město pro milion lidí. Ke všem svým projektům ale architektka Eva Le Peutrec přistupuje stejně. „Na většině zakázek platí, že už dnes je pozdě,“ popisuje stavění v Číně, kde chvíli žila, aby mohla projektovat mrakodrapy.

Přečíst článek

Vespod beton, nahoře dřevo. Vila v Novém Jičíně je moderní verzí antické stavby

Přečíst článek
Hasičská zbrojnice a zázemí technických služeb v Líbeznicích.

Nejlepší novostavby podle historiků: Sídlo Lasvitu a hasičská zbrojnice v Líbeznici

Nenarušuje, ale dotváří. Přesně takové jsou podle historiků architektury realizace sídla společnosti Lasvit a hasičské zbrojnice v Líbeznici.

Přečíst článek
Rodinný dům v Radvanicích je jedním z nominovaných projektů České ceny za architekturu.

Plechový dům vzbuzuje rozporuplné reakce. A bojuje o prestižní cenu

Rodinný dům v Radvanicích na Ostravsku na první pohled zaujme nejenom svým tvarem, ale i fasádou z plechu. Objekt navržený ateliérem ti2 architekti je dalším, který se uchází o prestižní ocenění Česká cena za architekturu.

Přečíst článek
Ondřej Chybík, architekt

Mrakodrap může do Ostravy přinést novou energii, říká architekt Chybík

Architektonický ateliér Chybik+Kristof se podepsal pod spoustu projektů od rezidenčních staveb po veřejné nebo experimentální jako je food market Manifesto v Praze. Za svoji práci byli architekti z Brna také mnohokrát oceněni, naposledy zaujali porotu prestižní MIPIM Awards projektem Vinařství Lahofer. „Vytváří se povědomí nejenom o nás, ale i o české architektuře, ale vlastně i o tom, že se na Moravě vyrábí víno. To považuji za hodně důležité,” říká v rozhovoru pro newstream.cz jeden ze zakladatelů studia Ondřej Chybík.

Přečíst článek
Dům od ateliéru ORA v Božicích na Moravě.

Jak stavět na české vesnici moderně? S respektem k tradici

Dům, který navrhli do vesnice Božice architekti ze studia ORA, v sobě mísí prvky moderní architektury a tradičního vesnického stavení.

Přečíst článek
Tento projekt se uchází o Českou cenu za architekturu.

Minimalistický dům se uchází o architektonickou cenu

Projekt rodinného domu v Habartově na Karlovarsku pražského architektonického ateliéru JRA zaujal nejenom prestižní zahraniční server Archdaily, odborná porota České ceny za architekturu ho také vybrala do užšího kola letošního ročníku soutěže.

Přečíst článek
Vilu v Tróji navrhli architekti a designéři ze studia Coll Coll.

Vila v Troji za 80 milionů má výjimečný výhled na Prahu i do budoucnosti

Po návratu z Kanady se chtěl mladý pár usadit v Praze. Snil o domě, ve kterém bude klidně žít i pracovat. Výsledkem je vila postavená v duchu palladiánských staveb s technologiemi ovládanými umělou inteligencí.

Přečíst článek
Výstavba silnice 714 Astfjordkryssinga.

Mosty, nemocnice, kostely. Tyto projekty se uchází o titul Stavba roku

Těchto 33 projektů se uchází o titul Stavba roku.

Přečíst článek
Jeden z projektů Davida Krause

Průhledná školka i továrna z betonu: To jsou díla nejlepších českých architektů

Do užšího výběru ocenění Architekt roku se dostali architekti Petr Janda, Petr Stolín, David Kraus a studio Kuba&Pilař architekti. Vítěze soutěže vyhlásí odborná porota 21. září.

Přečíst článek
Dům v Jeseníkách.

Z paneláku do hornatých Sudet. Dům v Jeseníkách soutěží o prestižní cenu

Dům pro rodiče, tak se jmenuje projekt ateliéru TŘI.ČTRNÁCT architekti (Ondřej Palenčar), který se dostal do užšího výběru mezinárodní odborné poroty České ceny za architekturu.

Přečíst článek
Vilu u Vídně navrhl český architekt.

Vila českého architekta u Vídně odkazuje na řemeslnou tradici

Český architekt Jan Proksa postavil na úzkém pozemku nedaleko Vídně dvougenerační vilu. Stavba zaujme tvarem i strukturální vápennou omítkou.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme