Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Většina západních firem je stále v Rusku. Když odejdeme, vezmou si naše značky, obávají se

Řada západních firem zůstává v Rusku navzdory dřívějším plánům na odchod
iStock
 ČTK

Řada západních podniků, včetně firem Avon Products, Air Liquide a Reckitt, stále zůstává v Rusku, a to navzdory dříve ohlášeným plánům na odchod z tohoto trhu. Důvodem jsou rostoucí překážky pro opuštění Ruska, ale i fakt, že aktivita ruských spotřebitelů se zotavuje. Informuje o tom na svých internetových stránkách list Financial Times.

Reklama

Podle Kyjevské ekonomické školy (KSE) zůstává v Rusku téměř 2200 nadnárodních společností, zatímco kolem 1600 firem své ruské aktivity ukončilo či omezilo. Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 řada západních podniků avizovala, že se z ruského trhu stáhne. Moskva ale postupně přicházela s opatřeními, která náklady na odchod z Ruska zvyšovala. Zavedla například povinnou 50procentní slevu na aktiva prodávaná ruským kupcům, která jsou ze zemí, jež Moskva považuje za znepřátelené, a také minimálně 15procentní „daň z odchodu“, připomíná FT.

Některým západním podnikům plánujícím odchod z Ruska, například dánskému pivovaru Carlsberg, ruské úřady jejich aktivity zabavily, což vyvolalo znepokojení u ostatních firem. Podle FT je navíc čím dál obtížnější najít ruské kupce, kteří jsou přijatelní pro prodávající stranu i pro Moskvu a jejichž zapojení by neporušovalo západní sankce.

Francouzský dodavatel průmyslových plynů Air Liquide v září 2022 oznámil, že podepsal předběžnou dohodu o prodeji ruských aktivit skupině místních manažerů, kteří tyto aktivity řídili. Dohoda však nezískala souhlas ruské vlády.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenský: Výroky Putina ohledně mé legitimity jsou nudné. On je ten nelegitimní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil zpochybnění své současné legitimity v čele země ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem za nudné a nezajímavé. A jako nelegitimního naopak označil ruského prezidenta. Vyjádřil se tak v rozhovoru, který zveřejnil například kazachstánský server Vlasť.

Přečíst článek

Reklama

Avon setrvává

Britský výrobce kosmetiky Avon zahájil proces prodeje ruských aktivit a obdržel nabídky na jejich koupi. Nakonec se však rozhodl, že tyto nabídky nepřijme. Také britský výrobce spotřebního zboží Reckitt nadále působí v Rusku, ačkoli už v dubnu 2022 ohlásil plán převést ruské aktivity na jiného majitele. „Nadále zkoumáme možnosti, situace se však zkomplikovala,“ řekl listu Financial Times šéf podniku Kris Licht.

Alexandra Prokopenková z organizace Carnegie Russia Eurasia upozornila, že rostoucí mzdy a překvapivě příznivý hospodářský vývoj v Rusku vedly k růstu spotřebitelských výdajů. Tím se zvýšila atraktivita ruského trhu pro západní podniky.

„Pokud se stáhneme z Ruska, oni si vezmou naše značky. Nemyslím si, že je to dobrý obchod,“ řekl listu Finacial Times letos v březnu člen správní rady britského výrobce spotřebního zboží Unilever Nelson Peltz.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme