Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

soud - informace o tématu

V Číně nastal „okamžik Lehman“. Krachuje světově nejzadluženější developer

Lukáš Kovanda: V Číně nastal „okamžik Lehman“. Krachuje světově nejzadluženější developer

Soud v Hong Kongu poslal do likvidace čínského realitního obra Evergrande. Pro celou Čínu může jít o okamžik srovnatelný s tím, co pro Západ značil bankrot investiční banky Lehman Brothers v roce 2008. Pád Evergrande, stejně jako pád Lehmanů, je dosud nejprůkaznějším dokladem neudržitelného ekonomického růstu živeného dluhem. Dneškem se tedy investoři po celém světě definitivně dozvídají – a mají na to štempl hongkongského soudu –, že vzestup čínské ekonomiky byl zejména v posledních letech nezdravý a v podstatě iluzorní. Vyhnaný dluhem.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman uděloval 28. října 2019 na Pražském hradě státní vyznamenání. Na snímku je podnikatel, mediální magnát a moderátor Jaromír Soukup

Úleva pro Soukupa. Zadlužená TV Barrandov získala od soudu moratorium

Zadlužená společnost Barrandov Televizní Studio má kvůli exekuci zablokované bankovní účty a nemůže provádět finanční operace. Firma Jaromíra Soukupa a Jana Čermáka ale nyní získala dočasnou ochranu před klíčovým věřitelem, který účty zablokoval, uvedl Deník N.

Přečíst článek
Ruský rubl

Astronomický úplatek. Dva agenti ruské FSB si měli mezi sebe rozdělit pět miliard rublů

Dva členové ruské tajné služby FSB, zadržení loni z listopadu kvůli přijetí úplatku ve výši pěti miliard rublů (asi 1,23 miliardy korun), uzavřeli dohodu s vyšetřovateli a vypovídají proti svým společníkům v tomto případu, kolegovi z tajné služby a skupině elitních vyšetřovatelů. Informují o tom ruská média s odvoláním na federální kriminální ústřednu.

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump bojuje v Coloradu. Kvůli diskvalifikaci z tamních primárek se obrátil na nejvyšší soud

Republikánský uchazeč o Bílý dům Donald Trump se obrátil na nejvyšší soud ve Washingtonu, aby rozhodl ve věci jeho diskvalifikace z primárek ve státě Colorado, informují agentury. O tom, že bývalý prezident není způsobilý znovu vykonávat svůj někdejší úřad, rozhodl nejvyšší soud Colorada před Vánoci. Odvolal se při tom na 14. dodatek americké ústavy kvůli Trumpovu podílu na násilnostech u Kapitolu 6. ledna 2021.

Přečíst článek
Jacobite Express z Harryho Pottera

Spěšný vlak do Bradavic není bezpečný. Jeho provozovatel prohrál soudní spor

Britský železniční dopravce West Coast Railways (WCR), který provozuje i historický vlak známý z filmů o Harrym Potterovi, prohrál u soudu spor týkající se bezpečnostního zajištění. Podle verdiktu musí firma do vlaků instalovat centrální zamykání dveří vagonů, což kvůli nákladům nechtěla udělat a žádala o výjimku, uvedl server BBC News.

Přečíst článek
Petr Nečas je prvním odsouzeným expremiérem

Nečas s odvoláním neuspěl. Soud mu potvrdil podmíněný trest i milionovou pokutu

Odvolací soud ve středu potvrdil bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitý trest milion korun. Jeho spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček dostal dvouletý podmíněný trest a musí zaplatit 300 tisíc korun. Rozsudek, podle kterého se muži dopustili trestného činu podplacení, je pravomocný.

Přečíst článek

Colorado vyřadilo Trumpa z klání o Bílý dům

Bývalý prezident Donald Trump není způsobilý znovu vykonávat svůj někdejší úřad, rozhodl v noci na dnešek nejvyšší soud státu Colorado a exšéfa Bílého domu diskvalifikoval z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě. Informovaly o tom agentury AP a Reuters, podle nichž soud rozhodl s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy kvůli Trumpově podílu na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Exprezidentovi právníci uvedli, že se proti diskvalifikaci odvolají k nejvyššímu soudu USA, který má v ústavních záležitostech poslední slovo.

Přečíst článek
Kardinál Angelo Becciu

Kardinál Angelo Becciu dostal od soudu ve Vatikánu trest pět a půl roku vězení

Kardinál Angelo Becciu je vinen v případu zpronevěry při správě majetku katolické církve, rozhodl dnes soud ve Vatikánu, který mu udělil trest pět a půl roku vězení, uvedla agentura Reuters. Pětasedmdesátiletý Becciu je nejvýše postaveným církevním hodnostářem, který kdy stanul před vatikánským trestním soudem. Kardinálovi právníci uvedli, že jejich klient se proti verdiktu odvolá.

Přečíst článek
Rudy Giuliani

Trumpův bývalý právník musí zaplatit dvěma ženám 148 milionů dolarů za křivé obvinění

Rudy Giuliani má zaplatit více než 148 milionů dolarů (3,3 miliardy korun) dvěma ženám za to, že je křivě obvinil z volebních podvodů v roce 2020. Giuliani tehdy působil jako právník Donalda Trumpa, který odmítl uznat svou porážku v prezidentských volbách a šířil fámy o volebních podvodech. Devětasedmdesátiletý bývalý starosta New Yorku se chce odvolat.

Přečíst článek
Tvůrce hry Fortnite vyhrál soudní spor s firmou Google

Tvůrce hry Fortnite vyhrál soudní spor s firmou Google

Americká videoherní společnost Epic Games, jež je tvůrcem populární hry Fortnite, vyhrála významný soudní spor proti společnosti Google. Porota v pondělí u kalifornského soudu jednomyslně rozhodla, že technologický gigant zneužívá svého monopolního postavení na trhu s mobilními aplikacemi na úkor vývojářů a uživatelů chytrých telefonů. Google se proti verdiktu hodlá odvolat, uvedly agentury AP a AFP.

Přečíst článek
důl Turów
video

Brusel versus Varšava. Tresty, které soud Evropské unie uložil kvůli Turówu, odporují polské ústavě

Finanční tresty, jež Polsku v souvislosti s pokračováním těžby v dole Turów nedaleko hranic s Českem a s fungováním disciplinární komory polského nejvyššího soudu uložil Soudní dvůr EU, jsou v rozporu s polskou ústavou - k takovému závěru nyní dospěl polský ústavní soud. Jeho verdikt podle agentury Reuters zostřuje letité spory mezi Evropskou komisí a Varšavou.

Přečíst článek
Reklama

News box

Skupina tuzemských nemovitostních fondů ZDR Investments vstoupila na slovinský trh, kde koupila tři maloobchodní parky za 6️⃣0️⃣0️⃣ milionů korun. Jde o více než 15 tisíc metrů čtverečních maloobchodní plochy ve městech Slovenj Gradec, Prevalje a Ravne v severní části Slovinska. Rakouská Raiffeisen banka na akvizici skupině půjčila 60 procent částky. 
Kurz japonského 💴 jenu se dnes propadá na několikaletá minima vůči americkému dolaru a euru. Investoři čekají na zasedání japonské centrální banky na konci týdne a podle agentury Reuters vyhodnocují, nakolik pravděpodobná je její intervence na podporu jenu.
Americká zbrojovka Lockheed Martin v prvním čtvrtletí meziročně 📈 zvýšila tržby o téměř 14 procent na 17,2 miliardy dolarů (přes 400 miliard korun). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Lockheed Martin těží z geopolitického napětí, v jehož důsledku se zvyšují výdaje na zbrojení. Výsledky podniku jsou považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu, napsala agentura Reuters.
Americký výrobce elektrovozů Tesla  zruší v gigafactory u Berlína 400 pracovních míst. To odpovídá asi třem procentům tamní pracovní síly. Firma to podle agentury DPA uvedla v dnešním sdělení. Podnik propouští kvůli malému zájmu o elektromobily celosvětově.
Bývalý český ministr životního prostředí 👨 Jan Dusík se stal zástupcem generálního ředitele pro klimatickou politiku v Evropské komisi, potvrdila dnes unijní exekutiva. Stal se tak jedním z nejvýše postavených českých úředníků v unijních institucích. Výběrové řízení mělo několik kol a Dusík porazil množství uchazečů z několika států.
Evropská unie zvažuje uvalení sankcí na více než 🔟 firem, které dodávají do Ruska z členských zemí EU embargované zboží zahrnující zbrojní technologie. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dokument, ke kterému získala přístup. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit.
Největší ruská banka Sberbank vyplatí za loňský rok na dividendách rekordních 7️⃣5️⃣0️⃣ miliard rublů (191 miliard korun). Oznámil to generální ředitel banky German Gref. Většinovým vlastníkem Sberbank je stát, dividendy banky jsou tak významným příspěvkem do státního rozpočtu.
Ruská armáda 📈 zesílí útoky na ukrajinská skladiště, kde jsou uložené zbraně dodávané Západem. Uvedl to dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého mají nyní ruské jednotky na ukrajinské frontě převahu.
Čistý zisk americké automobilky General Motors (GM) v prvním čtvrtletí letošního roku 📈 vzrostl o 2️⃣4️⃣,4️⃣ procenta na 2,97 miliardy dolarů (70,3 miliardy korun). Hospodaření podpořila poptávka po vozech se spalovacím motorem, zvláště pickupů a dalších modelů s vyšší ziskovostí. Automobilka současně ve svém dnešním prohlášení zlepšila výhled na celý rok.
Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5️⃣,4️⃣ miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to dnes valná hromada banky. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme