Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

regulace - informace o tématu

Tencent, ilustrační foto

Čínské akcie na Wall Street to mají nahnuté. Tencent spěchá na burzu v Hongkongu

Deset let vedou Peking s Washingtonem spor o přístup k auditu čínských firem obchodovaných na americké burze. A riziko, že tyto firmy budou muset americký parket opustit, stále přetrvává. Čínské podniky tak aktivují záložní plány, vstupují na asijské burzy. To je i případ společnosti Tencent, která své akcie uvede na burze v Hongkongu příští týden.

Přečíst článek
hypotéky, ilustrační foto

Češi splácí hypotéky nejvzorněji v historii. Nemá smysl, aby jim stát se splácením pomáhal

Přečíst článek
Šéfka ECB Christine Lagardeová a šéfka EK Ursula von der Leyenová

Šéfka ECB: Kryptoinvestoři dávají všanc životní úspory. Digitální měny mají nulovou hodnotu

Kryptoměny jsou založené na ničem a měly by být regulovány, aby se lidé vyhnuli spekulacím se svými životními úsporami. V nizozemské televizi to dnes řekla prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová. Obává se, že lidé, kteří nerozumějí riziku, mohou přijít o všechno a být velmi zklamaní. Proto se domnívá, že by měly být kryptoměny regulovány.

Přečíst článek
Pohonné hmoty, ilustrační foto

Marže čerpacích stanic nejsou plošně nepřiměřené, říká ministerstvo. Možná si jen nechce přidělávat problémy

Ministerstvo financí při kontrole prodejních cen pohonných hmot neodhalilo plošně nepřiměřené marže čerpacích stanic. Nemá ani podezření na kartelovou dohodu. „Problém je, že ministerstvo nezkoumalo marže rafinérií. Možná záměrně. Pokud by se totiž potvrdil trvalejší trend vyšších cen pohonných hmot, špatně by se mu odráželo volání dopravců za zrušení spotřební daně z paliv,“ komentuje zjištění resortu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba

Peking skřípl čínské Big Techy. Nová pravidla internetu stála práci desítky tisíc lidí

Čínské internetové firmy Alibaba a Tencent letos kvůli dopadům regulace zruší desítky tisíc pracovních míst. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. K výraznému snižování stavů se chystá i firma Didi Global, která poskytuje alternativní taxislužbu.

Přečíst článek
Start-up, ilustrační foto

Investiční platformy musejí dostat licenci ČNB. Jinak skončí

V loňském roce se přes crowdfundingové platformy protočilo přes 500 miliard korun. Jedničkou je Velká Británie, Česko patří k menším trhům.

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Na dně Baltu je hotovo, plyn z Ruska ale skrz chybějící razítka nepoteče

Německý regulační úřad projektu plynovodu Nord Stream 2 nyní neudělí povolení k provozu. Požaduje, aby provozovatel nejprve upravil svou obchodní strukturu podle německého práva. I pokud dá Spolková agentura pro sítě projektu zelenou, může trvat další až čtyři měsíce, než se k němu vyjádří Evropská komise, uvedla agentura DPA.

Přečíst článek
videohra Fortnite

Herní hit Fortnite si už v Číně nezahrají, rozhodl jeho tvůrce

Americká společnost Epic Games v polovině listopadu ukončí provoz čínské verze své populární počítačové hry Fortnite. Oficiální stanovisko k tomuto kroku chybí. Dohady ale hovoří o tom, že rozhodnutí by mohlo souviset se snahami Pekingu omezit závislost dětí na on-line hrách.

Přečíst článek
Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba

Jack Ma je zpět. A Alibaba se chce znovu rozjet

„Znovuobjevení“ Jacka Maa nakoplo Alibabu. Rostou jí akcie a současně ohlásila plány na expanzi.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin odolal embargu Pekingu. Přes víkend smazal většinu ztrát z minulého týdne

Trh s kryptoměnami se vzpamatoval z propadu, který minulý týden způsobila čínská centrální banka. Její rozhodnutí totiž uvrhlo tamní kryptospekulanty do ilegality.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin citelně padá. Peking zakázal všechny transakce s kryptoměnami

Bitcoin a další kryptoměny dnes citelně oslabují. Čínská centrální banka totiž prohlásila všechny transakce související s kryptoměnami za nezákonné.

Přečíst článek
autonomní vozy

Deloitte: Éra plně autonomních vozů se blíží, podmínkou jsou funkční 5G sítě

V polovině příštího desetiletí by mohlo být 43 procent aut na evropských silnicích plně nebo částečně autonomních. Podmínkou je vytvoření vhodného legislativního a regulačního prostředí. Vyplývá to ze studie Deloitte.

Přečíst článek
Reklama

News box

Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z dříve očekávaných 0,2 procenta, uvedl zdroj agentury Reuters. Pro příští rok vláda podle něj počítá, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o procento. Očekávaná prognóza je součástí návrhu jarních projekcí vlády, které má ministr hospodářství Robert Habeck představit příští středu.
Dopravci v prvním čtvrtletí za mýtné 🚛 🚚 na českých silnicích zaplatili 4,01 miliardy korun, meziročně o 8,6 procenta více 📈. V samotném březnu stát na mýtném vybral 1,49 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání růst o 9,5 procenta. Na výběr mýtného měly vliv zejména Velikonoce a nová emisní složka mýta zavedená od března, uvedla společnost CzechToll, která mýtný systém spravuje.
Apple odstranil ze svého čínského internetového obchodu App Store aplikace WhatsApp a Threads firmy Meta Platforms. Americké firmě to nařídila čínská vláda kvůli obavám o národní bezpečnost. S odkazem na sdělení Applu o tom informovala agentura Reuters. Podle firem Qimai a AppMagic, které se zabývají sledováním aplikací, dnes z obchodu zmizely i další dvě zahraniční aplikace pro zasílání zpráv - Telegram a Signal. Číst více

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. Nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí z kšeftování s městskými byty v jedné z brněnských městských částí. Podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Uvedl to mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
Streamovací platformě Netflix 🎞 přibylo v prvním čtvrtletí 9,33 milionu předplatitelů, tedy téměř dvakrát více, než se čekalo. Firma ale očekává slabší růst tržeb než analytici. Její akcie proto nejprve po zveřejnění hospodářských výsledků přidaly zhruba tři procenta, ovšem následně čtyři procenta ztratily.
Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.
Reklama
Reklama
Doporučujeme