Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aktivista Ackman prodal kus své firmy Pershing Square

Aktivista Ackman prodal kus své firmy Pershing Square
Profimedia
Tereza Zavadilová
tzv

Deset procent za miliardu. Aktivistický investor Bill Ackman prodal desetinu své firmy několika fondům v privátním prodeji. Za rok má následovat IPO jeho hedgeového fondu na newyorské burze.

Reklama

Bill Ackman ví, jak na sebe upozornit. Ostatně na tom má založenu celou svou kariéru aktivistického investora. Nedávno ohlásil, že chystá úpis akcií svého původně hedgeového fondu na newyorské burze. Teď přišel s tím,  že ještě před IPO prodal desetinu své firmy.

 Ackman prodal 10procentní podíl ve společnosti Pershing Square skupině investorů, mezi kterými jsou Arch Capital Group, BTG Pactual, Consulta, Iconiq Investment Management, Menora Mivtachim Holdings a několik family offices. Kupní cena činila 1,05 miliardy dolarů. „Jsme potěšeni, že můžeme pozvat skupinu prvotřídních, dlouhodobých partnerů jako investory do naší společnosti Pershing Square, která  je od svého založení před více než 20 lety zcela vlastněna zaměstnanci,“ uvedl Ackman v prohlášení. Fond vlastní Ackman spolu s dalšími 17 partnery z firmy. 

Majetek Billa Ackmana se tímto krokem a novým naceněním rozrostl na 4 miliardy dolarů. Mezi miliardáře se dostal také výkonný šéf firmy Ryan Israel, který v Pershing Square vlastní také desetinu. 

Ackman podle zahraničních médií plánuje uvedení společnosti Pershing Square na burzu již koncem roku 2025

Reklama

Pershing Square je správcovská společnost, která provozuje uzavřené fondy - Pershing Square Holdings s aktivy ve výši přibližně 15 miliard dolarů a Pershing Square USA, který hodlá uvést na newyorskou burzu - a také nekótované hedgeové fondy.

Ackman se proslavil jako aktivistický investor s výraznou přítomností na sociálních sítích. Sázel na pokles akcií firem jako jsou Herbalife, řetězec JCPenney či dluhpisová pojišťovna  MBIA. V posledních měsících aktivně podporoval Izrael a agitoval proti antisemitismu na amerických univerzitních kampusech. Americká média teď spekulují, že ve volbách bude podporovat Donalda Trumpa. 

Společnost Pershing Square měla ke konci čtvrtletí nejvíce majetku v akciích firem jako Alphabet, Hilton Worldwide Holdings a Chipotle Mexican Grill, jak vyplývá z hlášení pro regulátora.

Ackmanova žena Neri Oxmanová

Nájezdník Ackman se chytil do vlastní pasti. Tedy, "pomohla" mu manželka

Spekulant Bill Ackman rozjel svůj aktivismus i na sociálních sítích - byl jeden z těch, kdo dohnal šéfku Harvard University Claudine Gayovou k rezignaci. Nyní čelí podobnému tlaku jeho žena.

Přečíst článek

30. léta minulého století

Před sto lety byli všichni hubení. Nebyl ani Ozempic, ani Herbalife

Léky na hubnutí jsou dobrá sázka pro investory. Naopak tyto "skorozázračné" léky ubližují firmám, které na obezitě populace dlouho vydělávaly. Jako Herbalife nebo kluby na hubnutí Weight Watchers.  

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ackmanova žena Neri Oxmanová

Nájezdník Ackman se chytil do vlastní pasti. Tedy, "pomohla" mu manželka

Přečíst článek
30. léta minulého století

Před sto lety byli všichni hubení. Nebyl ani Ozempic, ani Herbalife

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme