Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

prezident - informace o tématu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a český prezident Petr Pavel (uprostřed) při státních hymnách 6. července 2023 na Pražském hradě.

FOTOGALERIE: Volodymyr Zelenskyj v Praze aneb Jak vypadalo 16 hodin návštěvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země se téměř pět set dnů brání ruské invazi, se poprvé vypravil na návštěvu České republiky. Jednal s vrcholnými politiky v čele s prezidentem Petrem Pavlem, položil květiny na Národní třídě v Praze u památníku událostí 17. listopadu a po zhruba 16 hodinách pobytu odletěl na další návštěvu, tentokráte sousedního Slovenska. Jak vypadala jeho návštěva ve fotografiích? Podívejte se níže ve fotogalerii.

Přečíst článek
Bývalý prezident USA Donald Trump během prvního projevu poté, co byl jako jediný exprezident v amerických dějinách obžalován.

Sběratel obvinění. Trump je nově stíhán kvůli tajným dokumentům

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že byl trestně obviněn z přechování utajovaných dokumentů ve svém floridském sídle, a označil se za nevinného. Americké ministerstvo spravedlnosti podle agentury AP informaci bezprostředně nepotvrdilo a Bílý dům věc odmítl komentovat. Podle listu The New York Times (NYT) Trump čelí sedmi obviněním, včetně spiknutí, cíleného zatajování dokumentů a nepravdivých prohlášení.

Přečíst článek
Další předvolební Trumpův problém. Úřady jej vyšetřují kvůli tajným dokumentům

Další předvolební Trumpův problém. Úřady jej vyšetřují kvůli tajným dokumentům

Americké ministerstvo spravedlnosti informovalo exprezidenta Donalda Trumpa, že je předmětem vyšetřování ohledně svého nakládání s dokumenty podléhajícími utajení, informovala stanice CNN s odvoláním na nejmenované zdroje. Podle ní by mohlo jít o známku, že se prokurátoři posunuli o krok blíž ke vznesení obvinění proti Trumpovi v této kauze.

Přečíst článek
Erdogan bude opět prezidentem Turecka. Gratuluje mu celý svět, čeští politici zatím váhají

Erdoganova vláda nad Tureckem se protáhne na čtvrtstoletí. Gratuluje mu celý svět, čeští politici zatím váhají

Tureckým prezidentem byl v neděli na další pětileté období po 20 letech u moci opět zvolen Recep Tayyip Erdogan. Potvrdila to večer ústřední volební komise v Ankaře při oznámení oficiálních výsledků druhého kola prezidentských voleb po sečtení téměř sta procent hlasů. Erdogan získal zhruba 52,2 procenta hlasů, jeho opoziční vyzývatel Kemal Kiliçdaroglu 47,8 procenta.

Přečíst článek
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecká lira se před volebním víkendem propadla na dno

Před víkendovými prezidentskými volbami se turecká lira propadla na rekordní minimum. Za dolar se ráno přechodně platilo i 20 lir, než se měna odpoutala ode dna. Čtvrteční obchodování lira uzavřela na 19,8695 liry za dolar a letos zatím oslabila o 6,4 procenta.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Turecké akcie i měna prudce padají. Trhy děsí Erdoganův nečekaný úspěch i nejistota před druhým kolem prezidentské volby

Turecké akcie i měna prudce padají. Trhy děsí Erdoganův úspěch, zemi hrozí krize a rozvrat „erdoganomiky“

Hlavní ukazatel tureckých akcií se dnes po otevření tamní burzy hluboce propadá o sedm procent. Obchodování s nimi muselo být ráno na určitý čas kvůli značnému propadu pozastaveno. Už se s nimi nicméně opět obchoduje. Slábne ovšem také turecká měna, lira, a to navzdory tomu, že státní banky země intervenují ve jménu její podpory; tak, aby se kurs udržel na úrovni zhruba 19,65 liry za dolar, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Přečíst článek
Prezident Pavel s manželkou Evou v Londýně odcházejí na korunovaci Karla III.

Český prezidentský pár v Londýně. Jak Petr a Eva Pavlovi čekali na korunovaci Karla III.?

Český prezidentský pár je v Londýně na slavnostní korunovaci nového britského panovníka. Před ní Petr a Eva Pavlovi navštívili například české velvyslanectví v britské metropoli. Podívejte se, jak návštěva Londýna probíhá.

Přečíst článek

Ukrajina ze všeho nejvíc potřebuje munici, řekl po návratu z válečné zóny prezident Pavel

Česká republika bude i ve spolupráci s dalšími spojenci hledat cesty, jak zvýšit dodávky munice na Ukrajinu. Uvedl to prezident Petr Pavel po návratu z pracovní návštěvy Ukrajiny. Země, která čelí ruské agresi, má podle něj munice kritický nedostatek, přičemž právě munice je nezbytná pro to, aby mohla zahájit protiofenzívu vůči Rusku.

Přečíst článek
Také senátor Fischer dostal za prezidentskou kampaň pokutu. Stejně jako Pavel nebo Nerudová

Senátor Fischer dostal za prezidentskou kampaň pokutu. Stejně jako Pavel nebo Nerudová

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil senátorovi Pavlu Fischerovi pokutu 25 tisíc korun. Dvojnásobný prezidentský kandidát podle úřadu nezveřejnil u některých dárců všechny potřebné údaje. Fischer už pokutu zaplatil. Uvedl to server iRozhlas.

Přečíst článek
Nezmar Joe Biden. Osmdesátiletý prezident USA hodlá znovu kandidovat

Nezmar Biden. Osmdesátiletý prezident USA hodlá znovu kandidovat

Americký prezident Joe Biden plánuje příští týden oficiálně oznámit, že se bude příští rok znovu ucházet o prezidentský úřad. Uvedla to americká média s odvoláním na anonymní zdroje obeznámené se situací. Přesné datum nemohly s určitostí potvrdit, Biden se podle nich ale nejvíc kloní ke čtvrtku 25. dubna. V ten den uplynou přesně čtyři roky od chvíle, kdy oznámil svou kandidaturu do předchozích prezidentských voleb.

Přečíst článek
Bývalý prezident USA Donald Trump během prvního projevu poté, co byl jako jediný exprezident v amerických dějinách obžalován.

Trump po obžalobě: Spojené státy jsou na cestě do pekla a celý svět se jim směje

Nikdy jsem si nemyslel, že by se něco takového v Americe mohlo stát, uvedl v noci bývalý prezident USA Donald Trump ve svém prvním projevu poté, co byl v úterý jako jediný exprezident v amerických dějinách obžalován. Spojené státy jsou podle něj na cestě do pekla a celý svět se jim směje. Tvrdí, že se ničeho nedopustil. Jediným zločinem podle něj je to, že neohroženě bránil USA před lidmi, kteří se je snaží zničit.

Přečíst článek
Reklama

News box

Obraz 🎨🖌 Podobizna slečny Lieserové od Gustava Klimta, který byl dlouhou dobu považován za ztracený, se ve Vídni vydražil za 30 milionů eur 💶 (758 milionů korun). Informuje o tom agentura APA, podle níž se odhadní cena pohybovala mezi 30 a 50 miliony eur (až 1,26 miliardy korun). I tak dnes aukce jasně překonala dosavadní rakouský rekord.

Ceny ropy 🛢 klesají 📉 kvůli zmírnění napětí na Blízkém východě a slabší aktivitě amerických podniků. Větším ztrátám brání pokles zásob ropy ve Spojených státech. Severomořská ropa Brent ztrácí o 0,5 procenta na 87,96 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) odpisuje 0,7 procenta a prodává se lehce nad 82,80 dolaru za barel.

Česká skupina lékáren Pilulka 💊 loni podle předběžných čísel utržila 2,1 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 13 procent. Spolu s franšízovými lékárnami v Pilulce zákazníci loni utratili okolo tří miliard. Důvodem poklesu je uzavření rumunské pobočky v polovině roku 2023 a výrazné omezení prodejů prostřednictvím benefitních zaměstnaneckých programů.

Číst více
Pražská burza po dvou růstových dnech nepatrně oslabila. Index PX poklesl o 0,08 procenta na 1563,57 bodu. I tak ale zůstává na nejvyšších hodnotách od léta 2008. Dnes se dařilo akciím pojišťovny VIG i skupiny Erste, naopak v oslabování pokračovaly cenné papíry energetické společnosti ČEZ. 
Americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon 📝 uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu korun) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Souběžně uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.
Akcionáři Komerční banky schválili návrh představenstva vyplatit z loňského zisku dividendu 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Uvedla to mluvčí banky Šárka Nevoralová. Většinovým akcionářem KB je s podílem 60,4 procenta francouzská banka Société Générale. Komerční banka má přes 69 tisíc akcionářů, většina z nich jsou lidé z Česka. Číst více
Tržby amerického výrobce letadel Boeing ✈ se v prvním čtvrtletí meziročně snížily o osm procent na 16,57 miliardy dolarů (391 miliard korun). Je to však lepší výsledek, než firma čekala. Boeing ve svém dnešním sdělení také uvedl, že krize kolem výroby jeho letadla 737 MAX polevuje. Boeing je hlavním rivalem evropského výrobce letadel Airbus.
Německá ekonomika letos podle aktualizovaného odhadu vlády vykáže růst 📈 o 0,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než předpokládala únorová prognóza. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck k tomu uvedl, že aktualizovaný výhled vývoje hrubého domácího produktu (HDP) je stále příliš nízký, přesto jsou už podle něj patrné známky zlepšení. Číst více
Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda dnes schválila jeho jmenování. Bartovský nahradí Jana Berouna, který VZ řídí od roku 2014 a jemuž v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání. Šéfa VZ jmenuje ministryně obrany se souhlasem vlády a po projednání ve sněmovním výboru, kde kandidáta ministryně obrany Jana Černochová (ODS) představila v úterý.
Lepší pracovní podmínky pro pracovníky digitálních platforem, jako je Uber, schválili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cílem směrnice je větší ochrana a posílení postavení lidí, kteří pracují například jako kurýři nebo řidiči na objednávku pomocí aplikací, a obecně větší transparentnost zaměstnání v nových formách práce.
Reklama
Reklama
Doporučujeme