Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

potraviny - informace o tématu

Většina potravin už zlevňuje

Lukáš Kovanda: Většina potravin už zlevňuje. Pro pivo to ale neplatí

Řetězce ustupují mediálnímu a politickému tlaku a dávají své marže do pořádku. Většina potravin proto letos zlevňuje, někdy i citelně.

Přečíst článek

Konsolidační balíček zdraží nájmy zemědělcům a nahraje řetězcům. Jak ovlivní ceny potravin?

Přečíst článek
Srpnové ceny v gastronomii byly oproti roku 2019 vyšší o 36 procent

Gastro za pár let zdražilo o desítky procent. Lidé si připlatí za guláš i burger

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Inflace klesá už jen nepatrně, je stále čtyřikrát vyšší než cíl České národní banky a letos už výrazněji neklesne. Nahoře ji drží vysoké ceny energií a odeznívající efekt vysoké srovnávací základny loňského roku, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Inflace je nejnižší za rok a tři čtvrtě. Ale tempo poklesu brzdí

AKTUALIZOVÁNO: Inflace je nejnižší za rok a tři čtvrtě. Ale tempo poklesu brzdí

Inflace v Česku v srpnu meziročně klesla na 8,5 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Pokles očekávali i analytici.

Přečíst článek
Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Energie ze dne na den zdražily o stovky procent. Obilí dvojnásobně. Nakonec zdražily před rokem a půl o desítky procent i potraviny. Češi byli v šoku, utáhli si opasky, začali nakupovat ve slevě. Maloobchodní tržby třináct měsíců klesají, inflace je v rámci Evropy rekordní. Dlouhé měsíce se řeší, kdo je viníkem drahých potravin. Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula to dokonce nechal vyšetřovat, nezjistil nic, a nakonec byl vyměněn. Své se rozhodl k tomu říct David Bednář, ředitel drůbežářských závodů Klatovy, druhého největšího českého zpracovatele kuřecího masa. „Viníkem je vláda, neudělala v době krize vůbec nic,“ nebere si servítky Bednář.

Přečíst článek
Maurer: A stejně mi nejvíc chutnají francouzské brambory mého táty

Pavel Maurer: Ochutnal jsem hady, čolky i mořské kreatury. A stejně mi nejvíc chutnají francouzské brambory mého táty

Gastroinfluencer Pavel Maurer za svůj život ochutnal nevídané. Chuťovému dobrodružství se vystavuje často a rád. Na své gastronomické cestě ale došel k důležitému poznání, že v jednoduchých pokrmech je nezapomenutelná krása.

Přečíst článek
Kofole se v pololetí dařilo, za loňský rok vyplatí vyšší dividendu

Kofole se v pololetí dařilo, za loňský rok hodlá vyplatit vyšší dividendu

Jednomu z největších středoevropských výrobců nealkoholických nápojů, tuzemské skupině Kofola, v pololetí stouply tržby a výrazně i provozní zisk EBITDA. Vedení Kofoly bude navrhovat výplatu vyšší dividendy za rok 2022 oproti roku 2021.

Přečíst článek
Pilsner Urquell, ilustrační foto

Prazdroj zdraží o šest procent, cena se zvýší hlavně u balených piv

Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdraží od 1. října většinu produktů téměř o šest procent. Více se zvednou ceny balených piv, a to v průměru o 1,50 koruny na půllitr, méně ceny čepovaných - o korunu. Informaci potvrdil mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Podle něj jsou důvodem zdražení piva především trvale rostoucí náklady na energie, obaly a dopravu. Pivovary Budvar a Staropramen sdělily, že zatím ceny nemění.

Přečíst článek
Šest stovek za láhev fitness drinku? Spekulanti vyhnali cenu na desetinásobek

Šest set korun za fitness drink. Spekulanti vyhnali cenu na desetinásobek

Nečekaný úspěch sportovního nápoje vytvořeného hvězdami YouTube dal přiživit byznysu spekulantů. Prodávali jej i za desetinásobek maloobchodní ceny.

Přečíst článek
Zleva ministr zemědělství Marek Výborný, jihočeský hejtman Martin Kuba a premiér Petr Fiala na zahájení mezinárodního agrosalonu Země živitelka, 24. srpna 2023, České Budějovice.

Fiala k potravinářům mluvil jako kovaný komunista, řekl Havlíček. Nesmyslné, kontroval Skopeček

Premiér a předseda ODS Petr Fiala podle místopředsedy Sněmovny a opozičního hnutí ANO Karla Havlíčka (ANO) se vyjádřil jako „kovaný komunista“, když ve čtvrtek vyzval potravinářské firmy s rekordními zisky ke snížení cen produktů. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) se proti Havlíčkovu osočení svého stranického šéfa ohradil. Podle něj byla premiérova výzva logická. Oba to uvedli v pořadu Partie Terezie Tománkové.

Přečíst článek
Včela je pilná, ale při opylování „nepracuje“ šikovně, což může zkomplikovat život zemědělcům

Včela je pilná, ale při opylování „nepracuje“ šikovně. Nejen zemědělcům to zkomplikuje život

Ze školy si to obvykle pamatujeme tak, že včela nám dává med a ještě opyluje rostliny, včetně zemědělských plodin, takže je moc užitečná. Jenže v měnícím se světě je vše stále složitější – tahle včela na opylování nebude stačit nebo už nestačí. Zčásti snad pomůže věda, ale ještě lepší by byla dobrá ochrana přírody.

Přečíst článek
Česká republika z více než sta procent soběstačná u hovězího masa, mléka, obilí a cukru

Lidé se mýlí. Česko je soběstačné v produkci mléka, hovězího i dalších položek, tvrdí zemědělci

Zhruba polovina lidí míní, že Česko není soběstačné v pěstování pšenice a třetina v produkci mléka. Vyplývá to z průzkumu Zemědělského svazu ČR zhruba mezi 1600 respondenty. Svaz chce průzkumem upozornit na to, že řada lidí má spíše mylné představy o podobě českého zemědělství.

Přečíst článek
Reklama

News box

Národní sportovní agentura (NSA) nesledovala a nekontrolovala, jak příjemci využili dotace 💰 a zda dodrželi stanovené podmínky. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu.
Na středních školách 👩‍🏫 začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý. Skládat ji budou uchazeči, kteří se nemohli účastnit testů v řádném termínu například kvůli nemoci. K náhradnímu termínu jde 2030 uchazečů.
Irsko zvažuje, že kvůli nárůstu nelegální migrace z Británie přes Severní Irsko začne vracet žadatele o azyl 🏃 zpět do Spojeného království. S odvoláním na prohlášení irského premiéra Simona Harrise o tom informovala agentura AFP.
Reklama
Reklama
Doporučujeme