Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

pokuta - informace o tématu

Také senátor Fischer dostal za prezidentskou kampaň pokutu. Stejně jako Pavel nebo Nerudová

Senátor Fischer dostal za prezidentskou kampaň pokutu. Stejně jako Pavel nebo Nerudová

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil senátorovi Pavlu Fischerovi pokutu 25 tisíc korun. Dvojnásobný prezidentský kandidát podle úřadu nezveřejnil u některých dárců všechny potřebné údaje. Fischer už pokutu zaplatil. Uvedl to server iRozhlas.

Přečíst článek
ING dostala pokutu 5 milionů korun od ČNB

ING porušila zákon o praní špinavých peněz. ČNB ji udělila pětimilionovou pokutu

Přečíst článek

Antimonopolní úřad loni nadělil dvojnásobně pokut. Hlavně kvůli kartelu stravenkových firem

Přečíst článek

ŘSD musí zaplatit za chyby v tendru na dopravní značení pokutu 700 tisíc

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil pokutu pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za chyby v zakázce na orientační dopravní značení na Pražském okruhu. Sankci, kterou uložil jeho úřad, ale o 100 tisíc korun snížil, ŘSD tak má zaplatit 700 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné, ŘSD tak musí pokutu zaplatit. Může se ale bránit podáním správním žaloby ke Krajskému soudu v Brně, uvedl antimonopolní úřad na svém webu. Podle rozhodnutí úřadu ŘSD chybovalo, když po uchazečích o zakázku požadovalo nepřiměřeně vysokou kvalifikaci.

Přečíst článek
Provozovatel internetové encyklopedie Wikipedia dostal v Rusku další pokutu, tentokrát kvůli údajnému „šíření dezinformací” v heslech o ruské armádě.

Provozovatel Wikipedie dostal v Rusku další pokutu, nyní kvůli heslům o armádě

Provozovatel internetové encyklopedie Wikipedia dostal v Rusku další pokutu, tentokrát kvůli údajnému „šíření dezinformací” v heslech o ruské armádě. Soud rozhodl, že americká nezisková společnost Wikimedia má zaplatit dva miliony rublů (asi 600 tisíc korun korun), její zástupci zvažují odvolání, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Andrej Babiš u soudu ve věci dotace pro Čapí hnízdo

Šaroch pro Babiše navrhuje podmínku a peněžitý trest deset milionů

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhl pro bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou tříletou podmínku s odkladem na pět let. Pro oba chce také peněžité tresty, Babišovi navrhl trest ve výši deseti milionů korun, Nagyové 500 tisíc korun.

Přečíst článek
Meta Platforms, matka Facebooku

Irští regulátoři vyměřili firmě Meta další obří pokutu za porušení GDPR

Americká společnost Meta má zaplatit v přepočtu téměř 9,5 miliardy korun za špatné nakládání s osobními daty uživatelů sociálních sítí Facebook a Instagram. Meta se proti rozhodnutí irských regulátorů hodlá odvolat.

Přečíst článek
Rekordní pokuta za předčasné splácení hypoték. UniCredit má zaplatit osmimístnou částku

Rekordní pokuta za předčasné splácení hypoték. UniCredit zaplatí osmimístnou částku

UniCredit Bank dostala od České národní banky pokutu deset milionů korun kvůli poplatkům účtovaným za předčasné splacení hypotéky. Přestupek proti zákonu o spotřebitelském úvěru se týkal skoro 1500 klientů, kterým banka nesnížila úrokové náklady o celkem 42,37 milionu korun. Vyplývá to z rozhodnutí ČNB, na které upozornil server Peníze.cz. Podle něj jde o zatím nejvyšší sankci kvůli poplatkům za předčasné splacení.

Přečíst článek
aMAZON

Amazon zásadně změní obchodní pravidla v EU, vyhne se tak obří pokutě

Americká společnost Amazon zásadně změní obchodní pravidla v EU. Vyhne se tak vysoké pokutě, kterou jí hrozila Evropská komise. Pravidla Amazon změní ve vztahu k obchodníkům, kteří své zboží prodávají jeho prostřednictvím. Pokud by tak neučinil, komise po něm mohla vymáhat až 10 procent z jeho celosvětových tržeb.

Přečíst článek
Za únik osobních dat uživatelů dostal majitel Facebooku opět miliardovou pokutu

Za únik osobních dat uživatelů dostal majitel Facebooku opět miliardovou pokutu

Irská Komise pro ochranu dat (DPC) vyměřila americké internetové společnosti Meta Platforms pokutu 265 milionů eur (zhruba 6,5 miliardy korun), a to kvůli nedostatečné ochraně osobních údajů uživatelů. Komise to uvedla v tiskové zprávě. Meta je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

Přečíst článek
stravenky Endered

ÚOHS ztrestal stravenkový kartel. Sodexo, Edenred a Up mají zaplatit 280 milionů korun

Stravenkové firmy Sodexo, Edenred a Up pokutoval antimonopolní úřad. Viní je z uzavření kartelové dohody. Firmy měly kooperovat v oblasti stanovování obchodních podmínek. Úřad jim za to vyměřil pokutu v celkové výši 280 milionů korun.

Přečíst článek
logo Instagramu

Instagram špatně chrání data teenagerů, má zaplatit obří pokutu

Irské úřady nařídily americké sociální síti Instagram zaplatit v přepočtu téměř 10miliardovou pokutu. Důvod? Platforma nedostatečně chrání soukromí nezletilých.

Přečíst článek
Binance v Nizozemsku vyfásla milionovou pokutu. Podnikala bez licence

Binance v Nizozemsku vyfásla milionovou pokutu. Podnikala bez licence

Binance, největší světová kryptoměnová směnárna, dostala v pondělí od nizozemské centrální banky pokutu 3,3 milionu eur (asi 81 milionů korun). Pokuta přišla po loňském varování nizozemské centrální banky (DNB) ze srpna 2021, že Binance nabízela v zemi kryptoslužby bez povolení. Firma se odvolala, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severoatlantickou alianci  znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku, které vyvíjí Rusko v rámci svých hybridních aktivit. Uvádí se to v prohlášení, které aliance dnes vydala. Text zmiňuje Česko, Estonsko, Německo, Lotyšsko, Litvu, Polsko a Británii. Ruské jednání neodradí spojence od další podpory Ukrajiny, píše se v dokumentu.
Turecko zcela  zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 
Palestinské hnutí Hamás v reakci na poslední návrh 📜 dohody o příměří s Izraelem uvedlo, že co nejdříve vyšle do Káhiry delegaci, která bude pokračovat v jednáních. Vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že uskupení návrh studuje v „pozitivním duchu“, přestože podle dřívějších prohlášení se na něj dívalo spíše „negativně“. V prohlášení podle agentury AP nebylo uvedeno, kdy delegace odcestuje.
Ruský plynárenský gigant Gazprom se v loňském roce propadl do čisté ztráty 6️⃣2️⃣9️⃣​​​​​​​ miliard rublů (161 miliard korun). V roce 2022 ještě hospodařil se ziskem 1,2 bilionu rublů. Dnes to s odkazem na sdělení firmy napsala agentura Reuters. Na výsledku se negativně projevilo mimo jiné i snížení prodeje plynu do Evropy o více než polovinu.
Rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) o snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu na 5,25 procenta bylo jednomyslné. Novinářům to po jednání bankovní rady řekl guvernér ČNB 👨 Aleš Michl. 
Společnost CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka prodala ⛷️ lyžařský resort Crans Montana ve Švýcarsku. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Hodnota transakce je přes 100 milionů švýcarských franků (2,5 miliardy korun).
Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes 📉 snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022. Většina analytiků pokles sazby v tomto rozsahu očekávala.
Schodek státního rozpočtu ke konci dubna se 📉 prohloubil na 153,1 miliardy korun z březnových 105 miliard korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Je to třetí nejhlubší dubnový rozpočtový deficit, loni dosáhl rekordní hodnoty 200 miliard korun. 
Spojené státy a Saúdská Arábie by mohly v řádu několika týdnů podepsat průlomovou obrannou 🤝 dohodu, napsala dnes agentura Bloomberg. Zahrnovat by měla spolupráci v jaderné energetice a umělé inteligenci i omezit vliv Číny v Saúdské Arábii. Součástí původně trojstranné smlouvy mělo být i smíření mezi Izraelem a Saúdskou Arábií výměnou za izraelský příslib zlepšení životních podmínek Palestinců.
Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme