Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

pohonné hmoty - informace o tématu

Walmart

Drobná, přesto úleva. Inflace v USA klesla, lidé už konečně tankují levněji

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v červenci zpomalilo na 8,5 procenta z červnových 9,1 procenta. Pomohly k tomu klesající ceny benzinu, oznámilo americké ministerstvo práce. Pokles míry inflace je výraznější, než očekávali analytici.

Přečíst článek
Benzínová pumpa

Lukáš Kovanda: Stovky milionů korun skončí v kapsách čerpadlářů. Pro nic za nic

Přečíst článek

Dobrá zpráva pro řidiče. Benzin i nafta zlevní, i když se Saúdové „vykašlali“ na Bidena

Přečíst článek
Ostrov Murter ve střední Dalmácii.

REPORTÁŽ: Cenové „drama“ v Chorvatsku? Malé pivo stojí 48 korun, rodinný oběd i dva tisíce

Stejně jako další země i Chorvatsko trápí rekordní inflace. Ta vyšplhala už ke 12 procentům. Přestože razantně zdražily potraviny, energie, pohonné hmoty i služby, je dovolená u Jadranu pro Čechy i nadále finančně únosná. Radíme ale nepřepočítávat, a to hlavně v restauraci. I přes razantní nárůst cen ale místní hovoří o rekordní sezóně.

Přečíst článek
Mol, čerpací stanice

Maďarsko doplácí na zastropování cen paliv. Musí sáhnout do ropných rezerv

Maďarsko se potýká s hrozbou nedostatku paliv. Do značné míry za něj může jeho vlastní opatření v podobě zastropování cen pohonných hmot. Zužuje proto okruh vozidel, jejichž řidiči mohou pořizovat pohonné hmoty za zastropovanou cenu. A také uvolní 24 procent svých ropných rezerv.

Přečíst článek
Těžba ropy, ilustrační foto

Ropné společnosti si mnou ruce. Energetická krize jim přihrála rekordní zisky

Americké ropné společnosti ExxonMobil a Chevron vykázaly díky růstu cen energií ve druhém čtvrtletí rekordní čisté zisky. Chevron zisk meziročně více než ztrojnásobil na 11,6 miliardy dolarů (téměř 279 miliard korun), zisk Exxonu pak činí 17,9 miliardy (dolarů 430 miliard korun) a meziročně se téměř zečtyřnásobil.

Přečíst článek
Repsol benzínka ve španělské Valencii

Česko zase nebude první. Sektorovou daň na banky chystá Španělsko

Španělští zákonodárci dostali na stůl návrh nového zákona. Pokud jej schválí v navrhované podobě, Španělé uvalí dodatečnou daň na bankovní sektor ve výši 4,8 procenta a 1,2 procenta na domácí prodeje energií. Zákon počítá i s penalizacemi, pokud firmy přenesou platby na klienty. 

Přečíst článek
Ceny benzinu v Česku letos přesáhly i hranici 50 korun za litr

Pohonné hmoty v Česku zlevní, vývoz ropy z USA je historicky rekordní

Benzin je nyní nejlevnější za celé období od 19. května, nafta pak za celou dobu od 9. června. V příštích sedmi dnech pohonné hmoty zlevní zhruba jen v polovičním rozsahu, tedy o 40 až 50 haléřů na litr.

Přečíst článek
nákupy, ilustrační foto

Inflační temno pokračuje, spotřebitelské ceny v červnu stouply nejvíce za 29 let

Inflace v červnu v Česku stoupla meziročně o 17,2 procenta, což bylo o 1,2 procentního bodu více než v květnu. Meziměsíčně inflace stoupla o 1,6 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle bydlení, hlavně cenami plynu a elektřiny, a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, uvedl Český statistický úřad. Meziroční nárůst inflace byl v červnu nejvyšší od prosince 1993. Zrychlila podvanácté za sebou.

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ceny benzínu i nafty mírně klesají. Razantněji budou padat příští týden

Paliva v Česku během prvního prázdninového týdne zlevnila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se ve středu prodával u čerpacích stanic v průměru za 47,91 koruny, před týdnem byl o dva haléře dražší. O 14 haléřů zlevnila nafta, nyní stojí litr dieselu průměrně 48,13 koruny.

Přečíst článek
Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Bezos se pustil do Bidena. Kvůli cenám benzinu

Druhý nejbohatší muž planety a zakladatel Amazonu Jeff Bezos zkritizoval amerického prezidenta Joea Bidena. Ten v návaznosti na dramatický růst cen benzinu a nafty v USA na Twitteru vyzval prodejce pohonných hmot, aby snížili ceny. „To je úplné nepochopení podstaty trhu,“ reagoval Bezos na Twitteru.

Přečíst článek
Čerpací stanice MOL, ilustrační foto

Benzín za 90 korun? Není to nemožné, předpovídá největší americká banka

Řidičům v Česku nyní tak jako nikdy hrozí zdražování, jaké nepamatují. Největší americká banka JP Morgan totiž prognózuje, že cena ropy může v důsledku ruské odvety za nové sankce, které Západ nyní chystá, vyletět až na úroveň 380 dolarů za barel (9019 korun). Přitom barel ropy Brent se nyní prodává za necelých 112 dolarů za barel (2 658 korun).

Přečíst článek
Srí Lanka (ilustrační foto)

Turisty oblíbená Srí Lanka je na pokraji bankrotu, v hlavním městě vládne chaos

Zadlužená ekonomika, nedostatek státních peněz, potravin, pohonných hmot či elektřina způsobila, že turisty obdivovaná Srí Lanka se ocitla na okraji státního bankrotu a její ekonomika se podle premiéra Ranila Vikremesingheho zhroutila. Jednou z mála nadějí na záchranu jsou jednání se sousední velmocí Indií, která již ostrovní zemi poskytla pomoc ve formě úvěru čtyři miliardy dolarů. Neštěstí, které zachvátilo 23 milionů obyvatel tohoto ostrovního státu, hrozí, že zamete s dalšími stovkami milionů v pěti dalších zemích, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou 🚢 v Rudém moři zasáhla střela odpálená pravděpodobně z Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na britskou firmu pro námořní bezpečnost Ambrey, podle níž se incident stal přibližně 18 kilometrů jihozápadně od jemenského přístavu Muchá. Na obchodní lodě na této klíčové námořní trase už půl roku útočí jemenští povstalci podporovaní Íránem.

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Regionální bezpečnostní rada iráckého Kurdistánu uvedla, že zatkla vysoce postaveného představitele teroristické skupiny Islámský stát (IS) Socratese Chalíla. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž byl Chalíl důvěrníkem šéfa IS abú Bakra Bagdádího, který se zabil v říjnu 2019 při operaci amerického komanda na severozápadě Sýrie.
Reklama
Reklama
Doporučujeme