Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Pavel – nový český prezident

Petr Pavel složil prezidentský slib

Stanislav Šulc: Klíčové úkoly pro nového prezidenta. Uspěje?

Bývalý armádní generál Petr Pavel se stal dalším prezidentem České republiky. Po splnění slavnostního slibu se ujme nejvyššího úřadu v zemi po Miloši Zemanovi. Zrekapitulujme, že Petra Pavla do úřadu vynesly hlasy 3,4 milionu voličů. Naopak druhého kandidáta podpořilo 2,4 milionu lidí. Stát se prezidentem 10,7 milionu lidí je první a nejdůležitější úkol pro Petra Pavla, který ještě před inaugurací objížděl regiony, které mu nebyly příliš nakloněny. Není to však zdaleka úkol jediný. Tady jsou klíčové úkoly, které budou za pět let rozhodovat o tom, jestli Petr Pavel byl dobrým lídrem této země, nebo jej čeká upadnutí v zapomnění.

Přečíst článek
Zvolený prezident Petr Pavel mává lidem při příchodu na svou inauguraci na Pražský hrad, 9. března 2023, Praha. Vpravo v červeném je jeho manželka Eva Pavlová.

FOTOGALERIE: Inaugurace Petra Pavla – slib nového prezidenta, jízda motorkářů i davy lidí. Podívejte se

Přečíst článek

Česko je na pár hodin bez prezidenta. Zemanův mandát skončil, brána Hradu se za volání „Konečně!“ zavřela

Přečíst článek
Nově zvolený prezident Petr Pavel

Pavel pro Le Monde: S Ruskem se nyní nedá jednat, musí ustoupit. Kyjevu bych poslal stíhačky

V této fázi války na Ukrajině je podle příštího českého prezidenta Petra Pavla téměř nemožné mluvit s ruským vedením. Musí nejprve projevit ochotu jednat a předložit alespoň rámec mírového návrhu, řekl v rozhovoru s francouzským listem Le Monde. Uvedl také, že je z dlouhodobého hlediska pro dodávky stíhaček Ukrajině, a vyjádřil přesvědčení, že Česko nemůže sehrávat roli mostu mezi Západem a Východem. Chce vážnou diskuzi o budoucnosti Visegrádu (V4).

Přečíst článek
Damoklův meč nad Michlem. Bez prověrky může přijít o post šéfa ČNB, připustil Pavel

Damoklův meč nad Michlem. Bez prověrky může přijít o post šéfa ČNB, připustil Pavel

Zvolený prezident Petr Pavel připouští, že by se mohl zabývat odvoláním guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla z vedení instituce, pokud nezíská bezpečnostní prověrku na nejvyšší úrovni. Řekl to v rozhovoru pro deník E15. Míní, že pokud je na nějakou funkci předepsaná bezpečnostní prověrka a dotyčný ji nedostane nebo ztratí, tak takovou funkci nemůže vykonávat. Dodal ale, že u Michla zatím taková situace nenastala.

Přečíst článek
Pro zvoleného prezidenta Pavla bude valorizace důchodů jedním z prvních podpisů.

Pavel neodpověděl, zda podepíše snížení valorizace penzí

Zvolený prezident Petr Pavel bude ve středu chtít s vicepremiérem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) jednat o systémovém přístupu k řešení důchodů. Řekl to na tiskové konferenci na dotaz ohledně plánované snížené valorizace. Návrh, který má v pondělí schvalovat vláda a příští týden Sněmovna, by mohl být jedním z prvních k podpisu novým prezidentem po jeho inauguraci 9. března.

Přečíst článek
Zvolený prezident Petr Pavel o víkendu požádal ukrajinskou stranu, aby jako první přišla s návrhem termínu jeho cesty do Kyjeva.

Zvolený prezident Pavel se chystá na Ukrajinu, termín cesty navrhne Kyjev

Zvolený prezident Petr Pavel o víkendu požádal ukrajinskou stranu, aby jako první přišla s návrhem termínu jeho cesty do Kyjeva. Předpokládá, že se tak stane brzy. Pavel také oznámil, že oficiální cestu do Polska podnikne týden po inauguraci, a to 16. a 17. března.

Přečíst článek

Politický diář Jany Havligerové: Jak se vaří ve vládní kuchyni

Ministra Stanjuru neopouští ambice snížit napřesrok schodek státního rozpočtu o 70 miliard. Jak toho chce dosáhnout, sdělil ve čtvrtek. „Doporučený poměr úspor a příjmů na jedné straně rozpočtu jsou dvě ku jedné. Zhruba dvě třetiny z těch sedmdesáti miliard znamená, že by se měla snížit bilance o snížené výdaje a asi jedna třetina na straně příjmů,“ naznačuje. Díky za info. To jsme potřebovali vědět.

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel s budoucí první dámou Evou.

Kancelář Petra Pavla posílí diplomat z Bruselu Zajíček a velvyslanec v Bělorusku Pernický

Zahraniční odbor Pražského hradu povede po nástupu nového prezidenta Petra Pavla klíčový český diplomat v Bruselu Jaroslav Zajíček. Ředitelem protokolu bude dosavadní český velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický, uvedla manažerka komunikace zvoleného prezidenta Pavla Markéta Řeháková.

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Politický diář Jany Havligerové: O čem se šušká v politických kuloárech

Proslýchá se, že přítel po boku nově zvolené hlavy státu, lobbista Kolář, má téměř hotovou knihu o historické cestě generála Pavla z obce Černouček na Pražský hrad. Prozatím s pracovním názvem – „Jak jsem panáčkovi z gumy vdechl život“. Bude to prý bestseller. Coming soon.

Přečíst článek
Andrej Babiš zůstává poslancem i šéfem ANO

Babiš zůstává poslancem i předsedou ANO. Chce být ale méně vidět

Bývalý premiér a neúspěšný prezidentský kandidát Andrej Babiš zůstane poslancem a také předsedou opozičního ANO. Řekl to po jednání předsednictva hnutí. Hlavními tvářemi ANO ale podle něj budou šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová a první místopředseda Karel Havlíček, který nově bude řídit stínovou vládu.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura

Politický diář Jany Havligerové: Budíček, vládo. Volba prezidenta už skončila

Ministr financí Stanjura se svěřil tisku, že by kabinet mohl zvýšit daň z nemovitosti, a případně upravit daň z přidané tak, že se sjednotí její nižší sazby. Konkrétní opatření podle něj závisejí na jednání koaličních stran a výsledek politických dohod nebude předjímat. Bylo by fajn, kdyby vládní koalice konečně přišla s uceleným plánem fiskální konsolidace. Hra vadí – nevadí, kdy rezort u odborné i laické veřejností sonduje odezvu na možné zásahy, není moc zábavná.

Přečíst článek
První diplomatická roztržka. Čína je protestuje proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky

První diplomatická roztržka. Čína „rezolutně protestuje“ proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky

Čínské ministerstvo zahraničí je silně nespokojeno s tím, že si zvolený český prezident Petr Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, napsala dnes agentura Reuters. Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně.

Přečíst článek
Reklama

News box

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní nehodě vrtulníku. 🚁 Informaci dalších médií potvrdila také íránská státní televize. Vrak stroje, který havaroval na severozápadě Íránu, nalezly záchranné týmy dnes brzy ráno.
Reklama
Reklama
Doporučujeme