Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Maurer, gastronomický novinář a publicista

Pavel Maurer: Jídlo ve vlaku miluji, ale nesnáším u toho čichat vůni cizího salámu

Pavel Maurer: Jídlo ve vlaku miluji, ale nesnáším u toho čichat vůni cizího salámu

Batoh na záda, řízek mezi chleby, pro fajnšmeky okurčička v alobalu a lístek na vlak v kapse. To jsou dávné vzpomínky výletníka, dnes gastroinfluencera Pavla Maurera. Vlakem cestuje dál, i když dnes už ve větším stylu a řízek s kaší si raději objednává v jídelním vozu.

Přečíst článek
Maurer: A stejně mi nejvíc chutnají francouzské brambory mého táty

Pavel Maurer: Ochutnal jsem hady, čolky i mořské kreatury. A stejně mi nejvíc chutnají francouzské brambory mého táty

Přečíst článek

Na nejlepší kambalu nemusíte letět do Říma. Stačí dojet tramvají na Mírák

Zážitková gastronomie není performance, při níž jídlo hoří, levituje ve vzduchu a obsluha dělá přemety s tácem v ruce. Zážitek je v užití lokálních surovin, jemnosti a vytříbenosti kuchaře a dobrém sommelierovi. A přesně to najdete v pražské restauraci Aromi, která podle gurmeta Petra Maurera „i ze všedního večera udělá nezapomenutelný zážitek“.

Přečíst článek
Naporcovaný tuňák na japonském trhu

Pavel Maurer: Zpomalený tuňák. Vědci opět zasahují pánubohu do jeho díla

Tuňák má vynikající maso. Je to ryba, které se ne náhodou přezdívá „mořská kráva”, protože maso je hovězímu vizuálně podobné a navíc chutná méně „rybně”. Tuňáka si rádi dají i ti, kdo na ryby moc nejsou. Má málo kostí, maso je delikátní, jeho úprava má mnoho variant, takový lehce propečený steak z tuňáka potěší každého gurmána.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Pražské prodejny Bezobalu končí. Je to obrovská škoda, budou mi chybět

Nečekané loučení zastihlo v tomto týdnu gurmeta Pavla Maurera. Jeho oblíbené pražské bezobalové prodejny ohlásily, že neustály náročnou finanční situaci a postupně zavřou.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Jaká je nejlepší zmrzlina? Ta pod poklicí

Lákají vás hordy pečlivě naaranžované zmrzliny ozdobené tu oplatkou, tu čtverečkem čokolády či kouskem ovoce? Tak to si rovnou nechte zajít chuť, míní gurmet Pavel Maurer. Nejlepší zmrzlina je podle něj ta, která se prodává „pod poklicí“.

Přečíst článek
Vědci šlechtí „nenáročné“ rajče

Pavel Maurer: Vědci šlechtí „nenáročné“ rajče. A já se ptám, bude mi chutnat?

Rajčata, původně označovaná jako rajská jablka, jsou pro gurmeta Pavla Maurera něco jako pozemský zázrak, rostou téměř všude a v kuchyni umí udělat velkou parádu. Má to ale háček, při pěstování jsou náročná na přísun vody. A ta se s postupující klimatickou změnou stává stále vzácnější. Vědci nelení a šlechtí odrůdy, které tolik závlahy nepotřebují. Co myslíte, ztratí takové nežíznivé rajče na chuti? přemítá Maurer.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Není voda jako voda. Nekazte si dovolenou zrádnou kostkou ledu

Není ale voda jako voda a tuplem ne pro "zhýčkaného" Evropana. Dovolenou v tropech vám může znepříjemnit i pár nevinně vyhlížejících kostek ledu v osvěžujícím drinku. Gurmet Pavel Maurer se podělil o tip, jak si i na cestách vylepšit tuto životadárnou tekutinu.

Přečíst článek
Výhled z karlovarského nového gastropodniku Varyo.

Pavel Maurer: Kde se najíst ve Varech aneb Tipy nejen pro festivalové období

Už třetí den courám po festivalově laděných Karlových Varech a přemýšlím, jaká gastronomická doporučení vám dám nejen na období „filmové”, ale na kdykoli, kdy se rozhodnete sem přijet. Je to fakt kouzelné místo, říká gastronovinář a gurmet Pavel Maurer, který se pro Newstream podělil o své tipy na kulinářské zážitky.

Přečíst článek
Na dovolené se diety nedrží

Na dovolené se diety nedrží. A nebuďte jako Američani, věřte šéfkuchaři, radí Pavel Maurer

Léto je tu a s ním i čas dovolených a poznávání nových míst, kultur i gastronomických specialit. Doby, kdy si Češi na cestu k moři přibalili paštiky a konzervy, jsou naštěstí dávno pryč. A v čase silné koruny se v řadě destinací můžeme i poměrně "levně" najíst. Gastronovinář a gurmet Pavel Maurer se pro Newstream podělil o své tipy, jak si z takové gastrotour neodvézt i nějakou tu potíž.

Přečíst článek
Miluše Makó, šéfkuchařka Green Table

Pavel Maurer: Chefka Miluše Makó vaří bez masa. Ale pochutnají si u ní i zarytí milovníci steaků

Šéfkuchařka Miluše Makó z Green Table uzavírá sérii „tři chefky v Praze”, které na Newstreamu postupně představil novinář a gurmet Pavel Maurer. Miluše už od dětství měla kladný vztah k zelenině, její dědeček byl totiž zelinář. Není proto divu, že zakotvila u vegetariánské a veganské kuchyně, která ale chutná i pravověrný masožravcům.

Přečíst článek
Eliška Hromková, šéfkuchařka Alcronu

Šéfkuchařka Alcronu ráda experimentuje, jejím menu jsem byl ohromen, říká gurmet Maurer

Eliška Hromková je pozoruhodný úkaz české gastronomické scény. Původně si myslela na kariéru architektky, pohodlí kanceláře ale vyměnila za frkot v kuchyni. Učila se od michelinských špiček a teď sama šéfuje legendárnímu Alcronu. A velmi úspěšně, dodává novinář a gurmet Pavel Maurer, který Elišce položil několik rychlých otázek. Jak jde ze stručných a přesných odpovědí tušit, pracovní tempo těch nejlepších šéfkuchařů je skutečně vražedné. Na každé minutě jednoduše záleží. I tak má jejich pracovní den i 14 hodin, jak potvrzuje první žena šéfkuchařka slavného Alcronu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Hrubý zisk Budějovického Budvaru, který vlastní stát, se loni meziročně 📈 zvýšil o 55 procent na 396,4 milionu korun. Vyplývá to z přehledu hospodářských výsledků za loňský rok, které má k dispozici server Seznam Zprávy. O tom, kolik národní podnik ze zisku odvede do státního rozpočtu, se bude ještě jednat, řekla serveru mluvčí pivovaru Barbora Povišerová. 
Zranění 4️⃣ lidí a poškození řady domů způsobily dnes ukrajinské vzdušné útoky na Belgorodskou oblast na jihozápadě Ruska. Uvedl to místní gubernátor Vjačeslav Gladkov, podle něhož se Rusům podařilo zlikvidovat nejméně šest dronů vyslaných Ukrajinou, informovala agentura Reuters.
Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor 👨 Tomáš Otruba, který horský hotel koupil spolu se svou partnerkou, nejbohatší Češkou Renátou Kellnerovou a její nejstarší dcerou Annou. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).
Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se 🤝 dohodl s americkou justicí a hodlá se přiznat k porušení zákona o ochraně tajných informací. Dohoda učiní tečku za mnohaletým sporem o svobodu slova a Assange se díky ní bude moci vrátit do domovské Austrálie.
Reklama
Reklama
Doporučujeme