Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

osobní finance - informace o tématu

Češi platí hotovostí více než před rokem. Roste počet obchodníků, kteří neberou karty

Češi platí hotovostí více než před rokem. Roste počet obchodníků, kteří neberou karty

Hotovost je v Česku při placení stále potřeba. Lidé dokonce nyní platí hotově více než před rokem. Chtějí si takto více hlídat vlastní finance a mít kontrolu nad útratou. Současně se objevuje více obchodníků, kteří neberou karty, a tak je nutné mít kvůli mít u sebe mince a bankovky. Také proto by Češi uvítali i další rozšíření bankomatové sítě v Česku, jak vyplývá z červnového průzkumu společnosti Euronet, který letos znovu po roce zopakovala s agenturou STEM/MARK na vzorku 509 obyvatel. 

Přečíst článek

Výhody a nevýhody plateb jen na číslo mobilu. Spuštění novinky je na spadnutí

Přečíst článek

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

Přečíst článek

Neberete karty? Odcházím. Bez bankovek a mincí platí už sedm Čechů z deseti

Přečíst článek

Češi nemají kreditky v lásce. Jejich výhody hledají u moderních alternativ

Zatímco pro Američana platební karta rovná se kreditka, Češi si ke kreditním kartám cestu nenašli. Kvůli předsudkům o životě na dluh se jim, k jejich vlastní škodě, spíše vyhýbají. Kreditní služby totiž přinášejí řadu výhod. Které to jsou, jaké alternativy kreditek existují a jaké trendy se k nám blíží ze Západu, shrnuje ve svém příspěvku Pavel Prucek, Head of Product ve společnosti Twisto.

Přečíst článek
Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: Češi budou moci spořit a investovat mnohem kreativněji - a s daňovým odpočtem

Účet dlouhodobých investic neboli investiční penzijní účet a nová regulace v připravované novele nepřináší z pohledu regulace kapitálového trhu nijak zásadní novinky. Nově ale přináší pravidla, na jejichž základě bude možné zajímavěji investovat i uplatňovat daňové odpočty, popisuje výkonná ředitelka Asociace pro rozvoj kapitálového trhu (AKAT) Jana Brodani v rozhovoru k novele, kterou by měla vláda projednat ještě před letními prázdninami. Na podzim by mělo dojít k její schválení tak, aby od ledna už mohla nová pravidla začít platit.

Přečíst článek
Raiffeisenbank, pobočka

Potřebujete před dovolenou směnit peníze? Raiffeisenbank nabízí službu Směnárna zdarma

Raiffeisenbank bude před vypuknutím letních dovolených nabízet službu Směnárna zdarma. Například před cestou do Chorvatska si během června můžete směnit až 40 tisíc korun s výhodnějším kurzem na eura.

Přečíst článek
Air Bank klientům vrátí až dvě procenta z plateb kartou v zahraničí.

Air Bank klientům vrátí až dvě procenta z plateb kartou v zahraničí

Air Bank i letos přichází s letní cashback akcí. Klientům za platby kartou v zahraničí vrátí jedno procento z nákupů zpět na účet. A ti klienti, kteří mají zároveň za operátora O2, mohou získat cashback dokonce dvě procenta.

Přečíst článek
Na vládní konsolidační balíček nejvíc doplatí rodiny s malými dětmi a průměrnými příjmy

Potvrzeno daňaři: Vládní balíček nejvíc poškodí rodiny s průměrnými příjmy

Vládní konsolidační balíček, jehož cílem je snížit deficit veřejných financí, se dotkne většiny obyvatel České republiky. Nejvíce však zasáhne rodiny s průměrnými příjmy, vypočítali daňoví experti z poradenské společnosti BDO.

Přečíst článek
Výplata

Brusel chce, aby firmy zveřejňovaly mzdu v inzerátech na práci. K čemu to povede?

Povinnost uvádět v pracovních inzerátech, kolik člověk bude na dané pozici brát, má pomoci k rovnosti odměňování mužů a žen. Může ale vést i k nespokojenosti zaměstnanců, varují personalisté.

Přečíst článek
video

FreshStart: Z vlastní potřeby vyvinuli aplikaci Nekrachni. Generaci Z pomáhají finančně dospět

Nápad na aplikaci vzešel z běžného života. „Uvědomila jsem si, že se musím odstěhovat od rodičů, a platit si všechno sama, ale nevěděla jsem jak na to,“ říká spoluzakladatelka projektu Nekrachni Maria Šimůnková. Se spolužákem Jakubem Rychlým vytvořili výukové plány pro školy, ze kterých se později vyvinula mobilní aplikace. 

Přečíst článek
Čas extrémně levných hypoték je pryč. Expertka radí, jak i nyní usmlouvat výhodný úvěr na bydlení

Čas extrémně levných hypoték je pryč. Expertka radí, jak i nyní usmlouvat výhodný úvěr na bydlení

Specifická doba si žádá specifický přístup. A jako se v závislosti na ekonomické situaci mění hypoteční podmínky, stejně tak by se měly měnit i strategie lidí, kteří o hypotéky žádají nebo sjednávají jejich nová pravidla. Na co byste tedy měli být v roce 2023 připraveni a jakých možností hypotečního trhu se letos vyplatí využít, radí Vlasta Pěchoučková, finanční manažerka developera Ekonomické stavby.

Přečíst článek
Finanční úřady čekají nával daňových přiznání, prodlužují úřední hodiny

Finanční úřady čekají nával daňových přiznání, prodlužují úřední hodiny

Pro podání daňového přiznání v papírové podobě zbývá poslední týden. Finanční úřady proto ode dneška prodlužují úřední hodiny. Finanční správa také upozorňuje na možnost podání přiznání elektronicky, v takovém případě je termín o měsíc delší. Kdo podává přiznání prostřednictvím daňového poradce, má čas do července.

Přečíst článek
Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance

Trinity Bank garantuje úrok 5,68 procenta u vkladů do půl milionu

Trinity Bank přichází s garancí úrokové sazby 5,68 procenta do konce prosince 2023. Tato nabídka platí od dnešního dne (22. 3. 2023) pro všechny nové vklady na nově založené účty až do výše 500 tisíc korun.

Přečíst článek
Reklama

News box

U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme