Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ODS - informace o tématu

Petr Nečas

Petr Nečas: Vláda bude nakonec úspěšná. A Petr Fiala bude chtít být opět premiérem

Bývalý premiér a bývalý šéf ODS Petr Nečas nebývá příliš vidět na veřejnosti. Podle svých slov však zůstal politickým člověkem, členem strany, a kromě svého soukromého byznysu se politice dále věnuje. Už nikdy však prý nebude chtít žádnou významnou funkci. Vládu Petra Fialy vnímá jako dobrou, opozice je podle něj nekorektně útočná. Na rozdíl od předvolebních průzkumů věří v úspěch Fialovy vlády i v příštích volbách. „Nechce být premiérem pouze na jedno volební období, bude usilovat i o druhé,“ říká muž, jehož politickou kariéru utnul známý skandál kolem tehdejší šéfky jeho kabinetu Janou Nečasovou, v té době Nagyovou. O této kapitole svého života se striktně odmítá bavit.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Pražská koalice má konečně program. Umělá inteligence by asi byla kreativnější

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO: Kauza trafik pro poslance ODS vynesla expremiéru Nečasovi podmínku a milionovou pokutu

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Vláda už má teď větší přínos, než měly předchozí dvě, řekl premiér Fiala

I kdyby vláda už nic dalšího neprosadila, její přínos bude větší než v případě předchozích dvou kabinetů, řekl na ideové konferenci občanských demokratů v Praze předseda strany a premiér Petr Fiala. V úvodu celodenního jednání ODS o programu ocenil politiky své strany ve vládě i v dalších funkcích, vyzdvihl také vůli kabinetu k bolestné a nepopulární reformě v podobě konsolidačního balíčku, který vláda představila tento týden. Za priority do budoucna označil posílení české energetiky a bezpečnosti, rozvoj dopravní sítě, snížení byrokracie či reformu vzdělávání.

Přečíst článek
Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Největší zodpovědnost za inflaci nese Česká národní banka, řekl poslanec ODS Skopeček

Do sporu, kdo může za inflaci, která v Česku patří k nejvyšším v Evropě, se vložil místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Podle něj největší zodpovědnost nese Česká národní banka, ačkoli mezi faktory patří i velmi uvolněná rozpočtová politika, která byla už před pandemií covidu-19.

Přečíst článek
Ministr Válek se dal na prognózy. Antibiotika budou

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek se dal na prognózy. A jsou Piráti na jedné lodi s ODS?

Šéf zdravotnického rezortu Válek je si na sto procent jistý, že od poloviny května bude v Česku dostatek antibiotik. Jednak proto, že se ministerstvu u části výrobců, kteří situaci zavinili tím, že nedodávají dostatek potřebných léčiv, podařilo obnovit dovozy a především pak proto, že se zlepšuje počasí. Jestli něco místním politikům jde, tak zdůvodnit, proč něco nejde nebo nešlo. A co na českou léčbu počasím Slunečník, Měsíčník a Větrník?

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Politický diář Jany Havligerové: Posvátná kráva ODS a moravská šlamastyka

Vláda se zavázala, že se už nebude vyjadřovat k žádným uniklým materiálům, které se objevují ve veřejném prostoru. Ministři drží slovo. Nekomentují, ale ledva premiér vytáhl paty na cestu po asijských zemích, začali veřejný prostor zásobovat dalšími nápady na možný obsah konsolidačního balíčku. Ministr financí Stanjura například prohlásil, že není vyloučeno zvýšení základní sazby daně z příjmu z nynějších 15 na 17 nebo 18 procent. Že by občanští demokraté připustili porážku své posvátné krávy? Nemožné. Premiér to přece opakuje do omrzení – zvyšování daně z příjmu je nepřípustné.

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Lukáš Kovanda: Inflace je stále nebetyčná. Na změny DPH by vláda měla zapomenout

Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká, ministerstvo financí by mělo zapomenout na změny DPH. Ty totiž dále inflaci zvýší, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Koalice si podivnou hrou kolem valorizací znepřátelila i skalní fanoušky

Vláda Petra Fialy chce nižší valorizaci důchodů protlačit na sílu v režimu takzvané legislativní nouze. Přitom chce jen napravit chybu, kterou sama udělala. Tábor vládních fanoušků se tak opět o něco ztenčí.

Přečíst článek
Novým primátorem Prahy se stal Bohuslav Svoboda (ODS).

Praha se po pěti měsících dočkala, novým primátorem je Bohuslav Svoboda

Primátorem Prahy byl zvolen lídr Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Ve funkci nahradil Zdeňka Hřiba (Piráti). Pro Svobodu hlasovalo 50 z 65 zastupitelů hlavního města. Při hlasování Svobodu nepodpořily opoziční Praha Sobě a SPD. Jeden zastupitel nehlasoval.

Přečíst článek
Vltavská filharmonie, Zdeněk Hřib, primátor

Dalibor Martínek: Co je za bojem o Prahu? Piráti nezvládli prohru. A taky 90 miliard korun

Není úplně jasné, co je na výsledné volební situaci v Praze pro Zdeňka Hřiba a Jana Čižinského nepochopitelné. Prostě prohráli volby. Piráti skončili třetí, Čižinského aktivisté čtvrtí. Předběhla je ODS, která si v Praze říká Spolu, druhé je ANO. Tak proč už si pět týdnů kladou lůzři všelijaké podmínky, utvářejí jakési koalice?

Přečíst článek
Ustavující zasedání pražského zastupitelstva muselo být přerušeno

Pražská nemehla. Hlavní město ještě dlouho nebude mít nové vedení

Co se vleče, neuteče. Tomu nejspíš věří pražští zastupitelé, kteří přerušili ustavující zasedání do 24. listopadu. Hlavní město tak ani více než měsíc po komunálních volbách nemá nové vedení. Volba primátora, jeho náměstků a radních byla přeložena až na pokračující zasedání.

Přečíst článek
Reklama

News box

Skupina tuzemských nemovitostních fondů ZDR Investments vstoupila na slovinský trh, kde koupila tři maloobchodní parky za 6️⃣0️⃣0️⃣ milionů korun. Jde o více než 15 tisíc metrů čtverečních maloobchodní plochy ve městech Slovenj Gradec, Prevalje a Ravne v severní části Slovinska. Rakouská Raiffeisen banka na akvizici skupině půjčila 60 procent částky. 
Kurz japonského 💴 jenu se dnes propadá na několikaletá minima vůči americkému dolaru a euru. Investoři čekají na zasedání japonské centrální banky na konci týdne a podle agentury Reuters vyhodnocují, nakolik pravděpodobná je její intervence na podporu jenu.
Americká zbrojovka Lockheed Martin v prvním čtvrtletí meziročně 📈 zvýšila tržby o téměř 14 procent na 17,2 miliardy dolarů (přes 400 miliard korun). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Lockheed Martin těží z geopolitického napětí, v jehož důsledku se zvyšují výdaje na zbrojení. Výsledky podniku jsou považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu, napsala agentura Reuters.
Americký výrobce elektrovozů Tesla  zruší v gigafactory u Berlína 400 pracovních míst. To odpovídá asi třem procentům tamní pracovní síly. Firma to podle agentury DPA uvedla v dnešním sdělení. Podnik propouští kvůli malému zájmu o elektromobily celosvětově.
Bývalý český ministr životního prostředí 👨 Jan Dusík se stal zástupcem generálního ředitele pro klimatickou politiku v Evropské komisi, potvrdila dnes unijní exekutiva. Stal se tak jedním z nejvýše postavených českých úředníků v unijních institucích. Výběrové řízení mělo několik kol a Dusík porazil množství uchazečů z několika států.
Evropská unie zvažuje uvalení sankcí na více než 🔟 firem, které dodávají do Ruska z členských zemí EU embargované zboží zahrnující zbrojní technologie. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dokument, ke kterému získala přístup. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit.
Největší ruská banka Sberbank vyplatí za loňský rok na dividendách rekordních 7️⃣5️⃣0️⃣ miliard rublů (191 miliard korun). Oznámil to generální ředitel banky German Gref. Většinovým vlastníkem Sberbank je stát, dividendy banky jsou tak významným příspěvkem do státního rozpočtu.
Ruská armáda 📈 zesílí útoky na ukrajinská skladiště, kde jsou uložené zbraně dodávané Západem. Uvedl to dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého mají nyní ruské jednotky na ukrajinské frontě převahu.
Čistý zisk americké automobilky General Motors (GM) v prvním čtvrtletí letošního roku 📈 vzrostl o 2️⃣4️⃣,4️⃣ procenta na 2,97 miliardy dolarů (70,3 miliardy korun). Hospodaření podpořila poptávka po vozech se spalovacím motorem, zvláště pickupů a dalších modelů s vyšší ziskovostí. Automobilka současně ve svém dnešním prohlášení zlepšila výhled na celý rok.
Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5️⃣,4️⃣ miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to dnes valná hromada banky. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme