Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prezident Zeman k rozpočtu: Škrtat výdaje dokáže každý. Zrušil bych daňové výjimky

Miloš Zeman, prezident
ČTK

Prezident Miloš Zeman v pátek ve sněmovně zkritizoval návrh rozpočtu jako proinflační. Kabinetu vytkl, že návrh není prorůstový. „Neruší žádné daňové výjimky, které stát stojí 380 miliard korun,” řekl Zeman. Vyzval k plošnému zrušení daňových výjimek a doporučil zvýšení daně z příjmu fyzických osob.

Reklama

Vyšší zdanění příjmů fyzických osob by příjmy státu zvýšilo o dalších 90 miliard korun, dodal Zeman. Díky zrušení daňových výjimek a zvýšení daní by státní rozpočet mohl být přebytkový, ale k takovým krokům podle Zemana chybí politická odvaha.

Zeman uznal ale, že pokud by vláda a poslanci takto dosáhli přebytkového rozpočtu, „vaši voliči vás zabijí”. Prezident řekl, že podle většiny prognóz dosáhne růst české ekonomiky po překonání koronavirové krize tříprocentního růstu. Rozpočet by proto měl být zaměřen na splácení minulých dluhů.

Prezident Zeman k rozpočtu

Premiér Petr Fiala (ODS) před vystoupením prezidenta označil návrh rozpočtu na letošní rok za úsporný a protiinflační. Šetřili jsme na státu, na provozu a na zbytečných výdajích, řekl ve sněmovně při dnešním úvodním kole projednávání návrhu. Ministerský předseda zároveň kritizoval tempo zadlužovaní za koaliční vlády svého předchůdce Andreje Babiše (ANO).

„Ještě nikdy nečelily veřejné finance tak masivnímu útoku na udržitelnost. Ještě nikdy jsme neprojídali vlastní budoucnost takovým tempem. Státní dluh stoupl za poslední dva roky o polovinu,” uvedl Fiala. V Česku podle něho vládl populismus nejen politický, ale také rozpočtový. „Všechno všem, bez ohledu na veřejné finance, bez ohledu na budoucnost,” řekl ministerský předseda.

Vláda ke slevám v dopravě

Vláda schválila rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Rozhodne sněmovna

Vláda schválila jednomyslně návrh státního rozpočtu na letošní rok se schodkem 280 miliard korun. Na Twitteru o tom informoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Celkové příjmy rozpočtu budou 1613,2 miliardy korun a výdaje 1893,2 miliardy korun. Nyní musí rozpočet schválit Poslanecká sněmovna, která by jej měla v prvním čtení projednat 18. února.

Přečíst článek

Nynější vláda, jak uvedl, připravila za sedm týdnů návrh rozpočtu s úsporami 77 miliard korun. Fiala zdůraznil, že jsou sociálně citlivé, kabinet podle něho nešetřil na lidech, když například zvýší platy zdravotníků, policistů, hasičů, vojáků a učitelů, ani na investicích. „Všechny realizovatelné stavby dálnic, silnic a železnic budou mít zajištěné financování,” řekl.

„Šetřili jsme na státu, na úřadech, na provozu, na zbytečných výdajích. Stát musí být štíhlý a bude štíhlý,” pokračoval Fiala. Vláda podle něho musí zastavit „inflační spirálu” a projídání budoucnosti. „Dnešní dluh není nic jiného než zítřejší daň,” řekl. Problém podle něho není v příjmech, ale ve výdajích. „Nezvyšovat daně, to je naprosto správné a je to důležité,” dodal.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Fialova koaliční vláda předložila svůj návrh rozpočtu se schodkem 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než činil původní návrh bývalé Babišovy koaliční vlády. Protože Česko nemá od ledna schválený státní rozpočet, nyní hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Mělo by skončit kolem poloviny března.

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme