Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Hledá se prezident. Dozraje v létě?

Miloš Zeman, prezident
ČTK
Jana Havligerová

Vládní koalice začíná diskutovat o možném společném kandidátovi na funkci prezidenta, debata je ale na samém začátku. „Kandidát musí dozrát. Ještě není léto, tak ještě nikdo nedozrává. Ještě chvilku počkejme, pak určitě s dobrým kandidátem vystoupíme,“ uklidňuje premiér Fiala. Tak jen aby to nebyl někdo přezrálý.

Reklama

O dodávkách zbraní na Ukrajinu se jedná v utajeném režimu, šéfka resortu je na informace o nich přiměřeně skoupá. Chybička se ale vloudí, a tak se do domácích i zahraničních médií dostaly fotografie tanků a bojových vozidel, naložených na vlaky u Jihlavy. Jak ministryně Černochová vysvětlila, na některých transportech plachty byly, na jiné se nedostávaly a přednost měla rychlost dodávek. Nakonec: „A i ty plachty něco stojí“, jak řekla. Dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí.

Většina domácností má podle ekonoma Skořepy z České spořitelny ve svém rozpočtu mnoho prostoru pro přechodné krácení výdajů. I ty nízkopříjmové by prý byly schopny zcela kompenzovat až dvojnásobný nárůst výdajů na energie. Například tak, že se vzdají dovolené, přestanou nakupovat tabákové výrobky a alkoholické nápoje a sníží si doma teplotu vytápění zhruba o dva stupně. No prosím, a politici kolem toho tolik nadělají. Přitom je to jednoduché jak facka.

Francouzské prezidentské volby se blíží

Investoři se děsí vítězství Le Penové. Zbavují se dluhů

Vyhlídka na vítězství Marine Le Penové ve francouzských prezidentských volbách leká mezinárodní investory. Zbavují se francouzského dluhu, takže Francie čelí citelně vyšším úrokům. Musí nabídnout vyšší úroky, aby jí zděšení investoři vůbec půjčili. Pokud si tak chce Francie nyní půjčit třeba na deset let, zaplatí nejvyšší úrok za celé období od roku 2015.

Přečíst článek

Uprchlíci z Ukrajiny

Účet za uprchlickou krizi? Letos asi 50 miliard, odhadl Stanjura. V Česku zůstane přes 300 tisíc Ukrajinců

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v současnosti odhaduje celoroční náklady na zvládnutí migrace z Ukrajiny na zhruba dvě miliardy eur, tedy přibližně 50 miliard korun. Česko chce o pomoci jednat s Evropskou komisí. Dosavadní pomoc z EU podle Stanjury stačit nebude.

Přečíst článek

Reklama

Související

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel s rakouským prezidentem Alexandrem Van der Bellenem (vlevo), 2. března 2023, Praha.

Končící prezident Miloš Zeman: Mistr politických šachů, po kterém zůstane příliš mnoho afér

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme