Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Zeman pořád fandí Babišovi

Miloš Zeman v pořadu Partie Terezie Tománkové
Twitter prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka
Jana Havligerová

Myslíte si, že se pouto mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem přetrhlo? To jste tedy na omylu. Expremiér podle hlavy státu sice udělal několik chyb, a také mu byly vytknuty do očí, ale funkce prezidenta by mu slušela. Babiš zkrátka u Zemana vede a v prezidentské volbě by mu dal svůj hlas. Pokud ovšem kandidaturu neohlásí Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Staré lásky nerezaví.

Reklama

To Babiš chyby netoleruje. Exministryni financí, nynější šéfce poslaneckého klubu ANO Aleně Schillerové vrazil nůž do zad hned poté, co se začalo říkat, že by do státní kasy měla vrátit skoro dva miliony korun, které z ní vytáhla na propagaci vlastní krásy. „Ne, hnutí ANO to nebude platit, ona se s tím musí vypořádat“. Hnutí to prostě řešit nebude. Nakonec, jak připomněl jeho lídr, členkou hnutí se Schillerová stala až minulý rok v říjnu. Prachy jsou prachy a image budoucího prezidentského kandidáta si Andrej od Aleny také kazit nenechá.

Ministerstvo zdravotnictví rozeslalo krajským hygienám informaci, kolik lidí musí propustit. Když se zpráva dostala do médií, rezort na ni zareagoval jednoduše: „V současné době probíhají jednání o návrhu státního rozpočtu pro letošní rok, proto zatím není možné komentovat jednotlivé dílčí pracovní návrhy.“ Co se událo pak, těžko říct, ale nejspíš to byl pořádný sekec mazec. V další zprávě už stálo, že ani od ministra, ani od vlády rozhodnutí o propouštění nepadlo. Původní informace je chyba některých zaměstnanců rezortu a „budou vyvozeny personální důsledky“. Jak to tak vypadá, ministr Válek nemá úřad zrovna moc pod kontrolou.

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek válí

Vláda chystá další protiepidemická opatření, část z nich už nakousl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek: „Režim pracovní karantény je, že místo do karantény domů, půjde člověk do karantény do práce“, pravil ministr. Brněnský hantec, na který Válek častou nesrozumitelnost svých promluv odkazuje, fakt dokáže divy.

Přečíst článek

Karel Janeček na Českém slavíku

Politický diář Jany Havligerové: Chytrá horákyně, náš vzor

Senátoři podebatovali o návrhu Fialova kabinetu na zmrazení platů ústavních činitelů a poté zvolili to nejsnadnější řešení, které mají k dispozici. Novelou zákona, kterou už schválila sněmovna, se rozhodli nezabývat, ta tudíž putuje přímo k podpisu prezidenta republiky. Zeman oznámil, že normu vetovat nebude. Pokud si vzpomínáte, že vloni na podzim tentýž Senát podobný návrh zamítl s tím, že se jedná o populistické předvolební gesto, pamatujete si to správně. Časy se ale mění, a tak si senátoři vzpomněli na chytrou horákyni.

Přečíst článek

Kandidát pirátů na ministra zahraničí Jan Lipavský při návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech 7. prosince 2021.

Politický diář: Hlavně neskákat na špek, piráti

Prezident Zeman nejmenováním Jana Lipavského (na snímku při návštěvě hlavy státu v Lánech) na post ministra zahraničí zamířil na nejslabší článek pětikoalice. Doufejme, že mu piráti neskočí na špek, a nezačnou se bouřit proti nastolení vlády. Snad jim dojde, že trvat na tom, aby vláda byla jmenována kompletně včetně jejich kandidáta, může znamenat i několika měsíční odklad nástupu nového kabinetu. Zhoubný odklad.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Karel Havlíček: Energetické firmy zlobovaly vládu, proto mají Češi nejdražší plyn i elektřinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme