Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zeman dal milost odsouzenému podřízenému. Zneužití moci, výsměch, pohrdání justicí, reagují politici i právníci

Miloš Zeman, prezident
ČTK

Zneužití moci, výsměch, pohrdání justicí, nepřijatelné. Takové kritiky se dočkal prezident Miloš Zeman od politiků i státních zástupců poté, co udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, Balák je podřízeným prezidentova kancléře Vratislava Mynáře.

Reklama

Miloš Balák byl minulý týden s konečnou platností odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit by také měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul.

Václav Klaus

Politický diář Jany Havligerové: Zeman a Klaus se nemění

Prezident podá trestní oznámení kvůli úvahám o převodu pravomocí hlavy státu, které vedli politici při jeho podzimní hospitalizaci. Zeman je považuje a označuje za sabotáž. Podle hradního advokáta Nespaly bude oznámení mířit na „okruh lidí“, kteří se k možnost převodu nejvíce vyjadřovali.

Přečíst článek

Zeman při rozhodování o milosti vzal jednak v úvahu, že omilostněný byl dosud bezúhonný, je prezidentu znám jako mimořádně pracovitý a kvalifikovaný vedoucí zaměstnanec. Zároveň však, po seznámení se s rozsudkem prvoinstančního soudu, který byl potvrzen odvolacím soudem, dospěl k závěru, že pro přísné odsouzení nebyla zřejmě rozhodná povahu činu, ale i to, kde odsouzený pracuje

Balák uvedl, že prezidenta o milost sám požádal. „Já i moje rodina jsme panu prezidentovi osobně vděční, že mě v rozhodujícím okamžiku mého života podržel a udělil mi milost," napsal v prohlášení zaslaném Deníku N.

Miloš Zeman, prezident

Jana Havligerová: Zeman změnil rétoriku, ne přesvědčení

Napadení Ukrajiny putinovským Ruskem je pro prezidenta Zemana pořádná rána do vazu. Při jeho „státnickém“ projevu, s nímž vystoupil v České televizi, to ostatně bylo vidět. Výroky, kterými výslovně odsoudil agresi, zněly mdle, snaha změkčit je vyznáním obdivu k ruskému lidu a kultuře byla zjevná. 

Přečíst článek

Odůvodnění milosti kritizovala Unie státních zástupců. Podle jejího prezidenta Jana Laty je v právním státě nepřijatelné. Zdůraznil, že hlava státu zejména nemůže zpochybňovat soudní moc tím, že jí bez jakékoliv podrobnější argumentace podsouvá postranní motivy z hlediska úvah o trestu. „Udělená milost se dá interpretovat i tak, že lidé z okolí prezidenta Miloše Zemana jsou jednoduše beztrestní," řekl Lata.

Premiéra Petra Fialu (ODS) milost udělená Balákovi překvapila. Obává se toho, že to vzhledem k okolnosti případu nepřispěje k důvěře občanů v právní systém země, sdělil Fiala České televizi. Milost je výsadní pravomocí prezidenta, k níž není třeba spolupodpis premiéra, jako například u amnestie či zastavení trestního stíhání.

Čapí hnízdo, ilustrační foto

Kauza Čapí hnízdo míří k soudu. Babišovi hrozí až deset let vězení

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal obžalobu na předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (dříve Mayerovou) v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. O obžalobě dvou osob informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Přečíst článek

Další vládní politici prezidentovo rozhodnutí označili na sociálních sítích za výsměch ostatním občanům, klientelismus či porušení principu rovnosti před zákonem. „Tento typ prezidentské milosti zpochybňuje její místo v našem právním systému. Omilostnit blízkého spolupracovníka odsouzeného za ekonomický delikt je ukázkou protekcionismu a selektivního přístupu. Zarážející je i rychlost, s jakou byla milost udělena," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) omilostněním Baláka zneužil úřad prezidenta a obešel demokratické principy. „Jde o vysmívání se všem, kteří zákony dodržují," napsala na Twitteru.

Fialův předchůdce v premiérském křesle a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš označil milost pro Baláka za velmi nešťastné rozhodnutí, které se nebude líbit ani veřejnosti. Podrývá to podle něj důvěru ve spravedlnost.

Balákovi by milost neudělil ani předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. „Z toho, co víme, zde důvody pro udělení milosti nejsou – nejde ani o nespravedlnost, ani o významné zdravotní důvody," uvedl Okamura na Twitteru.

Zeman před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil to, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Tyto zásady několikrát nesplnil, omilostnil například doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.

Reklama

Související

Končící prezident Miloš Zeman udělil milost firmě, které prominul zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek a účasti na veřejné soutěži.

Zeman omilostnil firmu Energie - stavební a báňská z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme