Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Zeman a Klaus se nemění

Václav Klaus
ČTK
Jana Havligerová

Prezident podá trestní oznámení kvůli úvahám o převodu pravomocí hlavy státu, které vedli politici při jeho podzimní hospitalizaci. Zeman je považuje a označuje za sabotáž. Podle hradního advokáta Nespaly bude oznámení mířit na „okruh lidí“, kteří se k možnost převodu nejvíce vyjadřovali.

Reklama

Jak tvrdí advokát, když vám někdo chce vzít pravomoci, tak už je to hodně přes čáru. Ale opravdu hodně přes čáru. Přes čáru, hodně přes čáru, je především počínání Hradu. I když, ještě by mohli žalovat tvůrce Ústavy za to, že si dovolili do zákona zákonů článek 66, který převod pravomocí umožňuje, vepsat.

Další na řadě patrně bude lidovecký poslanec Šimon Heller. Ten navrhuje, aby sněmovna při schvalování státního rozpočtu na příští rok sebrala Kanceláři prezidenta republiky šest milionů korun. Heller to odůvodnil nejen tím, že odmítá platit hradní mejdan, ale dokonce prohlásil, že by to byla součást protiruských sankcí. To si pan poslanec dovolil dost, a Nespala jistě nespí.

Exprezident Klaus se veřejně přiznal, že se mýlil, když se nechal slyšet, že nedojde k ruské agresi na Ukrajinu. Kroky ruského prezidenta Putina si dosud nedokáže vysvětlit. Tedy, jak plyne z jeho publikovaného zamyšlení, nikoliv absolutně, ale částečně. „Netvařme se, že Západ a Ukrajina neslyšely obavy z expanze Severoatlantické aliance dále na východ.“ Tak to je, řečeno jen s mírnou nadsázkou, Klaus v kostce. 

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Politický diář Jany Havligerové: I vážná doba má své kuriozity

Profesor pražské VŠE, člen TOP 09 Martin Dlouhý na svém facebookovém profilu ohlásil zavedení osobních protiruských sankcí. Z důvodu svědomí a morálních zásad, jak uvádí, nepovede ruským studentům bakalářské či diplomové práce, nebude je učit a zkoušet a nebude jim ani opravovat testy. Příspěvek nazvaný „Moje sankce“ záhy smazal. Co dodat. Vzdělanec a k tomu hrdina, to je sen všech žen.

Přečíst článek

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Politický diář Jany Havligerové: Lesk a bída politiky

Ministr financí Stanjura hrdě ohlásil, že návrh státního rozpočtu se dá popsat jednou větou jako zodpovědné protiinflační vládnutí bez zvyšování daní. Hrdý je na plán státních financí i premiér Fiala. I podle něj je protiinflační a navíc i realistický, protože poctivě ukazuje všechny příjmy a výdaje. Protiinflační stěží, poctivý snad. Čechrání peříček je poněkud předčasné.

Přečíst článek

Alena Schillerová (ANO), ministryně financí

Politický diář Jany Havligerové: Utrpení vládních poslanců a drahá Alena

Poslanci v minulém týdnu nestihli prodebatovat ani jeden z významných zákonů, který byl zařazen na program schůze sněmovny. Rozpravu opanovaly obstrukce opozice. Vzhledem k tomu, že Karel Havlíček za ANO bude zvolen na post místopředsedy dolní komory bůhví kdy, a šéf SPD Tomio Okamura nikdy, může si už teď vládní koalice na každý měsíc naplánovat jedno, možná i dvě mimořádná plenární zasedání.

Přečíst článek

Reklama

Související

Václav Klaus

Dalibor Martínek: Po Praze se šíří drb. Novým guvernérem ČNB by mohl být Václav Klaus

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme