Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maďarsko - informace o tématu

Maďarský premiér Viktor Orbán ustoupil Bruselu. Spustí soudní reformu výměnou za odblokování dotací

Orbán ustoupil Bruselu. Spustí demokratickou soudní reformu výměnou za odblokování dotací

Maďarská vláda po ujednání s Evropskou komisí pošle do parlamentu klíčový návrh zákona o soudní reformě ve snaze uvolnit z fondů Evropské unie zablokované miliardy eur, oznámila dnes maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargaová. Kabinet premiéra Viktora Orbána disponuje v parlamentu pohodlnou většinou.

Přečíst článek
Cena plynu klesla na červnovou úroveň.

AKTUALIZOVÁNO: Šokující nepoměr. Čechům zdražil plyn o 231 procent, Slovákům jen o 18 procent

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Česko má nejdražší elektřinu ze zemí V4. I tak ji vyváží

Přečíst článek

Stopku ukrajinskému obilí vystavilo i Bulharsko. Brusel chystá kompenzace za miliardy

Přečíst článek
Pečivo podraží

Lukáš Kovanda: Pšenice je nyní levnější než před invazí. Pečivo by správně mělo zlevňovat

Přečíst článek
Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí a dalších produktů. Tentokrát od Slováků

AKTUALIZOVÁNO: Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí. Tentokrát od Slováků, Česko nic podobného nechystá

Slovensko dočasně pozastaví dovoz obilí a dalších produktů z Ukrajiny. Uvedl to tiskový odbor úřadu slovenské vlády. K podobnému kroku v uplynulých dnech už přistoupily Maďarsko a Polsko. Česko zatím obdobný zákaz nechystá.

Přečíst článek
Pšenice, ilustrační foto

Maďarská stopka ukrajinskému obilí bude tlačit cenu obilí, pečiva i masa nahoru také v Česku

Po Polsku se k pozastavení dovozu ukrajinských zemědělských produktů přidává také Maďarsko. Čeští zemědělci tak získají další argument pro to, aby i česká vláda o něčem podobném uvažovala. Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR upozorňují na to, že čeští zemědělci mají kvůli dovozu ukrajinského obilí na evropský trh problém prodat část loňské úrody.

Přečíst článek
Zrušíme cenové stropy na potraviny a hypotéky, oznámil Orbán. Kdy, to je ve hvězdách

Zrušíme cenové stropy na potraviny a hypotéky, oznámil Orbán. Kdy, to je ve hvězdách

Maďarská vláda hodlá postupně zrušit cenové stropy na základní potraviny a hypotéky, jakmile se inflace sníží. Ve státním rozhlase to řekl premiér Viktor Orbán. Míra inflace v Maďarsku v únoru poprvé po více než roce klesla, byla však nejvyšší v Evropské unii. Ohledně rušení cenové regulace Orbán ale nezmínil žádný časový harmonogram, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Summit NATO, na kterém se Turecko domluvilo na podmínkách vstupu Finska a Švédska do aliance.

Finsko má cestu do NATO volnou, Švédsko stále čeká

Turecký parlament jednomyslně ratifikoval vstup Finska do NATO, oznámily tiskové agentury. Turecko schvalovalo přijetí Finska jako poslední z členských zemí Severoatlantické aliance. Ratifikace se očekávala, podpořil ji prezident Recep Tayyip Erdogan.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Do budoucna bude muset Maďarsko přehodnotit blízké vztahy s Ruskem, šokoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán šokoval. Jeden z nejvstřícnějších evropských politiků vůči ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi po zahájení ruské invaze na Ukrajinu prohlásil, že Maďarsko bude muset kvůli válce přehodnotit současné pozitivní vztahy s Ruskem. Orbán patří ke kritikům západních sankcí uvalených na Rusko za invazi a k podporovatelům užších ekonomických vztahů s Kremlem.

Přečíst článek
Dobrá zpráva pro rekordmana v inflaci v EU a premiéra Orbána. V Maďarsku v únoru poprvé po roce ceny klesly

Úleva pro rekordmana v inflaci v EU i premiéra Orbána. V Maďarsku v únoru poprvé po roce ceny klesly

Míra inflace v Maďarsku se v únoru poprvé po více než roce snížila. Z lednové hodnoty 25,7 procenta klesla na 25,4 procenta, v růstu ale pokračovaly například ceny potravin. Ve své předběžné zprávě to uvedl maďarský statistický úřad. Maďarsko má nadále nejvyšší inflaci ze zemí Evropské unie.

Přečíst článek
Divák u televize

Češi méně koukali na televizi, i tak u ní trávili tři a půl hodiny denně. Ale na Maďary nemají

Češi starší čtyř let se loni dívali na televizi v průměru tři hodiny a 25 minut denně, což je o 18 minut méně než ve výjimečném covidovém roce 2021. Proti roku 2019 to znamená pokles jen o jednu minutu. Televizní sledovanost se tak vrací do normálu. Uvedlo to mediální zastupitelství Atmedia na základě dat ATO.

Přečíst článek
V korupci je Česko 41. na světě, Orbánovo Maďarsko poslední v EU

V korupci je Česko 41. na světě, Orbánovo Maďarsko poslední v EU

Česko se na dnes zveřejněném žebříčku organizace Transparency International (TI), která hodnotí korupci ve 180 zemích a oblastech, umístilo na 41. příčce, získalo 56 bodů ze sta možných. Meziročně se sice jedná o dvoubodové zlepšení, stále ale Česká republika zaostává o osm bodů za průměrem Evropské unie.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbánovy sliby vyšly naprázdno. S&P zhoršila rating Maďarska pro investory

Mezinárodní ratingová agentura S&P zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Maďarska o jeden stupeň na úroveň BBB-. Upozornila, že Maďarsko se potýká s vysokou inflací a vnějšími tlaky. Výhled ratingu S&P změnila z negativního na stabilní. Signalizovala tak, že v dohledné době další změnu ratingové známky nepředpokládá.

Přečíst článek

Orbán sliboval Maďarům levnější benzín. Teď ho mají, ale až na Slovensku

Dražší pohonné hmoty nutí Maďary z pohraničí tankovat levněji na Slovensku. To je výsledek Orbánovy politiky po rok uplatňovaných cenových stropů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severoatlantickou alianci  znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku, které vyvíjí Rusko v rámci svých hybridních aktivit. Uvádí se to v prohlášení, které aliance dnes vydala. Text zmiňuje Česko, Estonsko, Německo, Lotyšsko, Litvu, Polsko a Británii. Ruské jednání neodradí spojence od další podpory Ukrajiny, píše se v dokumentu.
Turecko zcela  zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 
Palestinské hnutí Hamás v reakci na poslední návrh 📜 dohody o příměří s Izraelem uvedlo, že co nejdříve vyšle do Káhiry delegaci, která bude pokračovat v jednáních. Vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že uskupení návrh studuje v „pozitivním duchu“, přestože podle dřívějších prohlášení se na něj dívalo spíše „negativně“. V prohlášení podle agentury AP nebylo uvedeno, kdy delegace odcestuje.
Ruský plynárenský gigant Gazprom se v loňském roce propadl do čisté ztráty 6️⃣2️⃣9️⃣​​​​​​​ miliard rublů (161 miliard korun). V roce 2022 ještě hospodařil se ziskem 1,2 bilionu rublů. Dnes to s odkazem na sdělení firmy napsala agentura Reuters. Na výsledku se negativně projevilo mimo jiné i snížení prodeje plynu do Evropy o více než polovinu.
Rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) o snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu na 5,25 procenta bylo jednomyslné. Novinářům to po jednání bankovní rady řekl guvernér ČNB 👨 Aleš Michl. 
Společnost CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka prodala ⛷️ lyžařský resort Crans Montana ve Švýcarsku. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Hodnota transakce je přes 100 milionů švýcarských franků (2,5 miliardy korun).
Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes 📉 snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022. Většina analytiků pokles sazby v tomto rozsahu očekávala.
Schodek státního rozpočtu ke konci dubna se 📉 prohloubil na 153,1 miliardy korun z březnových 105 miliard korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Je to třetí nejhlubší dubnový rozpočtový deficit, loni dosáhl rekordní hodnoty 200 miliard korun. 
Spojené státy a Saúdská Arábie by mohly v řádu několika týdnů podepsat průlomovou obrannou 🤝 dohodu, napsala dnes agentura Bloomberg. Zahrnovat by měla spolupráci v jaderné energetice a umělé inteligenci i omezit vliv Číny v Saúdské Arábii. Součástí původně trojstranné smlouvy mělo být i smíření mezi Izraelem a Saúdskou Arábií výměnou za izraelský příslib zlepšení životních podmínek Palestinců.
Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme