Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maďarsko - informace o tématu

Viktor Orbán

Netancujme, jak pískají. Orbánův Fidesz nechal vylepit billboardy proti šéfce Evropské komise

Strana Fidesz premiéra Viktora Orbána nechala po Maďarsku nainstalovat billboardy namířené proti předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. Agentura Reuters napsala, že Fidesz takto zahájil kampaň před volbami do Evropského parlamentu naplánovanými na červen příštího roku.

Přečíst článek
Viktor Orbán

Orbán přihrává malou domů svému zeťovi. Spřízněný právník radí vládě s koupí letiště

Přečíst článek
Maďarský lídr Viktor Orbán

Zdeněk Pečený: Ekonomické trable v uherském ráji. Před Maďarskem už jsou i Rumuni

Přečíst článek
Čínská automobilka BYD postaví první evropský závod v Maďarsku

Čínské stěhování do Evropy. Gigant BYD bude vyrábět elektromobily v Maďarsku

Největší čínský výrobce elektromobilů BYD plánuje postavit svou první evropskou továrnu v Maďarsku, uvedl německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Odvolal se přitom na obeznámené zdroje a uvedl, že rozhodnutí už bylo interně přijato. Zúčastněné strany se k věci nevyjádřily. Výši investice nedělník nezmiňuje.

Přečíst článek
Fico zasahuje. Slovensko nasadí kvůli migraci policisty a vojáky na zelenou hranici s Maďarskem

Fico zasahuje. Slovensko nasadí kvůli migraci policisty a vojáky na zelenou hranici s Maďarskem

Slovensko kvůli nelegální migraci dnes nasadí policisty a vojáky na ochranu takzvané zelené hranice s Maďarskem, řekli premiér Robert Fico a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok po společné schůzce. Fico, který se stal premiérem minulý týden po vítězství své strany Směr-sociální demokracie v zářijových předčasných parlamentních volbách, už dříve ohlašoval potřebu tvrdého postupu vůči běžencům.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán se dočkal. Brusel vyplatí Maďarsku část ze zmrazených miliard eur

Evropská komise je připravena uvolnit Maďarsku miliardy eur z fondů Evropské unie, které zmrazila kvůli pochybnostem ohledně dodržování zásad právního státu, uvedl list Financial Times. Komise podle těchto zdrojů hodlá do konce listopadu uvolnit zhruba 13 miliard eur (téměř 320 miliard korun), tedy více než polovinu zmrazené částky.

Přečíst článek
Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek
Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

AKTUALIZOVÁNO: Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

Míra inflace v Evropské unii v srpnu klesla na 5,9 procenta z červencové hodnoty 6,1 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Nejvyšší mělo s hodnotou 14,2 procenta Maďarsko, druhá nejhorší byla Česká republika, kde inflace dosáhla 10,1 procenta. Tyto dvě země jsou zároveň v EU jediné, kde byla inflace v srpnu nad deseti procenty.

Přečíst článek
Kyjev podal kvůli obilí stížnost u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko

Kyjev si kvůli embargu na obilí stěžuje na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Chystá odvetu

Kyjev podal u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost proti Slovensku, Polsku a Maďarsku kvůli jejich rozhodnutí pokračovat v embargu na dovoz ukrajinského obilí. S odvoláním na prohlášení ukrajinského ministerstva pro ekonomiku a obchod o tom informovala agentura Reuters. Embargo trojici středoevropských zemí, ale i Rumunsku a Bulharsku povolila zavést letos v květnu Evropská komise, zákaz ale skončil minulý pátek.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Podpora Ukrajiny Česko znevýhodňuje. Poznáme to na ceně chleba

Evropská unie zvažuje dotování přepravy ukrajinského obilí přes Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Čeští zemědělci tak mohou zůstat znevýhodněni, jelikož i jejich výkupní ceny ukrajinské obilí snižuje – zůstali by však bez kompenzace.

Přečíst článek

Maďaři dostaví jaderku Paks. Jde o první vítězství Rosatomu v Evropě po dlouhých letech

Maďarsko podepsalo s Ruskem upravenou stavební smlouvu o rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks. Podpis dohody ukončuje přípravnou fázi projektu a otevírá cestu k zahájení stavebních prací. Uvedl to dnes podle agentury MTI maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó po videohovoru s šéfem ruského atomového koncernu Rosatom Alexejem Lichačovem.

Přečíst článek
Zlatý padák dostal omylem. Miliony Maďar vrátit nechce

Zlatý padák dostal omylem. Miliony Maďar vrátit nechce

Maďarská firma nedopatřením poslala propuštěnému zaměstnanci zbylou výplatu nikoliv ve forintech, ale v eurech - tedy několikanásobně více, než mu náleželo. Namísto v přepočtu 5600 korun si tak muž přišel na 92 500 eur (2,22 milionu korun). Peníze vrátit odmítá a hrozí mu žaloba, napsala agentura HINA.

Přečíst článek
Pobyt u Balatonu už je pro běžné Maďary nedostupný luxus. Řecko i Itálie jsou levnější

Pobyt u Balatonu už je pro běžné Maďary nedostupný luxus. Řecko i Itálie jsou levnější

Omezení cestování, nedostatek pohonných hmot a propad maďarského forintu přinesl jezeru Balaton za pandemie nemoci covid-19 zvýšenou popularitu, což tam ale vedlo k obrovskému nárůstu cen. Stále lukrativnější byznys u Balatonu znamenal výstavbu nových hotelů, pláží a jachtařských klubů. Posun směrem k bohatším návštěvníkům a divoká maďarská inflace nyní způsobily, že se plážové občerstvení, nemluvě o ubytování, stává u Balatonu pro průměrného Maďara luxusem, píše Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Mnozí místní obyvatelé si už podle něj nemohou dovolit tam bydlet.

Přečíst článek
Reklama

News box

Neznámý člověk se dnes podle televize CNN 🔥 zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který je obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016. Informace o muži v plamenech byla zveřejněna téměř ve stejnou chvíli, kdy byl dokončen výběr 12členné poroty a šesti náhradníků.
Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme