Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

letectví - informace o tématu

Soukromé letadlo Tigera Woodse

Boom soukromých tryskáčů nezastavily ani inflace a krize. Počet letů i emisí loni stoupl na rekord

Počet letů soukromých tryskáčů v Evropě loni vzrostl o neuvěřitelných 64 procent a dosáhl rekordního maxima 572 806. Emise soukromých letadel, které mají neúměrný dopad na životní prostředí, se loni v Evropě více než zdvojnásobily. Uvedl to server CNBC s odkazem na analýzu, kterou zveřejnila ekologická skupina Greenpeace.

Přečíst článek
Trosky kdysi největšího dopravního letadla na světě Antonov An-225 Mrija na ukrajinském letišti Hostomel. Zničila ho ruská armáda hned po začátku invaze na Ukrajinu.

FOTOGALERIE: Ukrajina opravuje zničený obří letoun Mrija. Nutnost, symbol, nebo pošetilost? ptají se kritici

Přečíst článek
Boeing 747 přezdívaný Jumbo-Jet nebo Královna nebes při přípravě k jednomu ze svých prvních letů, a to z newyorského letiště J. F. Kennedyho v lednu 1970.

Sbohem, královno nebes. Boeing předá poslední modely 747

Americké nákladní aerolinky Atlas Air převezmou v úterý poslední vyrobený Boeing 747. Tím po více než padesáti lety definitivně skončí výroba obřího letadla s charakteristickým „hrbem“, které se zapsalo do dějin letectví. Počet vyrobených letounů přezdívaných Jumbo Jet, Queen of the Skies (Královna nebes) i Velryba, se tak zastavil na 1574.

Přečíst článek
Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj (vlevo) zahynul stejně jako dalších 15 osob včetně dvou dětí při pádu vrtulníku v ukrajinském městě Brovary 18. ledna 2023. Na snímku zachycen během neformálního zasedání ministrů spravedlnosti a vnitra v rámci českého předsednictví v Radě EU 11. července 2022 v Praze.

Další tragédie na Ukrajině. Při pádu vrtulníku zahynulo 18 lidí včetně ministra a tří dětí

AKTUALIZOVÁNO: Vedení ukrajinského ministerstva vnitra včetně ministra Denyse Monastyrského zahynulo při dnešní havárii vrtulníku u Kyjeva. Oznámily to ukrajinské úřady, podle kterých je mrtvých nejméně 18 a jsou mezi nimi tři děti. Příčina pádu letounu ve městě Brovary nedaleko metropole není jasná. Náčelník ukrajinské policie Ihor Klymenko nejprve informoval o 16 obětech, následně šéf kyjevské oblastní správy Oleksij Kuleba oznámil, že počet mrtvých vzrostl.

Přečíst článek
Uber převezme taxislužbu na pražském letišti

Zakázka roku. Uber převezme taxislužbu na pražském letišti

Taxislužbu na Letišti Václava Havla Praha bude od jara příštího roku nově provozovat společnost Uber. Zvítězila v koncesním řízení, do kterého se přihlásili dva uchazeči. Uber v něm garantoval pevně stanovenou cenu jízdy předem či zajištění dopravní obslužnosti v režimu 24 hodin denně, uvedla mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Dosud provozují smluvní taxislužbu na letišti společnosti TAXI Praha a FIX.

Přečíst článek
Twitter, logo

Twitter čelí žalobě za nezaplacené tryskáče. Nové vedení odmítá odstoupit

Sociální síť Twitter čelí žalobě poskytovatele soukromých tryskáčů Private Jet Servises Group. Důvodem je, že společnost vlastněná nejbohatším mužem planety Elonem Muskem odmítla zaplatit za dva soukromé lety bývalé šéfky marketingu Twitteru Leslie Berlandové. K nim došlo v období, kdy se Musk připravoval na 44miliardovou akvizici Twitteru, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Letadlo (ilustrační foto)

Belgie od dubna zavede daň na soukromá letadla a krátké lety

Belgie uvalí nové daně na starší a hlučnější letadla, soukromé letouny a krátké lety. Cílem je snížit hluk a znečištění ovzduší. Informuje agentura Reuters.

Přečíst článek
Také Hamad International Airport v Dauhá připomíná probíhající fotbalový šampionát v Kataru.

Uhlíkově neutrální šampionát v Kataru? Nesmysl, tvrdí experti

Pořadatelé nejdražšího fotbalového mistrovství světa v historii v Kataru před začátkem turnaje slíbili, že uspořádají první uhlíkově neutrální šampionát. Experti to však zpochybňují, zejména kvůli stovkám spojů letecké kyvadlové dopravy denně mezi Dauhá a okolními městy dopravující fanoušky na utkání a zpět. Důvodem je obrovský nedostatek ubytování pro fanoušky z celého světa v hlavním městě Kataru, kteří tak v řadě případů zvolili nocleh v Dubaji či Rijádu a letecký „shuttle“ na zápasy, napsal server BBC.

Přečíst článek
Státní podnik LOM Praha a společnost Aero Vodochody podepsaly smlouvu na dodávku čtyř podzvukových letounů L-39NG. LOM Praha zaplatí 2,1 miliardy korun.

Sbohem Albatrosům. Obrana nakoupí nové stíhačky L-39NG za dvě miliardy

Státní podnik LOM Praha a společnost Aero Vodochody podepsaly na ministerstvu obrany smlouvu na dodávku čtyř podzvukových letounů L-39NG. Stroje budou sloužit k výcviku vojenských pilotů. Podle dřívějších informací za ně včetně například pozáruční podpory nebo vybavení LOM Praha zaplatí 2,1 miliardy korun. O podepsání smlouvy informovaly ministerstvo obrany a Aero Vodochody. První letadlo bude dodáno 27 měsíců od začátku účinnosti kontraktu.

Přečíst článek
Soukromé letadlo Tigera Woodse

Miliardáři si v době covidu zamilovali soukromé tryskáče. Poptávka bude i nadále stoupat

Dvouleté obavy z koronavirové epidemie přiměla řadu movitých lidí více využívat místo komerčních letů soukromých tryskáčů umožňujících izolaci od většího počtu lidí. A tento trend bude pokračovat i po skončení epidemie – nárůst poptávky po business jetech stoupne v následujících deseti letech o 15 procent, odhaduje společnosti Honeywell, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Delta Airlines

Budoucnost pro Delta Air? Létající taxíky. Firma do nich investuje desítky milionů dolarů

Americká letecká společnost Delta Air Lines investovala 60 milionů dolarů (zhruba 1,5 miliardy korun) do firmy Joby Aviation, která chce vyrábět a provozovat létající taxíky s elektrickým pohonem podobné helikoptérám. Informovala o tom agentura AP.

Přečíst článek
Apple AirTag

Lufthansa (ne)zakazuje AirTagy v zavazadlech

Zdá se, že německý vlajkový dopravce Lufthansa sám neví, zda jsou lokalizátory od společnosti Apple v jejich zavazadlech povoleny či nikoliv. V posledních dnech si protiřečí ve své komunikaci. Že by u německé firmy nevěděla pravá ruka, co dělá ta levá?

Přečíst článek
Reklama

News box

Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z dříve očekávaných 0,2 procenta, uvedl zdroj agentury Reuters. Pro příští rok vláda podle něj počítá, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o procento. Očekávaná prognóza je součástí návrhu jarních projekcí vlády, které má ministr hospodářství Robert Habeck představit příští středu.
Dopravci v prvním čtvrtletí za mýtné 🚛 🚚 na českých silnicích zaplatili 4,01 miliardy korun, meziročně o 8,6 procenta více 📈. V samotném březnu stát na mýtném vybral 1,49 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání růst o 9,5 procenta. Na výběr mýtného měly vliv zejména Velikonoce a nová emisní složka mýta zavedená od března, uvedla společnost CzechToll, která mýtný systém spravuje.
Apple odstranil ze svého čínského internetového obchodu App Store aplikace WhatsApp a Threads firmy Meta Platforms. Americké firmě to nařídila čínská vláda kvůli obavám o národní bezpečnost. S odkazem na sdělení Applu o tom informovala agentura Reuters. Podle firem Qimai a AppMagic, které se zabývají sledováním aplikací, dnes z obchodu zmizely i další dvě zahraniční aplikace pro zasílání zpráv - Telegram a Signal. Číst více

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. Nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí z kšeftování s městskými byty v jedné z brněnských městských částí. Podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Uvedl to mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
Streamovací platformě Netflix 🎞 přibylo v prvním čtvrtletí 9,33 milionu předplatitelů, tedy téměř dvakrát více, než se čekalo. Firma ale očekává slabší růst tržeb než analytici. Její akcie proto nejprve po zveřejnění hospodářských výsledků přidaly zhruba tři procenta, ovšem následně čtyři procenta ztratily.
Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Číst více
Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme