Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

kultura - informace o tématu

Elton John na koncertě ve Stockholmu

Elton John odchází. Ve Stockholmu odehrál svůj zřejmě poslední koncert

Poslední koncert svého posledního turné odehrál v sobotu večer ve Stockholmu Elton John. Na zřejmě závěrečné vystoupení jeho více než padesátileté kariéry se do švédské metropole přišly podívat desítky tisíc lidí, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek
Objekt Sphere v Las Vegas se představil světu

Las Vegas osvítily miliony LED světel. Světu se na Den nezávislosti představil projekt Sphere

Přečíst článek
Výstavy zemí a regionů na Pražském Quadriennale

Začíná Pražské Quadriennale. Festival divadla promění ulice města v jedno velké jeviště

Přečíst článek
Quentin Tarantino slaví šedesátku. A slibuje už jen poslední film

Quentin Tarantino slaví šedesátku. A vyhrožuje, že natočí už jen poslední film

Samouk nebo magor z videopůjčovny. Tak se říkávalo Quentinu Tarantinovi, protože na rozdíl od většiny slavných filmařů své filmové vzdělání absolvoval skutečně ve videopůjčovně. I proto jsou jeho kultovní filmy prošpikované odkazy na všechno možné od spaghetti westernů Sergia Leoneho přes francouzskou novou vlnu po japonské samurajské klasiky. Tarantino má na kontě devět snímků. A podle slov režiséra, který právě dnes slaví šedesátku, natočí už jen jeden film.

Přečíst článek
herci z první sezony Případů 1. oddělení

Stanislav Šulc: ČT dělá velkou chybu. Případy 1. oddělení nemají končit

Již za pár hodin se na obrazovkách veřejnoprávní televize objeví 13. epizoda třetí série kriminálky Případy prvního oddělení. Podle vyjádření všech zúčastněných to bude naposledy, co se s populární pražskou mordpartou setkáme. Z hlediska televizní branže to je úplný nesmysl, protože seriál patří k nejsledovanějším dílům posledních let. Naučíme se v Česku konečně správně nakládat s televizní tvorbou?

Přečíst článek
turisté v Praze

Tržby ve službách rostou. Dařilo se cestovkám, pohoršili si filmaři a hudebníci

Tržby ve službách v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně stouply o 6,9 procenta. Rostou tak už šest čtvrtletí v řadě. Zvýšení tržeb zaznamenala všechna hlavní odvětví služeb kromě ubytování a stravování. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Nadále se velmi dařilo cestovním agenturám a kancelářím, kterým stouply tržby skoro na dvojnásobek.

Přečíst článek
Josef Somr v roce 2019

Ve věku 88 let zemřel filmový a divadelní herec Josef Somr

Dnes zemřel oblíbený divadelní a filmový herec Josef Somr, bylo mu 88 let. Své poslední dny trávil v sanatoriu Na Pleši. ČTK to řekla jeho manželka Alena Somrová. Somr ve filmech ztvárnil více než 170 postav, jeho zřejmě nejznámější rolí je výpravčí Hubička, lišácký svůdník z oscarových Ostře sledovaných vlaků Jiřího Menzela.

Přečíst článek
Ben Affleck po svatbě s Lopezovou prodává dům v luxusní čtvrti Los Angeles v přepočtu za tři čtvrtě miliardy korun.

Ben Affleck po svatbě s Lopezovou prodává dům za tři čtvrtě miliardy

Herec a režisér Ben Affleck, který se proslavil filmy Dobrý Will Hunting, Argo či Město, prodává svůj luxusní dům v Los Angeles. Cena? Třicet milionů dolarů. Činí tak jen měsíc po svatbě s herečkou Jennifer Lopezovou, s níž se poprvé zasnoubil před 20 lety. Tehdy ale na svatbu nedošlo, pár se rozešel, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Herec Hugh Jackman zaplatil 21,125 milionu dolarů za penthouse ve věži kondominia v New Yorku, kterou navrhl Jean Nouvel

Penthouse pro Wolverina. Jackman za byt s výhledem na řeku Hudson dal půl miliardy

Herec Hugh Jackman proslulý rolí Wolverina v sérii X-Men si pořídil nové, velice luxusní bydlení. Za více než 21 milionů dolarů koupil penthouse v newyorské čtvrti Chelsea v domě, který navrhl proslulý architekt Jean Nouvel, mimo jiné autor návrhu budovy Zlatý Anděl na pražském Smíchově, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Petr Gazdík

Gazdík rezignuje na funkci ministra školství. Fiala to ocenil jako výraz změny politické kultury

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) oznámil, že ke konci června rezignuje na funkci ve vládě. Opustí i křeslo místopředsedy hnutí STAN. Reagoval tak na informace o svých kontaktech s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku. Zástupci dalších stran označili Gazdíkovu rezignaci za nevyhnutelnou. Zatímco podle vládních politiků znamená změnu politické kultury oproti předchozímu kabinetu, opozice žádá i konec ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) či všech ministrů STAN. Šéf hnutí STAN Rakušan se však odstoupit nechystá, Gazdíkova nástupce ve vládě chce představit zkraje přespříštího týdne. Zmínil, že resort školství by podle něj zvládli například senátoři za STAN Jiří Drahoš či Miroslav Plevný. Odchod ministra školství bude první změnou v kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) od jmenování loni v prosinci.

Přečíst článek
Obraz Červený herec od Mikuláše Medka

Aukce v Brně přinesla 6 a půl milionu za obraz Červený herec od Mikuláše Medka

Za 6,35 milionu korun se v Brně prodal obraz Červený herec od Mikuláše Medka. Vyvolávací cena byla zhruba poloviční. Dražitelé se utkali také o další Medkovo dílo Malý modrý nudný obraz. Aukce se zastavila na částce 5,8 milionu korun, zjistila ČTK z výsledků na webu Livebid. Podle videozáznamu aukce přihazovali zájemci v sále, po telefonu i přes internet.

Přečíst článek
Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group.

Novou budovu filharmonie v Praze za šest miliard navrhlo dánské studio Bjarke Ingels Group

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group. Výsledky vyhlásili zástupci hlavního města a jeho Institutu plánování a rozvoje. Budova by podle plánů vedení města měla být hotová v roce 2032, náklady se odhadují asi na šest miliard korun. Nové kulturní centrum s několika sály, které by mělo být i sídlem České filharmonie, má stát u stanice metra Vltavská.

Přečíst článek
Očkování bez čekání

PŘEHLEDNĚ: Přichází velké rozvolňování. Jaká jsou nová pandemická opatření?

Mění se pravidla pro pořádání hromadných akcí. Většina zbývajících opatření skončí 13. března, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Přečíst článek
Reklama

News box

Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 5️⃣0️⃣ miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Číst více
Ceny komodit na světových trzích letos spíše 📈 rostou, jejich pokles z počátku roku vystřídalo v březnu a v dubnu zdražování. Výrazně zdražila ropa, měď, nikl, zlato, stříbro a hlavně kakao. Naopak zlevnilo uhlí, cukr nebo obiloviny. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce dubna vykazoval nárůst 2,5 procenta.
Výsledky nedávné cesty do Spojených států jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) 👍 vynikající. Mezi státy je hluboká vzájemná důvěra, řekl Fiala. K uskutečnění návštěvy podle něj přispělo, že Česko je pod současnou vládou aktivním hráčem na mezinárodní scéně a má jasné postoje k bezpečnostním hrozbám.
Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy (ODS) mohlo uskutečnit další 🤝 společné jednání české a ukrajinské vlády. Poslední se konalo koncem října 2022 v Kyjevě. Česko s Ukrajinou jedná průběžně na všech úrovních, země napadená Ruskem potřebuje především zbraně a munici, řekl Fiala v rozhovoru s ČTK.
Ukrajina zmírnila některé válečné kapitálové kontroly pro podniky. 🏛️ Centrální banka krok označila za největší liberalizaci měnového trhu od ruské invaze v roce 2022. S odkazem na páteční sdělení centrální banky o tom píše zpravodajský server CNBC. Většina opatření vstupuje v platnost dnes.
Rusko přechodně  zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové agentury. Moskva tak chce zajistit stabilitu na domácím trhu s potravinami, citovala z nařízení agentura TASS. Zákaz platí do konce srpna a týká se vývozu třtinového nebo řepného cukru a chemicky čisté sacharózy.
Reklama
Reklama
Doporučujeme