Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

komentář - informace o tématu

Počet podvodů na webu roste

Vánoce přinášejí novou vlnu kyberútoků. Podvodníci opět zneužívají značku České pošty a dalších přepravců

S blížícími se Vánoci roste počet pokusů o internetový podvod. Zločinci zneužívají toho, že lidé mají objednány dárky z mnoha e-shopů a využívají služby přepravních společností typu České pošty, DHL a dalších. Právě značky a vizuální identity těchto firem se nyní stávají dalšími oběťmi podvodníků. Je proto potřeba neustále kontrolovat webové adresy, na nichž se uživatelé pohybují.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Stanislav Šulc: Kdo nic nedělá, nic nezkazí. To by si občas měla připomenout vláda Petra Fialy

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Brigády vycházejí z módy, mladí lidé se radši nechávají živit rodiči

Přečíst článek
Pražští radní slaví dohodu nad programem

Stanislav Šulc: Pražská koalice má konečně program. Umělá inteligence by asi byla kreativnější

Přečíst článek
Dubrovník

Lukáš Kovanda: Do Chorvatska autem? To se vyplatí jen početné rodině

Pohonné hmoty přestávají zlevňovat. Do Chorvatska se letos cestování autem vyplatí hlavně rodině s dětmi, jinak může být lepší vlak či autobus.

Přečíst článek
Ceny benzinu 5. března 2022

Stanislav Šulc: Konec snížené spotřební daně na naftu je ukázkový „neškrt“ ve výdajích

Další den, další ochutnávka z kuchyně vládní koalice, jak bude zachraňovat schodkový rozpočet. Tentokrát se vládní kuchaři zaměřili na spotřební daň na naftu. Ta je od loňského roku snížená, aby přepravci moc nekřičeli, že jsou pohonné hmoty drahé. A tato podpora měla trvat do konce roku. Nyní tedy vláda chce tuto podporu zrušit. Přinese to obřích 800 milionů korun měsíčně po dobu 6 měsíců. Dohromady necelá dvě procenta schodku rozpočtu schváleného na rok 2023. Komentář byl aktualizován a opraven na základě čtenářských reakcí.

Přečíst článek
Stanislav Šulc: Černý čtvrtek Elona Muska. Ozvala se karma?

Stanislav Šulc: Černý čtvrtek Elona Muska. Ozvala se karma?

Během jediného dne se bohatství Elona Muska propadlo o 13 miliard dolarů, tedy ještě o víc, než dokázal prošutrovat ministr financí Zbyněk Stanjura za první kvartál letošního roku. Ve čtvrtek 20. dubna tak Musk zjistil, že když se nedaří, tak se prostě nedaří.

Přečíst článek
USA se krizi již nejspíš nevyhnou

Lukáš Kovanda: Krize v USA už je téměř nevyhnutelná. Dopadne i na Čechy

V USA klesají úvěry nejvíce v historii. Zvyšuje se tak riziko recese v USA, která by neblaze dolehla i na Česko.

Přečíst článek
Petr Fiala a Miroslav Kalousek na archivním snímku

Stanislav Šulc: Chystá se Fialova vláda zopakovat proslulou Kalouskovu chybu?

Vláda hledá peníze na zalátování děravého státního rozpočtu. A jednotlivé strany se předhánějí v nápadech, kde by bylo možné zdroje najít. Jednou z cest by údajně mohlo být zvýšení základní sazby daně z přidané hodnoty z 21 na 23 procent. Co by v nějakých dobách snad i mohlo mít smysl, přichází v časech, kdy by tím vláda docílila jediného: vlastní zkázy. Podobně jako se to stalo Nečasově vládě poté, co zvýšila DPH a do půl roku šla s ostudou od válu.

Přečíst článek
Credit Suisse

Stanislav Šulc: Švýcaři snad zachránili jednu banku. Všechny ostatní poškodili

Stále více kritických hlasů se ozývá na konto historické dohody o záchraně švýcarské banky Credit Suisse. Tu po horečnatých jednáních převezme konkurentka UBS. A zdánlivě se jede dál. Jeden detail dohody je však natolik šokující a pobuřující, že může zadělat na reputační riziko celému bankovnímu sektoru. Držitelé dluhopisů banky Credit Suisse totiž byli z dealu vyškrtnutí. A to se nemělo stát.

Přečíst článek
Chatbot_GPT

Stanislav Šulc: Zeptal jsem se chatbota, co se děje v politice. Neodpověděl, protože je starý a hloupý

Umělá inteligence se stále hlasitěji hlásí o slovo. Tedy přesněji: lidé hrající si s programem ChatGPT nyní již vlastněným Microsoftem stále častěji zaplavují veřejný prostor produkty jejich hrátek s umělou inteligencí. Spolu s tím se údajně rozjíždí debata, které profese tento nebo nějaký podobný program nahradí. My novináři jsme údajně první na ráně. Tak hned na začátku můžeme začít s tím, že to ani náhodou. Text je aktualizován po námitkách odborné komunity, že ChatGPT je naprogramován se znalostmi do roku 2021 a na otázku autora tedy nemohl odpovědět.

Přečíst článek
Andrej Babiš uznal porážku ve volbách

Stanislav Šulc: Volby přinesly novinku. Raněnou šelmu jménem Babiš. Jak se zachová?

Co se mnou bude? Na to odpoví předsednictvo. Tak svou budoucnost popsal poražený Andrej Babiš krátce po oznámení výsledků voleb. Ve skutečnosti nyní Babiš chystá něco, co by bylo možné označit termínem „totální opozice“. „Hnutí ANO jede dál,“ prohlásil poté, co uznal výhru Petra Pavla.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron v Praze

Lukáš Kovanda: Prestižní agentura sází na to, že Fialův kabinet zvládne energokrizi

Agentura Standard & Poor’s Česku potvrzuje rating, jde o dobrou zprávu pro Fialovu vládu. ČR podle agentury energetickou krizi zvládne, i díky svému nízkému dluhu.

Přečíst článek
Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Lukáš Kovanda: Síkelovo bruselské nic

V Bruselu se dnes ministři pro energetiku v čele s Jozefem Síkelou na ničem moc nedohodli. Prosazení zásadnějších návrhů brání nejednota, cena plynu ani elektřiny se tedy nesníží.

Přečíst článek
Reklama

News box

Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme