Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jerome Powell - informace o tématu

Amazon, ilustrační foto

Americká ekonomika klesla, domácí poptávka ale zůstává vysoká

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla v ročním přepočtu o 1,4 procenta. Ve své předběžné zprávě to uvedlo americké ministerstvo obchodu. Je to překvapivý výsledek a znamená to první pokles od roku 2020, kdy na ekonomiku nepříznivě dolehla pandemie. I tentokrát k propadu přispěly nové případy nákazy covidem-19. Ve čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil v ročním přepočtu o 6,9 procenta.

Přečíst článek
Sazby v Jižní Koreji letí vzhůru

Jižní Korea zvýšila sazby na úroveň z doby před pandemií. Jaké jsou sazby jinde ve světě?

Jihokorejská centrální banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta, a to ve snaze omezit inflaci a růst zadlužení domácností. Základní sazba se tak vrátila na úroveň, kde byla před začátkem pandemie covidu-19, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Apple, ilustrační foto

Týden Tradera: Silná koruna, jestřábí Fed a další milník Applu

V prvním týdnu nového roku se shodou okolností hned naplnila má slova o možné vyšší kolísavosti trhů z důvodu více jestřábí měnové politiky centrálních bank. Růst výnosů na desetiletých vládních dluhopisech ke třem procentům v USA nejprve tlačil na technologie a postupně se přidávaly další sektory, a tak trhy prošly poklesy. Měřeno hlavními indexy se S&P 500 vrátil k 4700 bodům. Technologický Nasdaq však byl zasažen více a klesl až pod 16 tisíc bodů.

Přečíst článek
Burza, ilustrační foto

Týden Tradera: Trhy čekají na Fed a Turky dál ničí inflace

V minulém týdnu jsme byli svědky pokračujícího růstu volatility na světových akciových trzích (index strachu VIX dosáhnul dlouho nevídaných úrovní nad 30 bodů), když trhy reagovaly zejména na rozšíření nové varianty covidu Omikron. Přesto je pravděpodobně skutečným spouštěčem výprodejů na burzách fakt, že centrální banka Fed by mohla utlumovat svoje nákupy aktiv podstatně rychleji. Pro index S&P 500 by to znamenalo návrat pod 4600 bodů a pro německý DAX k 15 000. A jaké byly další významné události týdne?

Přečíst článek
Jerome Powell, šéf Fed

Týden Tradera: Pokračování éry Powella a nečekaná sleva na ČEZ

Uplynulý týden byl opět nejvíce ve znamení obav z hrozící pandemie COVID 19. Vše již bylo asi řečeno přesto trhy reagovaly poměrně negativně a obava z dopadu zejména na evropské ekonomiky sílí.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin má za sebou další divoký týden

Nejznámější kryptoměna bitcoin má za sebou týden jak na horské dráze.

Přečíst článek
Jerome Powell, šéf Fed

Richard Bechník: Powell uklidnil trhy, Fed se do vyšších sazeb nežene

Šéf americké centrální banky Jerome Powell ve svém pátečním projevu potvrdil pokračující ekonomické zotavování americké ekonomiky. Současně ale spíše uklidňoval trhy tvrzením, že zpřísnění měnové politiky není na pořadu dne.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla 🔌🚗 v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55 procent na 1,13 miliardy dolarů 💰 (26,6 miliardy korun) a tržby se snížily poprvé za čtyři roky. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného v noci na dnešek. Automobilka však současně oznámila, že urychlí výrobu nových, cenově dostupnějších vozidel, což poslalo její akcie vzhůru.
Americký senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů 💰 (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který podle agentury Reuters oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Číst více
Akcionáři Komerční banky budou dnes hlasovat o výši dividendy z loňského zisku. Představenstvo banky navrhuje vyplatit 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Nárok na dividendu bude mít akcionář, který bude vlastnit akcie banky k 6. květnu 2024. Datum výplaty bylo určeno na 27. května 2024.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok včera předala Evropské komisi požadovanou zprávu o rizicích spojených s novou aplikací TikTok Lite. Evropská komise hrozila TikToku pokutou, pokud zprávu do úterý nepředložil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme