Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Green Deal - informace o tématu

Karel Havlíček (za ANO), odcházející ministr průmyslu a obchodu a dopravy

Havlíček chce vrátit miliony povolenek na trh, narazí na odpor Německa

Snaha Bruselu o rychlý přechod na zelené zdroje energie se příčí některým zemím EU, včetně Česka. Končící ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček bude po Evropské komisi požadovat, aby „do oběhu“ vrátila 400 milionů emisních povolenek, které dříve stáhla.

Přečíst článek
ESG, ilustrační foto

Investice českých firem do ESG: V průměru vydají 27 milionů v průběhu pěti let

Přečíst článek
Jan Czudek, šéf Třineckých železáren

Green Deal jsme nechtěli. Ale české firmy to zvládnou, říká Chrenkův muž

Jan Czudek je viceprezidentem českého Svazu průmyslu. Zároveň je deset let šéfem Třineckých železáren, což je jedna z největších českých fabrik. Koncern zaměstnává patnáct tisíc lidí a vyrábí ocel. Koleje, trubky. A další ocelové komponenty. Czudka magazín Forbes ve své nové anketě vyhodnotil jako druhého nejlepšího generálního ředitele v Česku. On sám prožil celou pracovní kariéru, přes třicet let, v jedné továrně. Pro majitele, miliardáře Tomáše Chrenka, ji přitom významně rozvinul. Nyní je pro firmu jednou z hlavních výzev energetická doktrína Green Deal. Stejně jako pro celé Česko. Jak jde dohromady výroba oceli a ekologie?

Přečíst článek
výkonná sekretářka Rámcové úmluvy Organizace spojených národů o změně klimatu Patricia Espinosa v projevu při zahájení summitu COP26 v Glasgow

Celé národy zmizí z povrchu zemského, varovala OSN… v červnu 1989

Lídři zemí skupiny G-20, tedy dvacítky nejvyspělejších a nejvýznamnějších světových ekonomik, nevyslali před dnes začínajícím klimatickým summitem OSN v Glasgow příliš silný signál. Na svém římském summitu, který dnes končí, mezi nimi totiž stále přetrvává rozpor ohledně stanovení zřetelného klimatického závazku.

Přečíst článek
Zelené peníze

Evropský Green Deal: Jaké jsou jeho příležitosti i rizika

Evropská unie se chce stát lídrem v transformaci ekonomiky na takzvaně bezemisní. Připravila k tomu celou řadu regulí a cílů. Co to přinese jí samotné a třeba také jednotlivým občanům?

Přečíst článek
Vítěz voleb: koalice Spolu

Těžký úkol vlády. Zbavit veřejné finance miliardových mank

„Fialova drahota“ se blíží, nová pravicová vláda bude muset znovu dojednat Green Deal. Jinak si proti sobě poštve miliony důchodců a skoro milion frustrovaných, jejichž hlas u voleb propadl.

Přečíst článek
vysoké účty

Lukáš Kovanda:  Zelenající EU se Čechům už nyní notně prodražuje

Cena elektřiny v nejbližších měsících českým domácnostem vzroste až zhruba o dvacet procent, plyn zdraží o patnáct procent, teplo o deset.

Přečíst článek
Martin Peleška, ředitel Toyota ČR

Sázíme na hybridy a vodík, říká Martin Peleška z Toyoty

Jednou z nejdiskutovanějších otázek současnosti je, jakými auty budeme jezdit v budoucnosti. Na rozdíl od jiných věcí se to totiž týká úplně všech. „Auta budou hybridní, vodíková i plně elektrická, ale změní se jejich užívání. Doprava bude více kombinovaná,“ myslí si Martin Peleška, ředitel zastoupení značek Toyota a Lexus v České republice.

Přečíst článek
Pečivo podraží

Zdraží pečivo. Může za to vládní zadlužování i zelená politika EU

Pečivo v Česku od podzimu razantně podraží. Někteří pekaři a zástupci pekařského svazu dokonce upozorňují, že ceny pečiva mohou vyskočit až o třicet procent. 

Přečíst článek
Ferrari

Benzin navždy. Itálie v Bruselu lobbuje za výjimku pro ferrari a lamborgini

Itálie žádá Brusel, aby ferrari a lamborgini mohly mít spalovací motor i po roce 2035. Auta pro bohaté by tak na rozdíl od těch pro chudší tolik nezdražovala.

Přečíst článek
Elektromobil, ilustrační foto

Evropa na cestě k zelenému „nerůstu“. Co přinesou návrhy z Bruselu

Zpřísnění ekologických cílů navrhované Evropskou komisí ohrozí evropskou konkurenceschopnost. Na důsledky v podobě zdražení nejvíce doplatí méně majetní.

Přečíst článek
Green Deal, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Bez dopadových studií je klimatický balíček EU jen aktem víry

Uprostřed léta zahajují země západního eurasijského výběžku zelenou revoluci. Z celoplanetárního hlediska je sice EU příliš malá na to, aby sama globální klima ovlivnila, ale to nevadí. Jde prostě o revoluci. Tedy o víru a ideologii. Propočty a racionalita jdou prozatím stranou. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Dánskému námořnímu dopravci Maersk v prvním čtvrtletí 📉 klesl hrubý provozní zisk EBITDA meziročně o 60 procent na 1,59 miliardy dolarů (37,3 miliardy korun). Firma, která je považována za barometr stavu globálního obchodu, to dnes uvedla ve zprávě o hospodaření. Výsledek je lepší, než čekali analytici, a firma také zlepšila celoroční výhled.
Max banka, která od předloňského podzimu patří do skupiny Creditas, vykázala v roce 2023 čistý zisk 3️⃣0️⃣4️⃣​​​​​​​ milionů korun. O rok dříve ještě jako Expobank CZ přitom vykazovala ztrátu 233 milionů korun. Bilanční suma Max banky se loni zdvojnásobila na 64 miliard korun. 
Škoda Auto 📈 zvýšila v prvním čtvrtletí dodávky vozů zákazníkům o 5,2 procenta na 220 500 aut. Nejprodávanějším modelem značky zůstává Octavia s 61 200 vozy, což představuje meziroční nárůst o 36 procent.
Energetická společnost ČEZ 📉 zlevní dodávky elektřiny a plynu. Od léta sníží ceny energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou, a to nejprve v červnu zlevní plyn zhruba o 17 procent, následně v červenci i elektřinu o devět procent. Od května firma zlevňuje i fixované produkty. 
Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v dubnu výrazně zhoršily. Útlum táhl 📉 silný pokles ve výrobě a nových zakázkách. Index nákupních manažerů (PMI) klesl v dubnu na 44,7 bodu z březnových 46,2 bodu, uvedla dnes společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3️⃣,1️⃣ procenta, zatímco v únoru počítala s růstem o 2,9 procenta. Organizace to dnes uvedla ve svém aktualizovaném výhledu. Česká republika si povede nejhůře ze zemí Visegrádské skupiny (V4).
Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber čelí v Británii žalobě ze strany tradičních londýnských taxikářů, která by ho mohla stát více než 250 milionů liber (přes 7️⃣ miliard korun). Informuji o tom server BBC a list Financial Times.
Ukrajinské drony v noci na dnešek poškodily ⚡ energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. Útok bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání ruské invazi, na energetické zařízení dnes oznámil i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval.
Nejméně 36 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část 🛣️ dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na čínské úřady o tom dnes informovala agentura AP. Předchozí bilance hovořila o 24 mrtvých.
Reklama
Reklama
Doporučujeme