Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

gastronomie - informace o tématu

Šéfkuchař Marek Janouch

Šéfkuchař Marek Janouch: Smažák na Hradě nenajdete

Každý den se mu otevírá jeden z nejkrásnějších pohledů na Prahu – z terasy přímo na Pražském hradě. Šéfkuchař Marek Janouch tu se svým týmem připravuje českou kuchyni inspirovanou starými kuchařkami i šlechtickými hostinami, nicméně v moderním pojetí. Tradici spojuje s aktuálními trendy, sezónností a důrazem na kvalitní suroviny. O tom, jak se vaří na, tak výjimečném místě, proč se u nich smažený sýr nikdy na lístku neobjeví a jak důležité je pro něj mít v kuchyni stabilní tým, jsme si povídali v „jeho“ Kuchyni na Hradě.

Přečíst článek

OBRAZEM: Gastronomický zážitek bez kompromisů. Papilio potvrdila pověst nejlepší restaurace v Česku

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Vinobraní

Lukáš Kovanda: Vinobraní jako ekonomická sklizeň za stovky milionů

Vinobraní už dávno není jen oslavou vína a burčáku. Proměnilo se v jednu z nejvýznamnějších regionálních událostí, která každoročně přivádí statisíce lidí a s nimi i stovky milionů korun. Ukazuje se přitom, že skutečným produktem vinobraní není ani tak víno samotné, ale atmosféra, kterou akce vytváří.

Přečíst článek
Cukrář Skála: místo, kde se tradice potkává s modernou

OBRAZEM: Precizní kremrole za 61 korun? Jedině v centru Prahy

Vůně čerstvě upečeného těsta, pohled na cukráře, kteří za sklem zdobí dortíky, a vitrína plná sladkých lákadel. Cukrář Skála v centru Prahy je místem, kde se tradice potkává s modernou – a to vše přímo před zraky hostů.

Přečíst článek
Německé pivovary ztrácejí pozice, z největších rostě pouze Bitburger

„O’zapft is!“ Začal Oktoberfest. Tuplák piva opět zdražil a voda vyjde na 266 korun

V Mnichově začal 190. ročník pivního festivalu Oktoberfest. Primátor bavorské metropole Dieter Reiter v poledne narazil první sud, stačily mu nato dva údery, stejně jako loni a předloni. Svátek piva potrvá 16 dní, skončí 5. října. Podle odhadů ho navštíví přes šest milionů lidí z Německa i zahraničí včetně Česka. Tuplák zlatavého moku se bude letos prodávat opět dráž než loni. Vyjde na 14,50 až 15,80 eura, tedy 353 až 384 korun.

Přečíst článek
Hliněná bašta

OBRAZEM: Fantastické jídlo v unikátním domě. Hliněná bašta dá zapomenout, že jste kousek za Prahou

Na okraji Průhonic jsem před téměř dvaceti lety objevil rodinnou restauraci, která zaujme nejen svou kuchyní, ale i samotnou stavbou. Hliněná bašta je prvním moderním domem v Česku postaveným z nepálené hlíny. Architekt Petr Suske a studio SEA dokázali vytvořit místo, jež přirozeně zapadá do okolní zeleně a k rybníkům.

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Nová restaurace na střeše Masaryčky

Na střeše zlaté Masaryčky je nová restaurace. Láká na těstoviny z chleba a luxusní šampaňské

Praha má novou kulinární destinaci. Jedenáct pater nad ulicemi hlavního města, na střeše Masaryčky je nová restaurace, která láká středomořskou a skandinávskou kuchyni.

Přečíst článek
Zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek

Zavřeno. Smažák v Lokále a řízek v Savoy si dnes nikdo nedá

Přivedlo do Prahy michelinskou hvězdu, posunulo „smažák“ na vyšší gastronomickou úroveň a přepsalo pravidla české gastronomie. Síť podniků Tomáše Karpíška slaví třicet let.

Přečíst článek
Bourbon street

New Orleans: město, kde jazz potkává historii a moučkový cukr

New Orleans je město kontrastů – hlučné i melancholické, sladké i drsné. Voní kávou a beignety, zní jazzem z ulic, ale zároveň připomíná těžkou minulost amerického Jihu. Kdo jednou projde jeho uličkami, pochopí, proč se mu říká nejbarevnější město Spojených států.

Přečíst článek
Dinner in the Sky: Oběd padesát metrů nad zemí

OBRAZEM: Adrenalin a skvělá gastronomie v padesáti metrech nad Prahou. Levné to není

Vidět Prahu z padesátimetrové výšky je zážitek sám o sobě. Když se k tomu přidá tříchodové menu od šéfkuchaře, vznikne kombinace, která spojuje adrenalin, výhledy a gastronomii v jedinečný celek.

Přečíst článek
Asador Etxebarri – Axpe, Španělsko: Grilování povýšené na umění. Skrytý na baskickém venkově patří Etxebarri k nejlepším restauracím světa (v současnosti 2. v seznamu World’s 50 Best). Servíruje příběh ohně, dřeva a dokonalé jednoduchosti na každém talíři.

Michelinky, ale i venkovské hospůdky. Které restaurace vyhledávají nejbohatší Češi?

Chcete vědět, ve kterých světových restauracích můžete nejčastěji potkat nejbohatší Čechy? Cestovní kancelář EliteVoyage připravila výběr gastronomických skvostů oblíbených mezi českými miliardáři.

Přečíst článek
Panenky Labubu pronikly i na českou festivalovou scénu

Bez Labubu ani ránu. Plyšový fenomén ovládl i festival Hrady CZ

Osm hradů, stovky koncertů, tisíce návštěvníků a nespočet zážitků. Putovní festival Hrady CZ zakončil na Bezdězu svůj jubilejní 20. ročník. A kromě hudby a gastrozóny letos přinesl i nový fenomén – módní hit v podobě panenek Labubu, které se staly ozdobou stánků i batohů fanoušků.

Přečíst článek

News box

Evropská komise by mohla 16. prosince zveřejnit balíček opatření na podporu automobilového 🚗 průmyslu. Jeho součástí by měla být i mírnější verze plánovaného zákazu spalovacích motorů od roku 2035. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.
Čestný prezident Motoristů sobě Filip Turek není vhodným kandidátem ❌ na ministra pro téměř dvě třetiny Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT). Průzkumu, který dnes ČT zveřejnila v pořadu Otázky Václava Moravce, se na přelomu listopadu a prosince zúčastnilo 1000 lidí.
Je úplně zřejmé, že Česko vstupuje do rozpočtového provizoria, není to žádná tragédie, řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News ministr dopravy v demisi Martin Kupka (ODS). Rozpočet podle něj není formální záležitostí, jedná se o vyjádření politiky vlády - toho, co vnímá jako důležité. Podle Kupky je na místě, aby si nová vláda rozpočet sestavila sama.  Číst více
Česko nepřijde o daňové příjmy z Agrofertu kvůli tomu, že by šéf ANO Andrej Babiš firmu převedl do zahraniční trustové struktury. Řekl to místopředseda ANO Karel Havlíček v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Reagoval tak na obavy, že by firma mohla být převedena do ciziny. Číst více
Průměrná výše vymáhaných pohledávek 💸 v prodlení se ve třetím čtvrtletí zvýšila. U mužů mezičtvrtletně vzrostla o šest procent na 69 822 korun, u žen o pět procent na 54 028 korun. Nejvyšší částky dluží lidé starší 64 let. Nejnižší částky inkasní agentury vymáhají u lidí mezi 18 a 24 lety, zároveň ale průměrný dluh u této skupiny roste nejrychleji. Vyplývá to z údajů Asociace inkasních agentur.
Trutnovský pivovar 🍺 Krakonoš loni zvýšil výstav o 264 hektolitrů na 95 077 hektolitrů. Tržby společnosti loni zůstaly na 170 milionech korun. Zisk podniku, který vlastní podnikatel Karel Janko, klesl o čtvrtinu na 25 milionů korun z předloňských 34 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou pivovar založil do Sbírky listin.
Akciové podílové fondy za 11 letošních měsíců přinesly zhodnocení 🤑 8,8 procenta, smíšené fondy 6,3 procenta a dluhopisové fondy 2,1 procenta. Všechny tyto typy fondů v samotném listopadu zůstaly na nule. Vyplývá to z Partners indexu podílových fondů. Fondy byly za roky 2024 i 2023 převážně ve výrazném plusu. Číst více
Moskva vítá novou bezpečnostní strategii Spojených států, která nehovoří o Rusku jako o přímé hrozbě. Podle agentury Reuters to dnes uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.
Delegace maďarských podnikatelů se v příštích dnech vydá do Ruska, aby jednala o hospodářské spolupráci, uvedl při dnešním setkání se svými příznivci maďarský premiér Viktor Orbán. Připravovaná mise je podle Orbána součástí strategie příprav na svět, který nastane po ukončení války Ruska proti Ukrajině a po zrušení západních sankcí proti Rusku, napsala agentura AFP. Číst více
Doporučujeme