Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

gastronomie - informace o tématu

Lukáš Kovanda: Rekordní svatomartinská sezóna. Husa za tisíc a tržby v miliardách

Lukáš Kovanda: Rekordní svatomartinská sezóna. Husa za tisíc a tržby v miliardách

Listopad v Česku voní pečenou husou a mladým vínem. Tradiční svatomartinské menu už dávno není jen připomínkou biskupa Martina z Tours, ale také malým gastronomickým jevem. Restauracím přináší období, kdy se po pomalejším podzimu znovu zaplní stoly a tržby znatelně rostou.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Svátek sv. Martina letos restauracím přihraje až tři miliardy korun

Přečíst článek

Z husy je výnosný byznys: Svatý Martin přináší víno, husy i miliardové tržby

Přečíst článek
Pekárna Tisse

Spojují řemeslo s vědou, na jejich chleba z francouzské mouky se stojí fronty

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Martin Štangl se svým týmem

Vaří podle přírody, ne podle receptu. Karlínský Štangl může být dalším českým Michelinem

Karlín má nového favorita pro michelinskou hvězdu. Šéfkuchař Martin Štangl ve své restauraci Štangl vaří podle přírody, ne podle trendů.

Přečíst článek
Nabídka restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise oceněné Michelinskou hvězdou

První Průvodce Michelin pro Česko vyjde v prosinci. Stát zaplatí desítky milionů korun

Poprvé v historii vzniká samostatný výběr Průvodce Michelin, který pokryje celé Česko. Inspektoři společnosti letos ochutnávají napříč republikou českou kuchyni a hledají u nás ty nejlepší gastronomické zážitky. Nový výběr představí společnost 11. prosince 2025 v Mariánských Lázních.

Přečíst článek
Šéfkuchař Marek Janouch

Šéfkuchař Marek Janouch: Smažák na Hradě nenajdete

Každý den se mu otevírá jeden z nejkrásnějších pohledů na Prahu – z terasy přímo na Pražském hradě. Šéfkuchař Marek Janouch tu se svým týmem připravuje českou kuchyni inspirovanou starými kuchařkami i šlechtickými hostinami, nicméně v moderním pojetí. Tradici spojuje s aktuálními trendy, sezónností a důrazem na kvalitní suroviny. O tom, jak se vaří na, tak výjimečném místě, proč se u nich smažený sýr nikdy na lístku neobjeví a jak důležité je pro něj mít v kuchyni stabilní tým, jsme si povídali v „jeho“ Kuchyni na Hradě.

Přečíst článek
Daniel Bureš

Zapomeňte na foie gras. Nové V Zátiší sází na brambory s tvarohem

Po více než třiceti letech prošla jedna z ikon pražské gastronomie zásadní proměnou. V Zátiší, podnik, který je od počátku symbolem poctivého fine diningu, mění interiér i celou filozofii a s novým šéfem kuchyně. Pod taktovkou Daniela Bureše se budou servírovat tradiční slovanská jídla i zelenina z vlastního pole.

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Restaurant Papilio

OBRAZEM: Gastronomický zážitek bez kompromisů. Papilio potvrdila pověst nejlepší restaurace v Česku

Navštívit Papilio znamená projít pečlivě sestavenou cestu chutí, kde každý chod má jasnou myšlenku a je dotažený do detailu. U většiny degustačních menu, a to i v michelinských podnicích, se často najde slabší moment – talíř, který nepřekvapí nebo zůstane v pozadí. V Papiliu se nic takového nenastalo. Každý chod byl nabitý chutí, zajímavý a promyšlený.

Přečíst článek
Letošní léto konzumaci piva příliš nepřálo

České gastro za tři roky podražilo o pětinu. Potřebujeme zdražovat více, vzkazují hospodští

Hospody a restaurace si letošní léto za rámeček rozhodně nedají. Červencové tržby klesly meziročně o 4 procenta, přestože srovnávací loňské hodnoty byly slabé.

Přečíst článek

Schillerová: Nedaněné spropitné omezí šedou ekonomiku

Hnutí ANO chce po volbách prosadit, aby bylo spropitné v restauracích osvobozeno od daní a odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Podle místopředsedkyně hnutí Aleny Schillerové by to pomohlo omezit šedou ekonomiku, zlepšit přístup zaměstnanců k hypotékám či leasingům a přineslo by právní jistotu do oboru. Podporu návrhu vyjádřil také Luboš Kastner z Hospodářské komory.

Přečíst článek
Vinobraní

Lukáš Kovanda: Vinobraní jako ekonomická sklizeň za stovky milionů

Vinobraní už dávno není jen oslavou vína a burčáku. Proměnilo se v jednu z nejvýznamnějších regionálních událostí, která každoročně přivádí statisíce lidí a s nimi i stovky milionů korun. Ukazuje se přitom, že skutečným produktem vinobraní není ani tak víno samotné, ale atmosféra, kterou akce vytváří.

Přečíst článek
Cukrář Skála: místo, kde se tradice potkává s modernou

OBRAZEM: Precizní kremrole za 61 korun? Jedině v centru Prahy

Vůně čerstvě upečeného těsta, pohled na cukráře, kteří za sklem zdobí dortíky, a vitrína plná sladkých lákadel. Cukrář Skála v centru Prahy je místem, kde se tradice potkává s modernou – a to vše přímo před zraky hostů.

Přečíst článek
Německé pivovary ztrácejí pozice, z největších rostě pouze Bitburger

„O’zapft is!“ Začal Oktoberfest. Tuplák piva opět zdražil a voda vyjde na 266 korun

V Mnichově začal 190. ročník pivního festivalu Oktoberfest. Primátor bavorské metropole Dieter Reiter v poledne narazil první sud, stačily mu nato dva údery, stejně jako loni a předloni. Svátek piva potrvá 16 dní, skončí 5. října. Podle odhadů ho navštíví přes šest milionů lidí z Německa i zahraničí včetně Česka. Tuplák zlatavého moku se bude letos prodávat opět dráž než loni. Vyjde na 14,50 až 15,80 eura, tedy 353 až 384 korun.

Přečíst článek

News box

Největší tuzemský výrobce obalových materiálů, válcovaných polotovarů a desek z hliníku - společnost Al Invest Břidličná, loni vykázala 💸💸💸tržby 4,97 miliardy korun, což bylo prakticky stejně jako v roce 2023. Podnik dosáhl čistého zisku 217,2 milionu korun, předloni to bylo 257,1 milionu. Společnost to uvedla ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin.
Web australské stanice Sky News tvrdí, že střelba na pláži Bondi Beach v Sydney, kde se konala oslava židovského svátku chanuka, má deset obětí. Australské úřady prozatím informace o obětech ani bližší okolnosti incidentu nezveřejnily.
Kurýrní 📦📦📦společnosti v současnosti doručují o 50 až 115 procent více balíků, než je průměr po zbytek roku. V pondělí a úterý příštího týdne bude předvánoční provoz vrcholit. Pro bezpečné doručení před Štědrým dnem doporučují podávat zásilky do přepravy nejpozději 19. prosince. Číst více
Trh s 🚲🚲🚲jízdními koly v Česku byl letos ve znamení výprodejů, protože obchodníci se snažili pomocí slev zbavit zásob neprodaných v předchozích sezonách. Slevy se celý rok pohybovaly i v desítkách procent a lidé tak mohli při nákupu kol ušetřit tisíce korun. Výkyvy v poptávce odstartovala pandemie koronaviru, kdy prudce vzrostl zájem o jízdní kola a poté rychle ochabl. Obchodníkům zůstaly zásoby bicyklů nakoupených za vysoké ceny a museli je dát do výprodejů. Prodejci doufají, že situace na trhu se příští rok začne stabilizovat. Číst více
Od dnešního dne vstupují v platnost nové📋📋📋 jízdní řády pro vlaky i autobusové spoje. Cestující čekají nové mezinárodní linky, posílení vybraných spojů, ale také časové posuny odjezdů. Úpravy časů autobusových linek souvisí se změnami železničních jízdních řádů a mají zajistit návaznost mezi spoji. Nové jízdní řády budou platné do soboty 12. prosince příštího roku, poté jej nahradí zase nové.
Pro podezření z plánování útoku pomocí🚗🚗🚗automobilu na vánoční trh v oblasti města Dingolfing v Dolním Bavorsku zatkla německá policie pět mužů. Policie má podezření na islamistický motiv chystaného činu. Informovala o tom v sobotu večer agentura DPA s odvoláním na generální prokuraturu v Mnichově. O případu píše také deník Bild.
Ukrajina obvinila Rusko, že v sobotu v Černém moři podniklo 💥💥💥dronový útok na tureckou nákladní loď převážející slunečnicový olej. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP. Stalo se tak den poté, co ruské vzdušné útoky na dva ukrajinské přístavy podle Kyjeva poškodily tři turecká plavidla. Incident se obešel bez obětí, sdělil Kyjev.
Doporučujeme