Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

gastro - informace o tématu

Thajsko 2023

REPORTÁŽ: V Thajsku stojí Red Bull sedm korun. A taky je to krásná země

Thajsko bývalo rájem batůžkářů. Po pandemii se však otevřelo všem turistům, k čemuž přispívají také přímé lety z Prahy do provincie Krabi. Stojí to za to? Jednoznačně ano.

Přečíst článek
Radim Jančura, šéf RegioJet

Radim Jančura: Autobusy a vlaky od příštího roku zdraží o deset až patnáct procent

Přečíst článek

Biohacking: Jíst ústřice se vyplatí. Obsahují zinek, který snižuje riziko rakoviny

Přečíst článek
Topinka Český Krumlov

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Skutečně jsme otevřeli

Přečíst článek
McDonald´s v Rusku zůstane, ale pod jiným jménem. Síť občerstvení prodá současnému provozovateli

McDonald´s v Rusku zůstane, ale pod jiným jménem. Síť občerstvení prodá současnému provozovateli

Americký řetězec fastfoodů McDonald's prodá svůj byznys v Rusku současnému provozovateli a držiteli provozní licence Alexandru Govorovi. Největší prodejce hamburgerů na světě uvedl, že firma pak bude v Rusku působit pod jiným názvem.

Přečíst článek
Gastro v čase pandemie

Definitivně poslední pomoc v pandemii? Startuje miliardový program COVID 2022

Na 500 korun za zaměstnance za každý den omezení činnosti dosáhnou podnikatelé ve stravovacích službách, včetně cateringu, krátkodobého a rekreačního ubytování, prádelen, cestovních kanceláří a agentur. Jeden žadatel může získat nejvýše 1,5 milionu korun.

Přečíst článek
Zpracování vepřového masa

Lukáš Kovanda: Válka Čechům zdražuje knedlo vepřo zelo. A pivo

Rusům válka nebývale zdražuje boršč, Čechům zase knedlo vepřo zelo. Zejména když si ho dají v hospodě i s pivem. Drahoty budou částečně ušetřeni důchodci, protože kvůli válečné inflaci budou důchody potřetí valorizovány.

Přečíst článek
Každý obyvatel Česka vyhodí každý den jídlo za téměř padesát korun.

Kolik stojí jídlo, které ročně vyhodíme? Téměř padesátku na osobu a den

Češi ročně vyhodí 57,1 kilogramu jídla v přepočtu na obyvatele. Takový je závěr loňské studie vědců z Univerzity Karlovy. V době letošní očekávané rapidní inflace v oblasti potravin – až desetiprocentní a rekordní v tomto miléniu – může být zvláště zajímavé alespoň orientačně odhadnout cenu takto vyhozeného jídla. A odvodit tedy tak následně, kolik by Češi mohli ušetřit, pokud by s jídlem nakládali hospodárněji.

Přečíst článek
Šneci po burgundsku v Tuctu

V Míšeňské na Malé Straně to stále žije. Nově tam připravují šneky

Do Míšeňské nedaleko Karlova mostu netáhne jen barokní architektura, do turisticky atraktivní ulice míří i milovníci dobrého piva. Už od srpna si tam přijdou na své i ti, kteří dávají přednost vínu.

Přečíst článek
Autentická řecká restaurace Filema v pražských Košířích.

Dělat autentickou řeckou kuchyni daleko od Řecka je obtížné, říká šéfkuchař

Jak chutná autentický řecký salát a jak se poznají opravdové tzaziky? Základem jsou bezpochyby kvalitní suroviny, samozřejmě z Řecka. „Na řecké kuchyni je typické to, že ji daleko odtamtud autenticky připravíte velmi obtížně,“ říká šéfkuchař Giannis Marakas z restaurace Filema.

Přečíst článek
Vegan bowl

Vegani slaví svátek. Jejich řady se rozrůstají, ale jedí opravdu zdravě?

První listopadový den je svátkem všech veganů. Je tomu tak od roku 1994, tehdy na 1. 11. připadlo 50. výročí založení Britské veganské společnosti. Ano, něco co vnímáme jako velmi moderní stravovací trend, který bují posledních pár let, má poměrně hlubokou historii. 

Přečíst článek
Společnost Madeta, ilustrační foto

Madeta zdvojnásobila zisk na 311,4 milionu. Zavřené restaurace pokrylo domácí vaření

Největší česká mlékárna Madeta loni téměř zdvojnásobila zisk po zdanění na 311,4 milionu korun. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply o 1,2 procenta na 5,61 miliardy korun, uvedla firma.

Přečíst článek
Bernard, pivo

Lahve sudy nenahradí. Výstav pivovaru Bernard kvůli covidu klesl

Rodinný pivovar Bernard vystavil v prvním pololetí necelých 170 tisíc hektolitrů piva, meziročně o 0,3 procenta méně. Letošní prodej se podstatně zvýšil v červnu, kdy se znovu otevřely hospody a restaurace, uvedl mluvčí pivovaru Radek Tulis.

Přečíst článek
Nezaměstnaní (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Češi zpohodlněli, v některých odvětvích je nahrazují cizinci

Stavebnictví, pohostinství, hotelnictví. V těchto a v řadě dalších segmentů české ekonomiky se firmy stále palčivěji potýkají s nedostatkem vhodné pracovní síly. Nejsou lidi.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme