Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská unie. Potřebný i nenáviděný Brusel

Pirelli

Pirelli nedáme. Řím zablokoval možnost, aby kontrolu nad pneugigantem převzala čínská státní firma

Itálie zablokovala možnost, aby kontrolu nad společností Pirelli převzala čínská státní firma. Rozhodnutí je součástí opatření italské vlády na ochranu nezávislosti tohoto výrobce pneumatik. Největším akcionářem Pirelli je čínská chemická společnost Sinochem, která v milánské firmě drží 37 procent akcií.

Přečíst článek
Británie v potížích, tok pracovníků z Evropské unie vysychá. Polákům je líp doma

Británie v potížích, tok pracovníků z Evropské unie vysychá. Poláci se mají lépe doma

Přečíst článek
Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.

Náklady na emisní normu Euro 7 mnohonásobně převýší odhady Evropské komise, tvrdí výrobci vozů

Přímé náklady výrobců automobilů na navrhovanou emisní normu Euro 7 budou až desetkrát vyšší, než předpokládá Brusel. Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) uvedlo, že podle studie poradenské firmy Frontier Economics náklady u benzinových osobních vozů a dodávek, včetně nákladů na schválení typu, investice a vybavení, dosáhnou 1862 eur na vozidlo, v přepočtu zhruba 44 tisíc korun.

Přečíst článek
Nerealistické. Osmička zemí unie včetně Česka podepsala dokument proti emisní normě Euro 7

Nerealistické. Osmička zemí unie včetně Česka podepsala dokument proti emisní normě Euro 7

Osm členských zemí zaslalo do Bruselu společný dokument, ve kterém silně kritizují připravovanou emisní normu Euro 7. Ve skupině signatářů jsou kromě Česka také například Slovensko, Francie a Itálie. Dokument označuje chystaná pravidla za nerealistická.

Přečíst článek
Nad krvavými diamanty z Ruska se stahují mraky. G7 zvažuje sankce

Krvavé ruské diamanty unikají sankcím. Jak dlouho ještě?

Vůdci zemí skupiny G7 budou na víkendovém summitu hovořit mimo jiné o způsobech, jak omezit vývoz diamantů z Ruska. Podle agentur DPA a Reuters to před vrcholnou schůzkou v japonské Hirošimě uvedli nejmenovaní diplomaté.

Přečíst článek
Slovensko vyrazilo do boje za spalovací motory

Nekompromisně. Slovenští poslanci úkolují vládu, aby šla proti zákazu spalovacích motorů

Slovenský parlament uložil vládě, aby její ministři v rámci Evropské unie hlasovali proti iniciativám směřujícím ke znevýhodnění, zdražení nebo k zákazu spalovacích motorů, pokud nebude jednoznačné, že taková opatření jsou ke prospěchu životního prostředí. Návrh usnesení sněmovna schválila hlasy 127 ze 145 přítomných poslanců.

Přečíst článek
Brusel mírně vylepšil růst české ekonomiky. Zato tuzemská inflace poroste po Maďarsku nejrychleji v EU

AKTUALIZOVÁNO: Brusel mírně vylepšil růst české ekonomiky. Zato tuzemská inflace poroste po Maďarsku nejrychleji v EU

Evropská komise nepatrně zvýšila odhad letošního výkonu české ekonomiky, který však i s růstem 0,2 procenta výrazně zaostane za průměrem celé Evropské unie. Zato inflace bude podle čerstvé prognózy výrazně vyšší. Brusel očekává 11,9 procenta, což je po Maďarsku druhý nejrychlejší růst cen z celé Evropské unie.

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Svět kryptoměn volá po vlastní regulaci. Bez ní další investoři nepřijdou

Firmy z odvětví kryptoměn volají po jednotné globální regulaci, která by nahradila dosavadní přístup. Ten je podle nich nepromyšlený a podobá se spíš nahodilému hašení požárů. Někteří ze zástupců těchto firem to řekli na konferenci, kterou v Londýně pořádal list Financial Times.

Přečíst článek
Brusel chce zarazit obchodování se zlatými vízy skrze nákupy nemovitostí na jihu Evropy

Brusel chce zarazit obchodování se zlatými vízy. Cesta Číňanů k občanství v EU vede skrz nemovitosti

Evropská unie chce skoncovat s takzvanými zlatými vízy, která členské země nabízejí mimoevropským „investorům“. V řadě zemí to v praxi znamená trvalý pobyt a cestu k občanství pro každého, kdo si koupí dostatečně drahou nemovitost. Zatím udělování zlatých víz zůstává na jednotlivých státech unie.

Přečíst článek
Brusel chystá kroky proti zemím, které umožňují Rusku obcházet sankce

Bič na země pomáhající Rusku. Brusel zpřísní kroky proti obcházení sankcí

Evropská unie diskutuje o novém sankčním mechanismu zaměřeném na nečlenské země, které podle ní dostatečně nebrání Rusku v obcházení sankcí. Podle agentury Bloomberg jde především o státy, které nedokážou vysvětlit výrazný nárůst objemu obchodu s klíčovými produkty či technologiemi.

Přečíst článek
Brusel chystá půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu

Půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu. Brusel chce podpořit zbrojní průmysl v zemích unie

Evropská komise plánuje kvůli válce na Ukrajině podpořit výrobu munice v členských zemích unie částkou 500 milionů eur, tedy zhruba 11,8 miliardy korun, ze společných fondů. Počítá s tím plán, který představil eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Stejně vysokou částku by podle představ Bruselu měly do navyšování zbrojní produkce vložit členské země.

Přečíst článek
Praha chce financovat výstavbu bytů skrze nové evropské fondy

Praha chce financovat výstavbu bytů skrze úplně nové evropské fondy

Kdo a hlavně za co postaví tisícovky městských bytů, jejichž projekty už třetím rokem chystá Pražská developerská společnost (PDS)? Praha nyní přišla s nápadem na financování skrze Evropské fondy dlouhodobých investic (ELTIF).

Přečíst článek
Reklama

News box

Návrh dohody o příměří 📜  schválený palestinským hnutím Hamás neplní izraelské požadavky , ale Izrael bude pokračovat v jednáních, řekl podle agentury Reuters premiér Benjamin Netanjahu . Jeho válečný kabinet mezitím jednohlasně podporoval pokračování vojenských operací v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.  Číst více
Dohodu o příměří, jejíž přijetí oznámilo palestinské hnutí Hamás, navrhl Egypt a obsahuje podmínky, s nimiž Izrael nesouhlasil, uvedl s odvoláním na nejmenované izraelské představitele server The Times of Israel. 
Palestinské hnutí Hamás přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem, informují agentury s odvoláním na prohlášení vůdce hnutí Ismaíla Haníji. Podle katarské televize Al-Džazíra a dalších médií jde o návrh dohody 📃 předložený Egyptem a Katarem.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl americkému prezidentovi Joeu Bidenovi, že zajistí, aby přes hraniční přechod Kerem Šalom mohla proudit humanitární pomoc pro Palestince v Pásmu Gazy. Uvedl to Bílý dům po dnešním hovoru 📞 mezi oběma politiky.
Ve Špindlerově Mlýně ⛰ jde do finále prodej hotelu Harmony Club, který vlastní bývalý šéf Chemapol Group Václav Junek. O hotel má zájem investor Tomáš Otruba, napsal Deník N s odvoláním na mluvčího Otrubovy společnosti Daniela Mádra. 
Mediální společnost Trump Media & Technology Group (TMTG), jejímž většinovým majitelem je bývalý americký prezident Donald Trump, ❌ ukončila spolupráci s auditorskou firmou BF Borgers, kterou v pátek americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinila z rozsáhlého podvodu. 
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes nechal předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského kvůli kybernetickým útokům 💻 na české instituce a kritickou infrastrukturu. Informace Blesk.cz potvrdil mluvčí ministerstva Daniel Drake. Ke stejnému kroku minulý týden přistoupilo Německo. Číst více
Evropská komise schválila prodej americké společnosti U.S. Steel  japonské Nippon Steel za 14,9 miliardy dolarů (zhruba 345 miliard korun). Komise uvedla, že obchod navzdory politickým tlakům ve Spojených státech nenarušuje hospodářskou soutěž.
Generálním ředitelem americké pobočky skupiny Czechoslovak Group (CSG) se stal bývalý důstojník americké armády Paul Lemke. Průmyslově-technologickému holdingu Michala Strnada má pomoci v růstu na americkém trhu a rozvoji obchodních vztahů s tamními klíčovými obchodními partnery.  Číst více
Pražský městský soud 👨‍⚖️ se začal zabývat žalobou Agrofertu ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO), kterou holding podal na hnutí STAN a jeho předsedu a ministra vnitra Víta Rakušana. Agrofert požaduje, aby STAN a Rakušan odstranili ze svých stránek a sítě X příspěvky, kde se podle něj snaží vyvolat dojem, že holding protiprávně odposlouchává hovory třetích osob. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme