Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská unie. Potřebný i nenáviděný Brusel

Vladimír Putin

Brusel schválil další kolo protiruských sankcí. Včetně ropného embarga

Brusel ustoupil Maďarsku. Bude moci dovážet dál ropu z Ruska a prodávat surovinu i do Česka.

Přečíst článek

Budeme vetovat jakékoli sankce omezující ruský plyn, varoval maďarský ministr Gulyas

Přečíst článek
Evropská centrální banka, ilustrační foto

Zadlužování Evropy, konec ruského plynu, další sankce vůči Rusku a pomoc Ukrajině. Lídři EU jednají na summitu ve Versailles

Přečíst článek
Letadlo Aeroflotu

Letadla Aeroflotu nesmí do Evropy. Rušíme veškeré spoje, zaragovaly aerolinky

Evropská unie v noci na pondělí uzavřela vzdušný prostor pro všechna ruská letadla včetně soukromých letounů tamních miliardářů.

Přečíst článek
Lídři Evropské unie ohlašují protiruské sankce

Sankce EU míří hlavně proti bankám a diplomatům. Fiala: Chtěl jsem tvrdší variantu

Postihy mají omezit ruský přístup ke kapitálu, míří na energetiku, dopravu či obchod. Unie zatím nechystá omezit Rusku přístup do mezibankovního systému SWIFT.

Přečíst článek
Christine Lagardeová, šéfka ECB

Eurozónu svírá rekordní, pětiprocentní inflace. Lagardeová nezakročí, čeká její snížení

Míra inflace v eurozóně v prosinci vystoupila na rekordních pět procent, zatímco v celé Evropské unii se dostala na 5,3 procenta, uvádí Eurostat. Lagardeová přesto postoj k inflaci nemění, dál čeká její snížení. Razantní zpřísňování měnové politiky tak není namístě.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) při novoročním projevu 1. ledna 2022

Lukáš Kovanda: Fialův nepříjemný vzkaz pro Německo

Český premiér svým novoročním projevem připomněl Havla, důležitým vzkazem je – i pro sousední Německo –, že Česko hodlá rozvíjet jadernou energetiku.

Přečíst článek
Plynová krize dopadá na Čechy

Lukáš Kovanda: Nenechte se mýlit. Plynová krize zuří dál

Problémy s dodávkami zemního plynu pokračují, i když cena suroviny spadla o desítky procent. Fialova vláda by měla znova dojednat zelenou agendu EU, docílit na úrovni EU uznání jádra jakožto bezemisního zdroje.

Přečíst článek
Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek
plynové vytápění

Lukáš Kovanda: Boj Bruselu za klima rozklíží Evropu

Evropská unie hazarduje, když chce s vytápěním budov plynem skoncovat už za necelých 20 let. Výsledkem úporné snahy být klimaticky neutrální může EU přijít o sociální udržitelnost.

Přečíst článek
Margrethe Vestagerová, místopředsedkyně Evropské komise

Google prohrál zásadní bitvu s Bruselem. Spor zřejmě potlačí až k nejvyšší instanci

Americká internetová společnost Google neuspěla v zásadním antimonopolním sporu s Evropskou komisí (EK). Tribunál Evropské unie zamítl odvolání firmy proti pokutě 2,42 miliardy eur (více než 60 miliard korun), kterou komise firmě vyměřila v roce 2017 za zneužívání dominantního postavení na trhu.

Přečíst článek
Karel Havlíček (za ANO), ministr průmyslu a obchodu a dopravy

Vicepremiér Havlíček: Schválení plánu obnovy je úspěch

Resort průmyslu vytváří kvůli administraci plánu speciální oddělení. Záloha zhruba dvacet miliard přijde už na podzim.

Přečíst článek
ilustrační foto

ČNB zlepšila prognózy. Dluh přesto výrazně poroste

Česká národní banka očekává letos nárůst deficitu veřejných financí na 7,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 6,1 procenta.

Přečíst článek
Reklama

News box

Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je  mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice.
Rusko i Ukrajina shodně uvedly, že se v noci na dnešek staly terčem 🚀 vzdušných útoků. Kyjev oznámil sestřelení všech 37 útočících ruských dronů, ruská protivzdušná obrana odvracela dronový a raketový útok na okupovaném ukrajinském poloostrově Krym a také v Krasnodarském kraji na jihu země.
Česko bylo za první čtvrtletí letošního roku na pátém místě na světě v nákupech 🥇 zlata. Česká národní banka (ČNB) ho nakoupila pět tun, loni za stejné období skončila šestá se dvěma tunami. Centrální banky byly už tradičně největšími nákupčími zlata vůbec.
Navzdory sankcím a silnému politickému tlaku pokračuje většina zahraničních společností ve svém podnikání v Rusku. Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu se z Ruska zcela stáhlo jen 9️⃣,5️⃣ procenta zahraničních podniků. Zhruba třetina zahraničních firem své aktivity v Rusku omezila.
V Izraeli v sobotu večer demonstranti opět protestovali proti premiérovi 👱‍♂️ Benjaminu Netanjahuovi a požadovali návrat rukojmích, které v Pásmu Gazy stále zadržuje palestinské teroristické hnutí Hamás. Informovala o tom agentura DPA.
Francouzská potravinářská firma Danone  završila prodej svých aktiv v Rusku a odchází z ruského trhu. Stalo se tak v třetím roce ruské války proti Ukrajině, napsal dnes server RBK-Ukrajina s odvoláním na prohlášení firmy. Z něj citovala i ruská agentura TASS.
Reklama
Reklama
Doporučujeme