Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ESG. Vše o zelené revoluci v investicích

Dukovany

Jádro a plyn nejsou ekologické investice. Europoslanci se vzepřeli Evropské komisi

Klíčové výbory Evropského parlamentu (EP) odmítly označení jádra a plynu za přechodně udržitelné zdroje energie. K nelibosti Česka, které změnu takzvané taxonomie spolu s většinou členských zemí podporuje. Informaci jako první přinesl server euroactiv.cz.

Přečíst článek
Ženy v roli CEO

Muži dominují indexu S&P 500. Ženy vlastní pouze procento akcií v pětistovce největších firem

Ženy zastávají jen asi čtvrtinu vrcholových manažerských postů v pěti stech největších na burze obchodovaných podniků v USA. Co se týče vlastnictví akcií těchto firem, je skóre ještě bizarnější – manažerky vlastní pouze procento akcií firem v indexu S&P 500, manažeři zbylých 99 procent, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na nový výzkum.

Přečíst článek
Skot - ilustrační foto

Říhající krávy nutí Nový Zéland zavést radikální novinku: emisní povolenky na dobytek

Většinu skleníkových plynů na Novém Zélandu má na svědomí zemědělství, zejména ovce a skot. Země tak představila návrh zákona, podle něhož by zemědělci kupovali emisní povolenky. Výnosy z jejich prodejů by pak šly na výzkum v této oblasti, upozornila agentura Reuters.

Přečíst článek

Právníci z PRK: Udržitelnost je příležitost i u nás, nejen na Západě

Pro tradiční právní firmu PRK Partners není princip ESG trend, ale realita na trhu, která se projevuje také v právním poradenství. Právníci jedné z největší kanceláří na českém trhu oceňují nejen to, že tato oblast otevírá nové právní aspekty, ale také umožňuje spojení a s velmi zajímavou komunitou těch, kteří se na udržitelnost zaměřují. „Když děláte právo proto, abyste se dozvěděli, jak funguje naše společnost, ESG je k tomu fantastická příležitost,“ uvádějí Marek Procházka, zakládající partner kanceláře, a koncipient PRK Partners Jaroslav Seborský.

Přečíst článek
Kampus Dock v pražské Libni byl oficiálně dokončen.

Další brownfield v Praze zmizel. Poslední objekt v libeňském Docku má kolaudaci

Za 15 let více než 120 tisíc metrů čtverečních rezidenčních ploch vzniklo kolem dvou slepých ramen Vltavy v pražské Libni. Poslední objekt rozsáhlé přeměny jednoho z pražských brownfieldů byl zkoulaudován.

Přečíst článek
Tornádo na jihu Moravy napáchalo stomilionové škody.

Změna klimatu dopadá na byznys pojišťoven. Aby přežily, musí změnit strategii

Pojišťovny čelí enormnímu nárůstu přírodních katastrof. Aby situaci ustály, musí změnit své obchodní modely. Vyplývá to ze studie společností Capgemini a Efma.

Přečíst článek
Marcela Suchánková, členka představenstva zodpovědná za oblast IT a zpracování operací v ČSOB

Šetrná ekonomika je největší výzva dneška, říká Suchánková z boardu ČSOB

Pojem udržitelnost berou v ČSOB smrtelně vážně. Jako první banka ukončila investice do výroby elektřiny z uhlí, její centrály v Praze a Hradci Králové patří mezi stovku nejekologičtějších budov v Evropě. Ale nejde jen o ekologii. „Všechny oblasti ESG jsou provázané – šetrné podnikání, odpovědnost vůči společnosti i řízení firmy nastavené tak, aby uměla tyto cíle naplňovat,“ říká Marcela Suchánková, členka představenstva ČSOB zodpovědná za oblasti HR, IT, FAM a Operations.

Přečíst článek

Sustainable Future 2022: Česko hostí jednu z největších mezinárodních konferencí o udržitelnosti

Praha hostí jednu z největších akcí o udržitelnosti ve střední Evropě. Mezinárodní konference Sustainable Future 2022 proběhne 22. června v prostorách Martinického paláce na Pražském hradě. Pořádá ji Startup Disrupt. Newstream je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek
Bankomat Monety v Praze. Brzy pro zákazníky Komerční banky zdarma

Banky šetří. Komerční banka a Moneta startují éru sdílených bankomatů

Komerční banka a Moneta povolí klientům obou finančních domů vybírat peníze zdarma. V dalším kroku spolupráce chystají instalaci společných bankomatů. Cílem jsou úspory, ale také rozšíření sítě na méně dostupných místech.

Přečíst článek
Magazín Premium Guide ESG

Přežije ESG krizovou dobu? Rozhodně ano, říkají šéfové tuzemských firem

Zkušenosti lídrů tuzemského byznysu ukazují, že zavádění postupů udržitelnosti do jejich podnikání již nepřináší jen náklady, ale také zisky. Na jedné straně díky ESG mohou firmy dosáhnout na výhodnější úvěry, na straně druhé zákazníci stále častěji vyžadují „zelené produkty“. Konkrétní zkušenosti českých firem nabízí magazín Premium Guide ESG, který na trh společně uvedlo vydavatelství A11 a byznysový portál newstream.cz.

Přečíst článek
Generální ředitel Kia Czech Arnošt Barna

Šéf Kia Barna: Česko je automobilovou velmocí, ale v oblasti podpory elektromobility má velké rezervy

Buď budete stále dohánět zpřísňující se limity, nebo to naopak pojmete jako příležitost. Tak se na obrovský tlak, pod který se kvůli ekologii dostal automobilový průmysl, dívá generální ředitel Kia Czech Arnošt Barna. Korejská automobilka si evidentně vybrala druhou cestu. Za 13 let tak už v Evropě nebudou prodávat jiné vozy než s elektrickým pohonem, o deset let později už má jít o uhlíkově neutrální firmu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Britská těžební společnost Anglo American  odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil australský rival BHP Group. Firma uvedla, že částka 31,1 miliardy liber (zhruba 912 miliard korun), kterou BHP nabízí, ji výrazně podhodnocuje. Nebere ani v potaz potenciál, který má podnikání firmy do budoucna, uvedl podnik ve zprávě určeném regulačním orgánům. Spojením by vznikl největší producent mědi na světě.
Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme