Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ESG. Vše o zelené revoluci v investicích

Brian Moynihan, vákonný šéf BoA

Vlivný bankéř v Davosu: Kapitalismus se musí podřídit udržitelnosti

Výkonný ředitel Bank of America Brian Moynihan na Světovém ekonomickém fóru v Davosu prohlásil, že je potřeba přesně definovat, co vlastně jsou ona neustále opakovaná kritéria udržitelnosti neboli ESG. A to skutečně natvrdo, nikoli vágně, jak se doposud děje, protože to nefunguje.

Přečíst článek
Dům v křivoklátských lesích navrhli architekti ze studia Stempel & Tesar architekti.

Chatku na Křivoklátsku nahradil úchvatný nízkonákladový dům. Slunci se otvírá jako vějíř

Přečíst článek
Maersk sestoupil z trůnu největšího dopravce

Vysoká sázka na palivo budoucnosti. Maersk bude vyrábět zelený metanol ve Španělsku

Společnost Maersk plánuje do roku 2030 vyrábět ve Španělsku až dva miliony tun e-metanolu ročně. Chce jím zásobovat svou flotilu nákladních lodí a snížit tak svou uhlíkovou stopu, napsala agentura Reuters s odkazem na sdělení dánského námořního dopravce.

Přečíst článek
Sportovní areál v Číně navrhli architekti ze studia Zaha Hadid Architects.

Nejzelenější stadion na světě? Stát bude v Číně, navrhoval ho i český architekt

Do rychle rozvíjejícího čínského města Chang-čou přibude nový sportovní areál. Navrhne ho známé architektonické studio Zaha Hadid Architects.

Přečíst článek
TOP Odpovědná velká firma –  Trendsetter, přebírá Constantinescu Dragos, CEO Plzeňský Prazdroj

Prazdroj, Ikea, Vodafone, banky. Podívejte se, kdo posbíral ceny za odpovědné podnikání

Byznys pro společnost, největší platforma pro odpovědné a udržitelné podnikání v Česku, ocenila na slavnostním galavečeru v Cubex Centru Praha TOP Odpovědné firmy roku 2022.

Přečíst článek
Viera Kučerová, regionální ředitelka organizace ACCA

EU motivuje firmy k udržitelnosti a omezení greenwashingu, říká Viera Kučerová z ACCA

Již za dva roky vznikne vybraným společnostem povinnost podávat zprávy o environmentálních, sociálních a správních dopadech svého podnikání vyplývající z nové Směrnice o podávání zpráv podniků o udržitelnosti, CSRD. Podle Viery Kučerové, regionální ředitelky organizace ACCA, která se věnuje vzdělávání a certifikaci profesionálů z oboru financí, se to může týkat až dvou tisíc českých firem. Proces implementace nových pravidel byl zahájen během českého předsednictví EU a členské státy mají 18 měsíců na převedení povinností vyplývajících ze směrnice do národních legislativ. 

Přečíst článek
Jitka Štědroňová

Vytěžit – vyrobit – vyhodit? To není náš styl, říká Jitka Štědroňová z Canonu

Velké korporace spotřebují navzdory digitalizaci spousty kancelářských zařízení. Jeden z jejich předních výrobců Canon se však snaží, aby dopady na životní prostředí byly co možná nejnižší. A vedle zavádění ekologických produktů také nabízí starší přístroje neziskovému sektoru, prozrazuje Jitka Štědroňová z Canon CZ a SK.

Přečíst článek
strojírenství, ilustrační foto

Čeští strojaři se děsí zimy, propouštění se mnozí nevyhnou

Nejistá situace na evropském exportním trhu a pokračující energetická krize napovídají, že české strojírenství má před sebou krušnou zimu. Firmy si uvědomují, že opatření státu, jako je zastropování cen za plyn a elektřinu nebo mimořádné kompenzace, nemusejí stačit. Některé podle Hospodářské komory plánují i propouštění.

Přečíst článek
Amazon rozvoz zásilek

Trhu komerčních realit v ČR se extrémně daří. Sklady mizí pod rukama

Vlastnit, stavět nebo provozovat moderní sklady je dnes čím dál lepší byznys. Zvláště v České republice. Nabídka je ale těžce nedostačující a investoři se musí poohlížet v zahraničí, vyplývá z analýzy společnosti CBRE.

Přečíst článek
Kateřina Morrisová

Plyn neodepisujme. Je potřeba získat ho z bezpečných zdrojů, tvrdí Kateřina Morrisová z GasNet

Dnešní i budoucí poptávku po energiích není Česká republika schopna uspokojit bez plynu, tvrdí manažerka společnosti GasNet. „Čísla mluví jasně. Zatímco v minulém roce činila spotřeba elektřiny ČR necelých 74 TWh, plynu jsme potřebovali okolo 100 TWh. Takové množství energie nelze jednoduše nahradit. Domácnosti, průmysl, firmy a celá společnost potřebují spolehlivé a stabilní dodávky v průběhu celého roku,“ dodává Kateřina Morrisová.

Přečíst článek
Wall Street

ESG nadzvedává republikány. „Levicovou ideologii“ chtějí dostat z Wall Street

ESG má přinést zelenou revoluci v investování. Ambici měnit svět nyní těžce poznamenává vleklá válka na Ukrajině. Proti strategii udržitelného investování se stupňuje odpor hlavně v USA. Američtí republikáni dokonce ESG označili za levicovou ideologii, která brání rozvoji ekonomiky. O svém názoru, že není nic důležitějšího než zisk, jsou skálopevně přesvědčení a Wall Street chtějí od „levicové politiky“ osvobodit.

Přečíst článek
Nedostatek ruského plynu může omezit produkci tuzemských pivovarů

Pivaři, bojte se. Nedostatek ruského plynu může omezit produkci tuzemských pivovarů

Češi jsou ve spotřebě piva na hlavu již léta první na světě. Kvůli omezení či dokonce zastavení dodávek ruského plynu – přestože pivovary hledají alternativní zdroje – hrozí, že pivovary v tuzemsku by musely omezit výrobu. Ta již loni kvůli covidovým opatřením klesla.

Přečíst článek
Reklama

News box

Po 26 letech ve vězení začal s 👨‍⚖️ justicí spolupracovat významný boss neapolské mafie Camorra Francesco Schiavone, který je známý pod přezdívkou Sandokan. Uvedla to dnes agentura ANSA. Sedmdesátiletý Schiavone, který je odsouzen k doživotí, začal podle tisku vypovídat kvůli zdravotním problémům. 
Čínská technologická společnost Huawei Technologies loni zaznamenala největší 📈 růst za poslední čtyři roky. Čistý zisk meziročně zvýšila o 144,5 procenta na 87 miliard jüanů (282,5 miliardy korun). Firma se zotavuje z amerických sankcí, dařilo se hlavně spotřebitelskému segmentu a vyšší byl i příjem z nových činností, jako jsou komponenty pro chytrá auta, uvedla dnes firma.
Japonský akciový index Nikkei 225 za uplynulý fiskální rok zpevnil o rekordních 12.328 bodů, a 📈 posílil tak o 44 procent. Japonským akciím pomáhá zájem ze strany zahraničních investorů, který umocňuje slabý kurz jenu a také očekávání, že japonská centrální banka bude pokračovat v uvolněné měnové politice. Fiskální rok v Japonsku končí v březnu.
Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely 9️⃣ lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.
Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme