Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

elektromobily - informace o tématu

Muskův fenomén Tesla má 20 let. Léta čekal na zisk, málem zbankrotoval – a přece změnil svět

FOTOGALERIE: Muskův fenomén Tesla má 20 let. Léta čekal na zisk, málem zbankrotoval – a přece změnil svět

Před 20 lety, 1. července 2003, byla v třicetitisícovém kalifornském San Carlos v Silicon Valley založena nenápadná firma s cílem vyrábět malé sportovní elektrické roadstery (na hlavním snímku). Trvalo jí pět let, než s výrobou začala, ale téměř okamžitě změnila globální trh s elektromobily jako nikdo jiný, i když s auty zcela jiného ražení. Jmenuje se Tesla - a ne, u jejího založení ještě nebyl Elon Musk.

Přečíst článek
Čínská expanze v Orbánově spřáteleném Maďarsku. Postaví továrnu za miliardy

Čínská expanze v Orbánově spřáteleném Maďarsku. Huayou postaví továrnu za miliardy

Přečíst článek
Slevy zabraly. Tesla je stále nejprodávanějším elektromobilem v Česku

Slevy zabraly. Tesla je stále nejprodávanějším elektromobilem v Česku

Prodej nových elektromobilů v ČR vzrostl v prvních pěti měsících roku meziročně o 79 procent na 2359 vozů. Poptávka po hybridech stoupla o 39 procent na 15 929 vozů. Z toho plug-in hybridy do zásuvky tvořily 2097 vozů, což je nárůst o 62 procent. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek
Akciím Tesly se dařilo, Musk je znovu nejbohatší na světě

Akciím Tesly se dařilo. Musk zbohatl o desítky miliard dolarů a je znovu první na světě

Americký miliardář a podnikatel Elon Musk je znovu nejbohatším člověkem na světě. Díky květnovém růstu akcií jeho automobilky Tesla sesadil z první příčky generálního ředitele luxusního koncernu LVMH Bernarda Arnaulta. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg se Muskův majetek od začátku roku zvýšil o 40,3 procenta na 192 miliard dolarů (4,3 bilionu korun).

Přečíst článek
Elektromobily budou už po roce 2025 tvořit většinu produkce Škody Auto

Z linek Škody Auto budou už po roce 2025 sjíždět převážně elektromobily

Většinu produkce automobilky Škoda Auto budou tvořit po roce 2025 elektromobily. Srovnatelné prodeje aut s elektrickým pohonem a vozů se spalovacími motory v Česku budou po roce 2030, řekl člen představenstva Škody Auto pro prodej a marketing Martin Jahn deníku E15.

Přečíst článek
Čína je poprvé největším světovým vývozcem aut.

Dříve symbol levného šuntu. A teď je Čína poprvé největším světovým vývozcem aut

Čína předstihla Japonsko na pozici největšího světového vývozce aut. V prvním čtvrtletí Čína vyvezla podle oficiálních statistik 1,07 milionu vozů, což je meziročně o 58 procent více. Z Japonska putovalo na světové trhy 954 185 automobilů, o šest procent více než ve stejném období loni, píšezpravodajský server BBC.

Přečíst článek
Výroba aut v Česku nabrala na tempu, stejně jako elektromobilů

Výroba aut v Česku nabrala na tempu, stejně jako elektromobilů

Výroba automobilů v Česku nabrala tempo. Za první čtyři měsíce stoupla o více než čtvrtinu, jen za duben pak o pětinu. Nejvyšší nárůst hlásí Škoda Auto. Každé osmé auto pak mělo elektrický pohon, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu.

Přečíst článek
Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

Blýskání na lepší časy. Prodej aut v EU se v dubnu zvýšil o 17 procent, vyšší je podíl elektromobilů

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v dubnu meziročně zvýšil o 17,2 procenta na 803 188 vozů, růst vykázal už devátý měsíc za sebou. V dubnu se výrazně zvýšil podíl prodaných elektromobilů, ukazují data Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA). Prodej aut v České republice vzrostl o více než 25 procent.

Přečíst článek
Tesla, ilustrační foto

Zlevňování zabralo. Tesla je v Česku nejprodávanějším elektromobilem

Nejprodávanějším elektromobilem v Česku za první čtyři měsíce se díky pokračujícímu zlevňování stala Tesla, na druhém místě skončila domácí Škoda Auto s modelem Enyaq. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Centrum dopravního výzkumu (CDV) nicméně už dříve uvedlo, že v podílu elektromobilů mezi nově registrovanými osobními auty Česko zaostává.

Přečíst článek
V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Škoda šlape do elektromobility. Do roku 2026 bude mít šest modelů na baterky

Škoda Auto chce mít do roku 2026 celkem šest plně elektrických modelů. Vedle modernizovaných vozů Enyaq a Enyaq Coupe nabídne malé SUV s pracovním názvem Small, kompaktní SUV pojmenované Elroq, velké sedmimístné SUV pod označením Space a nově do svých plánů zařadila také elektrické Combi. Kromě toho ještě letos uvede nové generace modelů Superb a Kodiaq, včetně hybridních verzí, a později také modernizovanou Octavii, Kamiq a Scalu, uvedli to zástupci společnosti.

Přečíst článek
Tesla bude dovážet auta do Severní Ameriky z Číny

Svět naruby. Tesla bude dovážet auta do Severní Ameriky z Číny

Americká automobilka Tesla začala ve své čínské továrně vyrábět verzi elektromobilu Model Y, kterou hodlá prodávat v Kanadě. Poprvé tak bude vyvážet svá auta z Číny do Severní Ameriky. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroj obeznámený se situací a na interní dokument.

Přečíst článek
Tesla v prodeji v Japonsku

Vlny zlevňování srazily čtvrtletní zisk Tesly o čtvrtinu. Ani vysoké marže nepomohly

Tesle klesl v prvním čtvrtletí navzdory vyšším tržbám čistý zisk meziročně o 24 procent na 2,5 miliardy dolarů (přes 53 miliard korun). Automobilka to uvedla ve svém středečním sdělení po skončení burzovního obchodování. Na vině je podle tiskových agentur prudké zlevňování vozů, které zanechává stopy na obchodní bilanci amerického výrobce elektromobilů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Energetická společnost ČEZ 📉 zlevní dodávky elektřiny a plynu. Od léta sníží ceny energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou, a to nejprve v červnu zlevní plyn zhruba o 17 procent, následně v červenci i elektřinu o devět procent. Od května firma zlevňuje i fixované produkty. 
Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v dubnu výrazně zhoršily. Útlum táhl 📉 silný pokles ve výrobě a nových zakázkách. Index nákupních manažerů (PMI) klesl v dubnu na 44,7 bodu z březnových 46,2 bodu, uvedla dnes společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3️⃣,1️⃣ procenta, zatímco v únoru počítala s růstem o 2,9 procenta. Organizace to dnes uvedla ve svém aktualizovaném výhledu. Česká republika si povede nejhůře ze zemí Visegrádské skupiny (V4).
Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber čelí v Británii žalobě ze strany tradičních londýnských taxikářů, která by ho mohla stát více než 250 milionů liber (přes 7️⃣ miliard korun). Informuji o tom server BBC a list Financial Times.
Ukrajinské drony v noci na dnešek poškodily ⚡ energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. Útok bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání ruské invazi, na energetické zařízení dnes oznámil i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval.
Nejméně 36 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část 🛣️ dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na čínské úřady o tom dnes informovala agentura AP. Předchozí bilance hovořila o 24 mrtvých.
Nejméně 1️⃣3️⃣ zraněných si dnes v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý balistickou raketou. Úder také na místě vyvolal rozsáhlý požár, uvedla agentura Reuters s odkazem na šéfa správy Oděské oblasti Oleha Kipera.
Spojené státy dnes obvinily Rusko z porušování 📜 úmluvy o chemických zbraních. Podle Washingtonu Rusové proti ukrajinským vojákům nasadili dusivou látku chlorpikrin i chemické prostředky k potlačování nepokojů, informovala agentura Reuters.
Reklama
Reklama
Doporučujeme