Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

elektromobily - informace o tématu

Dobíjecího centrum pro elektromobily.

Elektrorevoluce může dostat zelenou, o nulových emisích nových aut od 2035 bude rozhodovat Evropský parlament

Evropský parlament by měl v úterý definitivně schválit ambiciózní plán vyrábět od roku 2035 osobní auta a dodávky s nulovými emisemi. V zemích EU má být prakticky nemožné si od roku 2035 pořídit nový automobil na benzin či naftu.

Přečíst článek
Dobíjecího centrum pro elektromobily.

Prodeje elektromobilů loni překonaly milník, blíží se rok zvratu. Trh táhly Čína a Evropa

Každé desáté auto prodané v loňském roce ve světě mělo elektrický pohon. Trh s nimi tak překonal první milník. Světový trh táhly Čína a Evropa, zatímco ve Spojených státech, sídle kultovní automobilky Tesla, tvoří prodej elektromobilů stále jen malý zlomek, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Továrny v USA Muskovi nevydělávají. Tak to zkusí v Indonésii

Teprve třetí zahraniční továrna americké Tesly by mohla stát v Indonésii. Musk se chystá s tamními autoritami podepsat předběžnou dohodu. Vysoce robotizované továrny v USA Musk dříve označil za černé díry na peníze. Do Indonésie ho ale spíše než levnější pracovní síla táhne nerostné bohatství. Jihoasijská země má čtvrtinu světových zásob niklu, klíčové suroviny pro výrobu baterií do elektromobilů.

Přečíst článek
Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Tesla v Číně s koncem roku ubere plyn

Americká automobilka Tesla plánuje tento měsíc ve svém závodu v Šanghaji snížit produkci ve srovnání s listopadem o 20 procent. S odvolám na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Tesla se k těmto informacím nevyjádřila.

Přečíst článek
Dobíjecího centrum pro elektromobily.

Hodnota exportu elektromobilů z EU se zvýšila o 69 procent

Hodnota exportu elektromobilů a hybridních vozů z Evropské unie se v loňském roce zvýšila o 69 procent na 42 miliard eur (zhruba bilion korun). Druhý rok za sebou tak byla vyšší než hodnota importu, která vloni stoupla o 40 procent na 29 miliard eur. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

Přečíst článek
Chmurný výhled pro Teslu. Její podíl na americkém trhu klesne během pár let čtyřnásobně, říká S&P

Chmurný výhled pro Teslu. Její podíl na trhu klesne během pár let čtyřnásobně, říká S&P

Americká automobilka Tesla, v jejímž čele stojí miliardář Elon Musk, zůstává jedničkou na trhu s elektromobily ve Spojených státech. Její tržní podíl se však snižuje, protože konkurenti uvádějí na trh čím dál více cenově dostupnějších modelů. Vyplývá to ze zprávy společnosti S&P Global Mobility. V letošních prvních třech čtvrtletích se podíl Tesly na trhu s elektromobily v USA podle této zprávy snížil na 65 procent ze 71 procent před rokem a ze 79 procent v roce 2020. S&P předpokládá, že do roku 2025 se tento podíl propadne na méně než 20 procent.

Přečíst článek
Elektromobil, ilustační foto

Z Národního plánu obnovy lze nově žádat o příspěvek na elektroauta

Ministerstvo práce zatím vyhlásilo tři z 12 svých plánovaných výzev k podávání žádostí o peníze z Národního plánu obnovy. Z těchto prvních tří akcí je možné získat téměř šest miliard korun na vybudování dětských skupin a pořízení budov, vybavení či hybridních a elektroaut pro sociální služby. Celkem může úřad rozdělit zhruba 23 miliard korun. Vyplývá to z harmonogramu výzev a z informací na webu ministerstva.

Přečíst článek
Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Akcie Tesly jsou rekordně nízko. Je čas nakupovat, míní analytici

Akcie Tesly se obchodují na dvouletém minimu. Od začátku roku se jejich hodnota propadla o 52 procent pod úroveň 170 dolarů za akcii. Jen za poslední dva měsíce automobilka umazala ze své tržní hodnoty 300 miliard dolarů. Pokles ceny už podle analytiků z Wall Street zašel dost daleko. Je čas nakupovat, míní.

Přečíst článek
Volkswagen

Stavba gigafactory může začít ve třetím čtvrtletí 2024. Rozhodne se v listopadu

Stavba továrny na výrobu baterií pro elektromobily koncernu Volkswagen by měla, v případě odsouhlasení projektu, začít na záložním armádním letišti Líně u Plzně ve třetím čtvrtletí roku 2024. Takzvaná gigafactory by pak měla zahájit výrobu v roce 2027, řekl člen představenstva Škody Auto Martin Jahn. Podle dřívějších informací by měly být vedle Česka ve hře ještě lokality v Polsku a Maďarsku.

Přečíst článek
Elon Musk, šéf Tesly

Teslu čeká epický konec roku, hřímal Musk. Investory tím ale neuklidnil

 Americký výrobce elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí navzdory inflaci a obavám z vývoje ekonomiky meziročně zdvojnásobil čistý zisk na 3,29 miliardy dolarů (82,5 miliardy korun). Tržby byly sice rekordní, ale zaostaly za očekáváním.

Přečíst článek
Výroby v gigafactory VW

Vláda podpořila stavbu gigafactory VW u Plzně. Česko o ní soupeří s Polskem a Maďarskem

Kde nakonec bude stát další evropská továrna na baterie koncernu VW by mělo být jasno do konce roku. Češi dali zelenou lokalitě u Plzně. Ve hře jsou ale ještě místa v Polsku a Maďarsku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ruská armáda  nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti Charkova na severovýchodě Ukrajiny. Podle agentury Reuters to prohlásil americký generál Christopher Cavoli, který je vrchním velitelem sil Severoatlantické aliance v Evropě, po jednání šéfů generálních štábů členských zemí NATO v Bruselu. 
Nejméně 3️⃣8️⃣ leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na východě Ukrajiny, uvedl na sociální síti zpravodajský kanál Astra. Zprávu převzala i některá ruská a ukrajinská média.
Ve Spojených státech byli 👮 zatčeni dva bratři pro podezření z krádeže 25 milionů dolarů (568 milionů korun) v kryptoměnách a to za pouhých 12 sekund. Oba podle obžaloby, která je viní z propracovaného on-line podvodu a praní špinavých peněz, studovali matematiku a informatiku na jedné z neprestižnějších amerických univerzit, Massachusettském technologickém institutu (MIT).
Reklama
Reklama
Doporučujeme