Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

elektromobily - informace o tématu

Kia chce čelit cenové válce nejmenším, elektrickým jednomístným autem. No, autem - to je možná silné slovo

FOTOGALERIE: Kia čelí cenové válce elektrickým jednomístným autem. No, autem - možná silné slovo

Cenová válka v automobilové velmoci Jižní Koreji přiměla tamní automobilku oprášit dřívější, ovšem tehdy nepříliš úspěšný model elektrického miniauta Ray. Cena vozítka, které se bude prodávat i v jednosedadlové verzi, bude začínat na 20 tisících dolarech, uvedla agentura Bloomberg. Podívejte se ve fotogalerii níže.

Přečíst článek

Vietnamská automobilka VinFast způsobila poprask na americké burze. Její tržní hodnota překonala Ford či GM

Přečíst článek
Ferrari zvýšilo tržby i zisk, prudce stoupl zájem o jeho hybridy

Ferrari zvýšilo tržby i zisk, prudce stoupl zájem o jeho hybridy

Italský výrobce luxusních sportovních vozů Ferrari ve druhém čtvrtletí zvýšil očištěný zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) o 32 procent na 589 milionů eur (12,8 miliardy korun). Automobilce ve zprávě o svém hospodaření uvedla, že jí pomohla vysoká poptávka po jejích vozech.

Přečíst článek
Škoda Enyaq IV

Počet elektromobilů v Česku stoupá. Tři čtvrtiny jsou firemní služebáky

V prvním pololetí se počet osobních elektromobilů registrovaných v Česku zvýšil proti konci loňského roku o 29 procent na 18 271 vozidel. Téměř čtvrtina ze všech registrovaných byla dovezena do ČR jako ojetá. Celkově nejvíc tuzemských elektromobilů je značky Škoda (3596), dále Tesla (3048) a Volkswagen (2226). Vyplývá to z údajů Centra dopravního výzkumu (CDV).

Přečíst článek
škoda kodiaq přestavěná na LPG

LPG se mezi řidiči drží v oblibě. Přestavěných aut však přibylo pomaleji

Po loňském rekordním roku z pohledu zájmu o automobily s pohonem na LPG je o ně letos zatím menší zájem. V prvním pololetí jich na českých silnicích přibylo více než 4000, loni to bylo za stejnou dobu 5300. Dohromady bylo k začátku července v Česku v provozu asi 170 tisíc automobilů na LPG. Vyplývá to z dat České asociace LPG.

Přečíst článek
Tesla v prodeji v Japonsku

Těžký úder pro Volkswagen. Tesla plánuje zdvojnásobit výrobní kapacitu své továrny u Berlína

Americký výrobce elektrovozů Tesla plánuje zdvojnásobit produkční kapacitu svého montážního závodu u Berlína na jeden milion elektromobilů ročně. Tím by se podnik stal největší továrnou na výrobu automobilů v Evropě. Píše o tom na svém webu deník The New York Times (NYT).

Přečíst článek
Autobazar Jarov

Ceny ojetin narazily na strop, začínají klesat

Průměrná cena ojetin se v prvním letošním pololetí držela těsně pod 300 tisíci korunami. Ceny vykupovaných vozů podle sdružení Cebia patrně výš nepůjdou.

Přečíst článek
JIhokorejská automobilka Kia investuje více než 200 milionů USD (4,3 miliardy Kč) do rozšíření závodu v americkém státě Georgia, ve kterém chce montovat elektromobily. V příštím roce zde hodlá zahájit výrobu svého elektrického sportovně-užitkového vozu EV9 (na snímku).

Nový Klondike pro elektromobily. Kia v americké Georgii investuje další miliardy

Jihokorejská automobilka Kia investuje více než 200 milionů dolarů (4,3 miliardy korun) do rozšíření závodu v americkém státě Georgia, ve kterém chce montovat elektromobily. V příštím roce zde hodlá zahájit výrobu svého elektrického sportovně-užitkového vozu EV9, oznámila automobilka.

Přečíst článek
Tesla si objednala speciální skla za miliony dolarů, a neví proč. Zkoumá, jestli kvůli nové Muskově obří vile

Tesla si objednala speciální skla za miliony dolarů, a neví proč. Zkoumá, jestli kvůli nové Muskově obří vile

Vedení Tesly začalo vyšetřovat, na co byly určeny tuny speciálního velkoformátového skla, které si firma objednala za miliony dolarů. Jednou z hypotéz je, že měly tvořit fasádu nového obřího domu, který měl vzniknout nedaleko Austinu pro šéfa automobilky Elona Muska a zda a jak to souvisí s Muskovým plánem výstavby zcela nového města pro zaměstnance Tesly či SpaceX zvaného Snailbrook, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Továrna SIAC MOTOR

Čínská automobilka SAIC Motor má v plánu postavit továrnu v Evropě

Největší čínská automobilka SAIC Motor má v plánu postavit svou továrnu v Evropě. Vyrábět se v ní mají pouze automobily na elektrický pohon, píše server BBC News. Čínský koncern vlastní anglickou značku MG, výroba těchto vozů v Británii však skončila v roce 2016. Čínská automobilka tvrdí, že v loňském roce prodala v Evropě přes 100 tisíc vozů.

Přečíst článek
Tesla jede. Snížení cen vystřelilo její prodeje o čtyři pětiny

Tesla jede. Snížení cen vystřelilo její prodeje o čtyři pětiny

Americký výrobce elektromobilů Tesla ve druhém čtvrtletí dodal rekordní počet aut. Odbyt podpořilo snížení ceny, mimo jiné ve Spojených státech, Británii a Číně, které automobilce pomohlo v konkurenci dalších výrobců. Celkem společnost dodala 466 140 vozů, což bylo o 83 procent více než před rokem. Oznámila to Tesla v noci na dnešek.

Přečíst článek
Stellantis zavře továrnu Opelu na převodovky ve Vídni. Elektromobily ji připravily o budoucnost

Stellantis zavře továrnu Opelu na převodovky ve Vídni. Elektromobily ji připravily o budoucnost

Mezinárodní automobilová skupina Stellantis v brzké době definitivně uzavře závod německé značky Opel na výrobu převodovek ve Vídni, který nyní zaměstnává zhruba 300 lidí. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na vyjádření, které jí automobilka poskytla.

Přečíst článek
Reklama

News box

Obraz 🎨🖌 Podobizna slečny Lieserové od Gustava Klimta, který byl dlouhou dobu považován za ztracený, se ve Vídni vydražil za 30 milionů eur 💶 (758 milionů korun). Informuje o tom agentura APA, podle níž se odhadní cena pohybovala mezi 30 a 50 miliony eur (až 1,26 miliardy korun). I tak dnes aukce jasně překonala dosavadní rakouský rekord.

Ceny ropy 🛢 klesají 📉 kvůli zmírnění napětí na Blízkém východě a slabší aktivitě amerických podniků. Větším ztrátám brání pokles zásob ropy ve Spojených státech. Severomořská ropa Brent ztrácí o 0,5 procenta na 87,96 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) odpisuje 0,7 procenta a prodává se lehce nad 82,80 dolaru za barel.

Česká skupina lékáren Pilulka 💊 loni podle předběžných čísel utržila 2,1 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 13 procent. Spolu s franšízovými lékárnami v Pilulce zákazníci loni utratili okolo tří miliard. Důvodem poklesu je uzavření rumunské pobočky v polovině roku 2023 a výrazné omezení prodejů prostřednictvím benefitních zaměstnaneckých programů.

Číst více
Pražská burza po dvou růstových dnech nepatrně oslabila. Index PX poklesl o 0,08 procenta na 1563,57 bodu. I tak ale zůstává na nejvyšších hodnotách od léta 2008. Dnes se dařilo akciím pojišťovny VIG i skupiny Erste, naopak v oslabování pokračovaly cenné papíry energetické společnosti ČEZ. 
Americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon 📝 uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu korun) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Souběžně uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.
Akcionáři Komerční banky schválili návrh představenstva vyplatit z loňského zisku dividendu 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Uvedla to mluvčí banky Šárka Nevoralová. Většinovým akcionářem KB je s podílem 60,4 procenta francouzská banka Société Générale. Komerční banka má přes 69 tisíc akcionářů, většina z nich jsou lidé z Česka. Číst více
Tržby amerického výrobce letadel Boeing ✈ se v prvním čtvrtletí meziročně snížily o osm procent na 16,57 miliardy dolarů (391 miliard korun). Je to však lepší výsledek, než firma čekala. Boeing ve svém dnešním sdělení také uvedl, že krize kolem výroby jeho letadla 737 MAX polevuje. Boeing je hlavním rivalem evropského výrobce letadel Airbus.
Německá ekonomika letos podle aktualizovaného odhadu vlády vykáže růst 📈 o 0,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než předpokládala únorová prognóza. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck k tomu uvedl, že aktualizovaný výhled vývoje hrubého domácího produktu (HDP) je stále příliš nízký, přesto jsou už podle něj patrné známky zlepšení. Číst více
Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda dnes schválila jeho jmenování. Bartovský nahradí Jana Berouna, který VZ řídí od roku 2014 a jemuž v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání. Šéfa VZ jmenuje ministryně obrany se souhlasem vlády a po projednání ve sněmovním výboru, kde kandidáta ministryně obrany Jana Černochová (ODS) představila v úterý.
Lepší pracovní podmínky pro pracovníky digitálních platforem, jako je Uber, schválili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cílem směrnice je větší ochrana a posílení postavení lidí, kteří pracují například jako kurýři nebo řidiči na objednávku pomocí aplikací, a obecně větší transparentnost zaměstnání v nových formách práce.
Reklama
Reklama
Doporučujeme