Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

elektromobily - informace o tématu

Imelda Labbé, členka představenstva Volkswagen, pózuje s konceptem ID.2all. Volkswagen chystá levný elektromobil.

Dvacet let nadvlády končí. Volkswagen už není v Číně jedničkou, předstihl ho BYD

Německá automobilová skupina Volkswagen přišla v prvním čtvrtletí o pozici nejprodávanější značky osobních automobilů v Číně, předstihla ji místní značka BYD. Ta celkem prodala 440 798 aut, zatímco druhý Volkswagen 427 269 vozů. Pro čínskou BYD je to významný milník a firma teď má naději, že sesadí Volkswagen z první příčky i za celý rok. Volkswagen je jedničkou na čínském trhu zhruba 20 let.

Přečíst článek
Velké automobilky přijdou v USA o daňové úlevy pro elektromobily. S jednou výjimkou

Velké automobilky přijdou v USA o daňové úlevy pro elektromobily. S jednou výjimkou

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Kdy Evropa pochopí, že elektroauta jsou slepou uličkou? Než se tak stane, bude to drahé

Přečíst článek
Elektrický Ford Mustang Mach-E 4X.

Divize elektromobilů prodělává miliardy. Navzdory tomu má Ford velké plány

Divize elektromobilů americké automobilky Ford Motor prohloubila v loňském roce provozní ztrátu na 2,1 miliardy dolarů (45,6 miliardy korun). Další ztrátu v divizi elektromobilů očekává automobilka také letos, a to kolem tří miliard dolarů. K zisku by se výroba elektromobilů mohla dostat před koncem roku 2026. Ford výsledky divize zveřejnil spolu s podrobnostmi o novém formátu svého finančního výkaznictví.

Přečíst článek
Tesla slíbila snížit výrobní náklady o polovinu, nové modely nepředstavila.

Čekání na novou Teslu se prodlužuje. Ale budeme mít deset modelů, slíbil Musk

Americký výrobce elektromobilů Tesla plánuje u budoucí generace svých vozů snížit náklady na montáž o polovinu. Oznámili to představitelé firmy na setkání s investory. Ředitel firmy Elon Musk však neprozradil, kdy představí tolik očekávaný dostupný elektromobil. Akcie společnosti proto po skončení setkání s investory klesaly.

Přečíst článek
Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.

Lukáš Kovanda: Probuzená ekonomika Číny vystrašila Německo a Itálii. Znovu se proto staví proti zákazu spalovacích motorů

Německo a Itálie, tedy první a třetí největší ekonomika EU, se postavily proti plánu Bruselu na zákaz prodeje aut se spalovacím motorem, který má platit od roku 2035. Členské státy EU už přitom plán loni předběžně odsouhlasily. Berlín a Řím se však stále zřetelněji obávají konkurence v podobě čínských elektroaut, která by mohla zaplavit jednotný trh EU, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Elektromobil, ilustační foto

PwC věští do roku 2028 zdvojnásobení počtu elektromobilů

V příštích pěti letech se počet elektrických a hybridních aut ve světě více než zdvojnásobí z letos odhadovaných 30 milionů na 65 milionů v roce 2028. Nejrychleji se bude rozvíjet trh čistě elektrických aut, kterých by mělo být 34 milionů proti současným 12 milionům. Brzy tak překonají prodej hybridů, kterých by za pět let mělo jezdit 25 milionů. Vyplývá z aktuální studie PwC Electric Vehicle Sales Review.

Přečíst článek
Německá automobilka Audi zvažuje výstavbu továrny na výrobu elektromobilů ve Spojených státech.

Audi cítí šanci, uvažuje o továrně na elektromobily v USA

Německá automobilka Audi zvažuje výstavbu továrny na výrobu elektromobilů ve Spojených státech, aby tak využila subvence, které nabízí americký zákon o snižování inflace (IRA). Audi je stejně jako Škoda Auto a další značky součástí německého automobilového koncernu Volkswagen.

Přečíst článek
Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Musk prodal loni akcie Tesly za miliardy, další dal na charitu. A zbytek si už nechám, prohlásil

Ještě nedávno nejbohatší obyvatel zeměkoule Elon Musk loni věnoval na charitu akcie Tesly v hodnotě 1,9 miliardy dolarů. V uplynulém roce také prodal akcie prestižní automobilky za 23 miliard dolarů. V blízké budoucnosti se už jich ale zbavovat nehodlá, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Dobíjecího centrum pro elektromobily.

Elektrorevoluce může dostat zelenou, o nulových emisích nových aut od 2035 bude rozhodovat Evropský parlament

Evropský parlament by měl v úterý definitivně schválit ambiciózní plán vyrábět od roku 2035 osobní auta a dodávky s nulovými emisemi. V zemích EU má být prakticky nemožné si od roku 2035 pořídit nový automobil na benzin či naftu.

Přečíst článek
Továrna Wolfspeed v Severní Karolíně.

Američané postaví v Německu továrnu na čipy do elektromobilů

Americký výrobce čipů Wolfspeed postaví v Německu továrnu na výrobu čipů do elektromobilů za tři miliardy dolarů (65,4 miliardy korun). Německý výrobce automobilových komponentů ZF si v ní zajistí podíl investicí 185 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun), informovala agentura Reuters.

Přečíst článek
Akcie Tesly mají za sebou druhý nejlepší týden v historii firmy

Jak Fénix z popela. Akcie Tesly mají za sebou druhý nejlepší týden v historii firmy

Akcie amerického výrobce elektromobilů Tesla tento týden posílily o 33 procent. Mají za sebou nejlepší týden od května 2013 a druhý nejlepší vůbec. Píše o tom server CNBC.

Přečíst článek
Máte elektromobil? Dobít v Česku můžete už na téměř 1400 stanicích

Máte elektromobil? Dobít v Česku můžete už na téměř 1400 stanicích

Elektromobilita je v Česku na vzestupu. Loni vznikly stovky nových dobíjecích stanic pro elektrická auta. Spolu s tím významně vzrostly i spotřeba a počet dobíjení uživateli, u některých provozovatelů i více než dvojnásobně. Počet stanic bude přibývat i v příštím roce, trendem jsou především ultrarychlé dobíjecí stojany. Vyplývá to z informací velkých provozovatelů dobíjecích stanic. V České republice bylo ke konci loňského roku podle statistik úřadů kolem 1360 dobíjecích stanic.

Přečíst článek
Reklama

News box

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista 👨 Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se dosud nikomu jinému nepodařilo, informoval server BBC News. Podle oficiálních výsledků voleb získal téměř 44 procent hlasů a porazil svou soupeřku z Konzervativní strany Susan Hallovou. Khan se stal v roce 2016 prvním muslimem, který kdy stanul v čele západní metropole.
Rusko plánuje posílat do Číny přes Kazachstán přibližně 3️⃣5️⃣ miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Agentuře TASS to řekl velvyslanec Kazachstánu v Rusku Dauren Abajev. To odpovídá zhruba kapacitě přepravy plynovodu Síla Sibiře, kterým nyní proudí ruský plyn do Číny. Jeho kapacita by měla do roku 2025 dosáhnout 38 miliard metrů krychlových.
Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a umístily ho na 📜 seznam hledaných osob. Informovala o tom dnes agentura TASS s odkazem na oficiální záznamy ruského ministerstva vnitra.
Investiční firmě Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta 📈 vzrostl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 3️⃣9️⃣ procent na rekordních 11,22 miliardy dolarů (261,1 miliardy korun). Zisk podpořily silné pojišťovací operace, vyplývá z dnešního prohlášení. Společnost také zřejmě prodala značný podíl akcií firmy Apple.
Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 5️⃣6️⃣. Dalších 67 lidí se stále pohřešuje. Uvedl to podle agentury AFP úřad civilní obrany státu Rio Grande do Sul. Poslední bilance hovořila o 37 mrtvých.

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek 👨‍🚒 hasičů. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Nikdo nebyl zraněn, příčinu požáru i výši škody zjišťuje vyšetřovatel, řekl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Vedení obce kvůli dýmu vyzvalo obyvatele, aby nevětrali.

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři 🚀 rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.
Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o 🤝 příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.
Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 5️⃣0️⃣ miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Číst více
Ceny komodit na světových trzích letos spíše 📈 rostou, jejich pokles z počátku roku vystřídalo v březnu a v dubnu zdražování. Výrazně zdražila ropa, měď, nikl, zlato, stříbro a hlavně kakao. Naopak zlevnilo uhlí, cukr nebo obiloviny. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce dubna vykazoval nárůst 2,5 procenta.
Reklama
Reklama
Doporučujeme