Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Credit Suisse: Pád titána švýcarského bankovnictví

Credit Suisse

Švýcarská prokuratura prošetřuje převzetí banky Credit Suisse

Švýcarská federální prokuratura zahájila vyšetřování převzetí banky Credit Suisse větším konkurentem UBS, které podpořil stát. Prověřuje možné porušení švýcarského trestního práva vládními úředníky, regulátory a vrcholnými představiteli obou bank, píše list Financial Times (FT) s odvoláním na informace prokurátora.

Přečíst článek

Týden tradera: První kvartál skončil. A zámořské akcie jsou opět v zelených

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Koruna je opět při síle. I díky euroamerickým bankovním pádům

Přečíst článek
Do čela největší švýcarské banky UBS Group se vrací bývalý ředitel Sergio Ermotti (62), aby řídil rozsáhlé převzetí banky Credit Suisse. Ermotti byl šéfem UBS již v letech 2011 až 2020.

Návrat spasitele? Do čela UBS kvůli převzetí Credit Suisse míří bývalý šéf Ermotti

Do čela největší švýcarské banky UBS Group se vrací bývalý ředitel Sergio Ermotti (62), aby řídil rozsáhlé převzetí banky Credit Suisse. UBS dnes oznámila, že Ermotti od 5. dubna nahradí současného generálního ředitele Ralpha Hamerse (57).

Přečíst článek
Šéf saúdské banky SNB Chudajrí po nepodařené investici do Credit Suisse odstoupil.

Šéf SNB odstoupil. Jeho komentáře nastartovaly pád Credit Suisse

Předseda správní rady největší saúdskoarabské banky Saudi National Bank (SNB) Abdal Váhid Chudajrí rezignoval. Odstoupil jen několik dní poté, co jeho komentáře pomohly vyvolat propad akcií a dluhopisů Credit Suisse, který přiměl švýcarskou vládu, aby zasáhla a zajistila její převzetí, napsala agentura Bloomberg. SNB nashromáždila 9,9 procenta akcií ve švýcarské bance Credit Suisse a na investici v objemu 5,5 miliardy rijálů (přes 32 miliard korun) ztrácí kolem 80 procent.

Přečíst článek
Kapitálové trhy

Na trzích je rušno. Nejvíc vydělává ten, kdo nic nedělá

Poslední vývoj na finančních trzích je jedním slovem turbulentní. I velkým bankám hrozily problémy, padají akcie i měny. Po pár dnech se však situace otáčí a jako by se nedělo vůbec nic. A tak nyní nejvíce vydělává ten, kdo se svým portfoliem nedělá vůbec nic, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Euro kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá.

Obětí je i euro, kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá

Euro na devizových trzích prudce klesá, k dolaru v pátek po poledni ztrácelo asi jedno procento a prodávalo se zhruba za 1,0720 USD. Obchodníci mají obavy o bankovní sektor, kde se objevilo několik negativních informací. Situaci nezlepšila ani relativně příznivá statistika o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně.

Přečíst článek
Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Akcie největší německé banky Deustche Bank dnes prudce padají, zatím o více než dvanáct procent, přičemž ovšem se propad prohlubuje. Deutsche Bank je rovněž vůbec nejvýznamnější investiční bankou v EU, která jako jediná z unie patří do první ligy světového investičního bankovnictví, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
USA vyšetřují Credite Suisse a UBS kvůli protiruským sankcím

Další problém pro švýcarské banky. USA vyšetřují Credit Suisse a UBS kvůli protiruským sankcím

Americké úřady vyšetřují švýcarské banky Credite Suisse a UBS, zda nepomáhaly ruským oligarchům vyhnout se sankcím, píše s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg. Americké ministerstvo financí podle ní rozeslalo předvolání i zaměstnancům některých velkých amerických bank.

Přečíst článek
Švýcarská národní banka v Bernu

I přes pád Credit Suisse švýcarská centrální banka opět zvýšila úrokové sazby

Švýcarská centrální banka kvůli snaze bojovat s inflací zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,50 procenta. Uvedla také, že další zvyšování úrokových sazeb nevylučuje. Ke zpřísnění měnové politiky sáhla navzdory krizi kolem druhé největší švýcarské banky Credit Suisse.

Přečíst článek
Zánik bankovního gigantu  Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí.

„Finanční banánová republika.” Pověst Švýcarska se otřásá

Zánik bankovního gigantu Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí. Způsob záchrany a převzetí UBS, angažmá švýcarských úřadů i regulátora přispěly k tomu, že reputace Švýcarska jako finančního centra je otřesená, píše CNBC.

Přečíst článek
UBS převzala svého arcirivala, Credit Suisse. O práci kvůli tomu mohou přijít desítky tisíc lidí

UBS po převzetí svého arcirivala seškrtá až 40 tisíc pracovních pozic, píší FT

Převzetí druhé největší švýcarské banky Credit Suisse jejím větším domácím konkurentem UBS zřejmě povede ke zrušení desítek tisíc pracovních míst. S odvoláním na své zdroje to píše list Financial Times (FT). Podle těchto zdrojů by mohlo zaniknout až 40 tisíc pracovních míst, což by byla až třetina ze zhruba 120 tisíc míst ve sloučené skupině. Banky samy o rušení míst zatím nechtějí mluvit.

Přečíst článek
Credit Suisse

Stanislav Šulc: Švýcaři snad zachránili jednu banku. Všechny ostatní poškodili

Stále více kritických hlasů se ozývá na konto historické dohody o záchraně švýcarské banky Credit Suisse. Tu po horečnatých jednáních převezme konkurentka UBS. A zdánlivě se jede dál. Jeden detail dohody je však natolik šokující a pobuřující, že může zadělat na reputační riziko celému bankovnímu sektoru. Držitelé dluhopisů banky Credit Suisse totiž byli z dealu vyškrtnutí. A to se nemělo stát.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čínská technologická společnost Huawei Technologies loni zaznamenala největší 📈 růst za poslední čtyři roky. Čistý zisk meziročně zvýšila o 144,5 procenta na 87 miliard jüanů (282,5 miliardy korun). Firma se zotavuje z amerických sankcí, dařilo se hlavně spotřebitelskému segmentu a vyšší byl i příjem z nových činností, jako jsou komponenty pro chytrá auta, uvedla dnes firma.
Japonský akciový index Nikkei 225 za uplynulý fiskální rok zpevnil o rekordních 12.328 bodů, a 📈 posílil tak o 44 procent. Japonským akciím pomáhá zájem ze strany zahraničních investorů, který umocňuje slabý kurz jenu a také očekávání, že japonská centrální banka bude pokračovat v uvolněné měnové politice. Fiskální rok v Japonsku končí v březnu.
Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely 9️⃣ lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.
Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme