Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: První kvartál skončil. A zámořské akcie jsou opět v zelených

Týden tradera: První kvartál skončil. A zámořské akcie jsou opět v zelených
iStock
Kryštof Míšek

První kvartál tohoto roku je u konce a americké akcie se opět obchodují v zelených číslech. Index S&P 500 tento týden hladce překonal psychologickou hranice 4000 bodů, navzdory veškerým obavám z bankovní krize v USA ale i Evropě.

Reklama

Levné peníze stále vládnou finančnímu světu a býci toho náležitě využili. Akciové trhy pozitivně reagovaly na nárůst bilance Fedu. Ten v rámci uklidnění situace na finančních trzích (pád menších bank a krize kolem Credit Suisse) přišel s masivním pumpováním likvidity do systému. Bilance americké centrální banky tak navýšila svůj objem o stovky miliard za pouhých pár týdnů.

Fakticky se tedy jedná o další vlnu kvantitativního uvolňování, tedy tištění peněz skrze nákup dluhopisů, zejména pak vládních obligací. Hlavní index S&P 500 za této situace hladce překročil magickou hranici 4000 bodů.

Za celé první čtvrtletí index S&P 500 stoupl o sedm procent, v pátek zavřel na na 4109,31 bodu. Technologický Nasdaq si za celé čtvrtletí připsal dokonce 16,8 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější čtvrtletní nárůst od poloviny roku 2020. Dow Jonesův index za první čtvrtletí vzrostl pouze o 0,4 procenta.

Lečba regulací

V reakci na bankovní krizi z minulých týdnů bude americká vláda přicházet s regulací pro menší banky. Bidenova administrativa by ráda zavedla přísnější kapitálová pravidla pro toto odvětví. To už tady ostatně mnohokrát bylo, ale například Credit Suisse v Evropě to nijak nezachránilo.

Možná by bohatě stačilo, kdyby politici méně rozhazovali veřejné prostředky a centrální banky pak nebyly v pokušení „monetizovat“ vládní dluhy nákupem dluhopisů a v případě prudké inflace reagovat až přílišným utažením měnové politiky. Myslím, že regulovat už tak vysoce přeregulovaný bankovní sektor, nemusí přinést žádné ovoce.

Richard Bechník: Panika kolem akcií bank je zbytečná

Richard Bechník: Panika kolem akcií bank je zbytečná

V březnu zaplavily trhy poměrně negativní zprávy z bankovního sektoru USA i Evropy. Diskuze ohledně zdraví bankovních domů stále neutichají a staví většinu investorů i běžných uživatelů bankovních produktů před otázku, v jaké situaci se skutečně nacházíme. „V tuto chvíli v evropském bankovním sektoru vidíme spíše strach živený nejistotou investorů než reálnými ekonomickými problémy. Ty začínají až ve chvíli, kdy lidé v nedůvěře spouští vlnu vybírání svých vkladů. Tomu jsme prozatím vzdáleni,“ píše ve svém komentáři Richard Bechník, hlavní analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Přečíst článek

Společnost Micron oznámila ztrátu 1,91 dolaru na akcii při tržbách 3,69 miliardy dolarů. Analytici přitom očekávali ztrátu 0,66 dolaru na akcii při tržbách 3,74 miliardy dolarů. Výsledky tedy byly slabší, ale podstatný je zlepšující výhled na trhu s polovodiči. Dno cyklu už totiž nemusí být daleko. Není tak vyloučený opětovný nárůst akcií výrobců čipů.

Varování pro Fialu

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) nepřinesla zrovna ty nejlepší zprávy pro domácí ekonomiku. A to minimálně z pohledu inflačních očekávání a rozpočtové konsolidace. Prognóza OECD vidí letošní inflaci na úrovni kolem 13 procent, což by ukazovalo na stále příliš nízké sazby ČNB. V příštím roce by pak mělo přijít výraznější ekonomické oživení.

Lubomír Lízal, bývalý člen rady České národní banky

Lubomír Lízal: Sedmiprocentní sazby zůstanou déle, než si dnes všichni myslí

Česká národní banka ponechala sazby na úrovni sedmi procent. Podle členů rady tak zatím nehrozí utrhnutí mzdově-inflační spirály, ale inflace zatím neklesá dostatečně razantně, aby bylo možné sazby snížit. „Rozhodnutí to je očekávané. Cokoli jiného by vyvolávalo víc otázek než odpovědí,“ myslí si bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal.

Přečíst článek

Zpráva OECD rovněž vybízí vládu Petra Fialy k výraznější rozpočtové konsolidaci. Nezbývá než souhlasit. Jednou z cest by mohlo být zastropování rozpočtových kapitol, a to minimálně do dalších voleb. Ve finále by toto rozhodnutí dost možná udělalo víc než tolik diskutovaný fiskální balíček ministra Stanjury.

Pokud by nová prognóza České národní banky v květnu předpověděla růst mezd o deset procent, musela by centrální banka velmi vážně uvažovat o zpřísnění měnové politiky, řekla viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová,

Zamrazilová: Pokud mzdy porostou moc rychle, ČNB zváží zvýšení úrokové sazby

Pokud by nová prognóza České národní banky v květnu předpověděla růst mezd o deset procent, musela by centrální banka velmi vážně uvažovat o zpřísnění měnové politiky. Poslancům ze sněmovního rozpočtového výboru to řekla viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová, když jim představovala zprávu o měnové politice z letošního února. Česká národní banka v odhadu klíčových indikátorů, který zveřejnila 3. února, uvedla, že očekává letošní nominální růst mezd o 8,5 procenta, což by znamenalo jejich reálný pokles o 0,4 procenta. Poprvé o obavách z roztočení mzdové spirály Zamrazilová promluvila v lednu na konferenci Investiční výhledy pořádané investiční společností Emun.

Přečíst článek

Vladimír Bezděk, ekonom, poradce a předseda představenstva v investiční společnosti AVANT a

Vladimír Bezděk: Vše směřuje k rovnému důchodu. Každý penzista dostane stejně peněz

Vedl dvě důchodové komise, tu první v letech 2004 až 2005. Pro Vladimíra Bezděka je to dávnověk, v současnosti je předsedou představenstva investičního fondu Avant, jednoho z největších fondů pro kvalifikované investory na českém trhu. Jeho doménou jsou nyní investice do nemovitostí. Téma penzí se však táhne jeho profesní kariérou. Je členem poradního týmu nastupujícího prezidenta Petra Pavla. Podepíše Pavel nižší zvýšení důchodů, o kterém se už dva dny baví poslanci? Bezděk k tomu jistě řekne své. A co bude s českým penzijním systémem? „Vše směřuje k jedné státní důchodové dávce,“ říká trochu věštecky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Jsou drahé akcie Nvidie ospravedlnitelné? Odpověď dostanou investoři dnes v noci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme