Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Credit Suisse: Pád titána švýcarského bankovnictví

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin těží z neklidu v bankovním sektoru, vyletěl na devítiměsíční maximum

Kryptoměna bitcoin se dostala na devítiměsíční maximum nad 28 500 dolarů (zhruba 637 300 korun), později ale část zisků smazala. Kvůli neklidu v bankovním sektoru se někteří obchodníci přiklánějí k digitálním aktivům. Za minulý týden bitcoin vykázal nejlepší výkon za poslední čtyři roky, uvedl server CoinDesk.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Potopí obří problémy Credit Suisse i jejího zachránce? Akcie UBS prudce padají

Přečíst článek

Převzetí Credit Suisse klid do trhu nevneslo. Akcie evropských bank dál krvácejí

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Zlato zdražuje nad 2000 dolarů za unci. Svět se bojí pádů dalších bank, nutnost nouzového převzetí Credit Suisse jej vylekala

Lukáš Kovanda: Zlato zdražuje nad 2000 dolarů za unci. Svět se kvůli způsobu převzetí Credit Suisse bojí pádů dalších bank

Přečíst článek
Credit Suisse láká zaměstnance zpět do práce. Bonusy vám zůstanou, slibují šéfové

Credit Suisse láká zaměstnance zpět do práce. Bonusy vám zůstanou, slibují šéfové

Po víkendu, který překreslil bankovní mapu Švýcarska a potažmo Evropy i části světa, začíná zase pracovní týden. A ještě předtím, než se otevřou trhy, přišel zaměstnancům Credit Suisse email s překvapivým sdělením. Dosluhující vedení banky láká zaměstnance, ať přijdou do zaměstnání, že se nic neděje. A dokonce prý ani nepřijdou o slibované bonusy, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Credit Suisse (ilustrační foto)

Aktualizováno: UBS za zhruba tři miliardy švýcarských franků koupí problémovou Credit Suisse

Největší švýcarská banka UBS souhlasila s tím, že za zhruba tři miliardy švýcarských franků koupí svého domácího rivala Credit Suisse. O transakci v neděli v podvečer informovaly zdroje agentury Bloomberg a Financial Times. Jde o jednu z největších transakcí svého druhu v bankovním sektoru za desítky let. Na posílení likvidity bance poskytne švýcarská centrální banka až 100 miliard franků.

Přečíst článek
Švýcaři vytáhli těžký trumf, ve hře je nově i zestátnění Credit Suisse. Zájem má i kryptomagnát Sun

Švýcaři vytáhli těžký trumf, ve hře je i zestátnění Credit Suisse. Zájem má i kryptomagnát Sun

AKTUALIZOVÁNO: Švýcarsko zvažuje úplné nebo i jen částečné zestátnění banky Credit Suisse, pokud se nedohodne s finančním ústavem UBS na jejím převzetí. S odkazem na své zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Švýcarské ministerstvo financí zprávu odmítlo komentovat, místní média ale bez bližšího upřesnění vzápětí uvedla, že vláda připravuje tiskovou konferenci se zásadním obsahem. Úřady se stále snaží dojednat záchranu druhé největší švýcarské banky, která je v problémech.

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Inflace v USA mírní, a tak Fed může plně řešit bankovní průšvihy

Minulý týden se nesl ve znamení bankovní krize, která v řadě věcí připomínala dokonce Finanční krizi z let 2007-2009 (bankovní indexy totiž v týdnu padaly o 10 a více procent). V lednu tohoto roku jsem v rámci svého pravidelného komentáře nastínil určitý výhled na ekonomiku a jako jedno z potencionálních ekonomických rizik jsem pojmenoval stav, kdy bankovní sektor nese obrovskou zásobu dluhopisů emitovaných státy s možností turbulentního vývoje v určitých situacích (zejména úrokové riziko). To se nyní stalo.

Přečíst článek

Washington se zapojil do jednání o spojení dvou největších švýcarských bank

Představitelé Spojených států se zapojili do jednání o nuceném sloučení svou největších švýcarských bank, kolabující Credit Suisse a jejího ústředního rivala, UBS. Dohoda o spojení svou obrů, globálně systémově relevantních bank, by měla ideálně padnout dnes, ještě před zítřejším otevřením burz. Poprvé od finanční krize roku 2008 by se tak spojily dvě globálně systémově relevantní banky. Pokud by k dohodě nedošlo, finanční trhy se celosvětově mohou opět otřást, neboť Credit Suisse by je mohutně stahovala dolů.

Přečíst článek

Osud švýcarské Credit Suisse má v rukou hrstka lidí, mezi nimi i matematik

Ve Švýcarsku se dál jedná o záchraně druhé největší švýcarské banky Credit Suisse. Její osud má v rukou jen hrstka lidí, mezi nimi politik, ekonom či matematik, který posuzuje, zda má kdysi prestižní banka vůbec šanci sama se dostat z problémů. Do nich se dostala kvůli chybným rozhodnutím z minulosti a zejména kvůli ztrátě důvěry, která vyvrcholila tento týden a která odstartovala masivní odliv klientských vkladů.

Přečíst článek

Přepisují se dějiny švýcarského bankovnictví. Dnešek rozhodne

Spojení dvou největších švýcarských bank UBS a Credit Suisse by byla historická událost i pro světové finance. Rozhodnutí má padnout do dnešního večera.

Přečíst článek
Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Švýcarští regulátoři si přejí, aby se Credit Suisse spojila s UBS. Ve hře jsou však další zájemci

Švýcarská banka UBS žádá švýcarskou vládu o podporu v případě koupě upadajícího konkurenta Credit Suisse, informovala agentura Bloomberg. Obě největší švýcarské banky o víkendu o možnosti odděleně jednají, UBS má podle listu Financial Times (FT) zájem o částečné nebo úplné převzetí. Ke spojení banky vyzvali švýcarští regulátoři. UBS a Credit Suisse dnes odmítly situaci komentovat. S konkurenční nabídkou na převzetí Credit Suisse dnes podle zdrojů FT přišla i americká společnost BlackRock.

Přečíst článek
Největší švýcarská banka UBS

Lukáš Kovanda: Je třeba se v Česku bát o úspory? Švýcaři jednají o nouzovém spojení dvou tamních největších bank

V Americe padají banky. Ve Švýcarsku se otřásá jedna ze světově nejdůležitějších bank tak moc, že ji záchrannou půjčkou v přepočtu až za 1200 miliard korun musí na nohy stavět tamní centrální banka. Ale ani to asi nestačí. O tomto víkendu proto budou v režii i této centrální banky probíhat jednání o možné nouzovém převzetí Credit Suisse jejím arcirivalem, UBS. Spojily by se tak dvě suverénně největší švýcarské banky a dvě z devíti nejdůležitějších bank světa. Euroatlantické bankovnictví se po čase třese věru pořádně. Co se to děje? A hrozí něco podobného i v Česku? Je třeba se bát o úspory?

Přečíst článek
Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu některých amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse.

Evropské banky zůstávají v dobrém stavu. Švýcarsku Moody's ponechala rating Aaa

Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu dvou amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse. Uvedla to americká ratingová agentura Moody's. Upozornila, že evropské banky mají menší část aktiv v dluhopisech, takže je tolik neohrožují výkyvy úrokových sazeb jako finanční ústavy ve Spojených státech.

Přečíst článek
Reklama

News box

Česká společnost Schlieger, která podniká s☀️☀️☀️ fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji energie, loni meziročně téměř čtyřnásobně navýšila obrat na 3,4 miliardy korun. Firma loni v Česku instalovala zhruba 9000 energetických systémů. Zároveň se rozšířila do zahraničí, začala podnikat i v Německu, Rakousku a na Slovensku. V expanzi chce pokračovat i letos. Zda při loňském hospodaření zaznamenala zisk, či ztrátu, firma neuvedla.
Ceny🏠🏠🏠 bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Mírný pokles zaznamenala pouze města Jihlava a Ústí nad Labem. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022 a o proti těmto hodnotám kromě několik výjimek aktuální ceny bytů zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz.
Stát už v příštích dnech zjistí, na kolik vyjde výstavba více ☢️☢️☢️jaderných bloků v Česku. V úterý vyprší termín na podání závazných nabídek na jejich vybudování, zájem mají francouzská EDF a korejská KHNP. Obě firmy už potvrdily, že nabídky podají. Polostátní společnost ČEZ, která má tendr na starosti, následně nabídky zanalyzuje a v červnu by je měla předat vládě. Ta by pak měla rozhodnout, kdo bude vítězem tendru a zároveň kolik bloků by se v budoucnu mělo v České republice celkově postavit. První z nich by měl podle současných plánů stát do roku 2036.
Nejčastějším nástrojem ⌨️⌨️⌨️kybernetických zločinců se loni poprvé staly krádeže identity. Se selháním identifikace a autorizace bylo spojeno 30 procent loni zaznamenaných bezpečnostních incidentů ve firmách, což představuje meziroční nárůst o 71 procent. Ve zprávě X-Force Threat Intelligence Index 2024 to uvedla společnost IBM. Pro sestavení zprávy analyzoval tým IBM X-Force více než 150 miliard bezpečnostních událostí denně po celém světě. Číst více
Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich 💸💸💸koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.
Reklama
Reklama
Doporučujeme