Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

UBS zaplatí první z pokut kvůli pochybení Credit Suisse

Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu některých amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse.
ČTK/AP
 ČTK

Švýcarská banka UBS zaplatí 388 milionů dolarů (8,4 miliardy korun) regulačním orgánům v Británii a USA kvůli selhání Credit Suisse v kauze Archegos Capital. S odvoláním na dnešní oznámení banky o tom informovala agentura Reuters. Jedná se podle ní o první z několika možných vyrovnání.

Reklama

UBS minulý měsíc dokončila převzetí konkurenční Credit Suisse, která byla zapletena do řady právních sporů. Archegos byl americký hedgeový fond, do něhož banka rizikově investovala.

Credit Suisse po převzetí bankou UBS přijde o polovinu zaměstnanců

Bankéři na dlažbě. Credit Suisse po převzetí bankou UBS přijde o polovinu lidí

Švýcarská banka UBS se chystá propustit více než polovinu ze 45 tisíc zaměstnanců převzaté banky Credit Suisse, píše Bloomberg. Nejvíce se to dotkne tradingu a investičního bankovnictví a první vlna škrtů přijde v červenci, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Stomiliardová sekera

Credit Suisse se v březnu dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru. Do věci se proto vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány, které dojednaly záchranu banky v podobě jejího převzetí rivalem UBS.

Podle dohody má UBS zaplatit americké centrální bance (Fed) 268,5 milionu dolarů a britskému regulačnímu úřadu PRA 87 milionů liber (2,4 miliardy korun). Švýcarský regulátor FINMA nemá pravomoc pokutovat finanční instituce.

Fondu Archegos se staly osudnými rizikové akciové sázky, na které využíval prostředky od velkých investičních bank. Jednou ze společností, která fondu poskytovala takové makléřské služby, byla Credit Suisse. Banka nakonec musela po krachu Archegos nakonec odepsat 4,4 miliardy švýcarských franků (110,3 miliard korun).

Credit Suisse (ilustrační foto)

Kauza Credit Suisse pokračuje. Švýcarský svaz na ochranu investorů chystá žalobu

Švýcarský svaz na ochranu investorů hodlá podat žalobu, ve které bude požadovat odškodné pro akcionáře švýcarské banky Credit Suisse v souvislosti s jejím převzetím domácím konkurentem UBS.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme