Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína - informace o tématu

Rusové spolu s Číňany vyrábějí Citroëny v odstavené továrně Stellantisu

Západní sankce? Nezájem. Rusové za pomoci Číny vyrábějí nové Citroëny

Rusové se spojili s Číňany a vyrábějí v Rusku nové modely Citroënů v odstavené továrně Stellantisu. S odkazem na své zdroje a údaje celních úřadů o tom píše agentura Reuters. Nadnárodní automobilka zastavila výrobu v Rusku v dubnu 2022 poté, co Moskva podnikla vojenskou invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek
Chouzhou Commercial Bank

Čínská banka se sklonila před americkými sankcemi. Ruským firmám přestala vypořádávat platby

Přečíst článek

Čínské akcie letí vzhůru. Optimismus jim dodaly i sliby tamní vlády o chystané pomoci

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: V Číně nastal „okamžik Lehman“. Krachuje světově nejzadluženější developer

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Týden tradera: Číňané oživují ekonomiku a Němci jsou zklamaní

Týden se nesl ve znamení posouvání historických maxim u amerických indexů, kdy americký hlavní index S&P 500 vystoupal na dohled hladiny 4900 bodů. S tím, že technologický Nasdaq je pod tlakem růstu cen akcií polovodičů, jeho posilování je tak ještě podstatně agresivnější. Oproti tomu se dalších poklesů i přes významnou snahu čínské vlády nevyvarovaly tamní akcie, problémy čínské ekonomiky totiž dál nabírají na obrátkách.

Přečíst článek
Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Kdysi královský klenot britského impéria skomírá. Hongkongské akcie se obchodují na úrovních roku 1997. Vzdělaní obyvatelé odházejí a nahrazují je Číňané z pevniny, kteří nesdílejí stejné hodnoty.

Přečíst článek
Čína zvažuje podporu pro akciový trh, který je na pětiletém minimu

Čína přemýšlí nad obří finanční injekcí pro svůj akciový trh. Ten je na pětiletém minimu

Čína zvažuje podporu v objemu dvou bilionů jüanů (6,3 bilionu korun) pro akciový trh, který je na pětiletém minimu. S odkazem na své zdroje o tom píše agentura Bloomberg. Investoři jsou ale vůči tomuto kroku skeptičtí, uvedená částka podle nich stačit nebude, uvedla agentura Reuters. Čínské akcie po zprávě zpevnily, později ale zisky odevzdaly.

Přečíst článek

Postpandemický restart Číny jde ztuha. Lidé ani firmy dost neutrácejí

Čínská ekonomika ve 4. čtvrtletí loňského roku meziročně vzrostla o 5,2 procenta, což je sice v souladu s cílem Pekingu, ale o desetinu procentního bodu zaostává za očekáváním analytiků, píší světové agentury s odvoláním na oficiální čínská data. V předchozím tříměsíčním období činil růst hrubého domácího produktu (HDP) 4,9 procenta. Mezičtvrtletně růst HDP v posledním trimestru zvolnil na jedno procento z revidovaného tempa 1,5 procenta ve třetím čtvrtletí. 

Přečíst článek

Jarní kolekce v ohrožení. Útoky v Rudém moři zpozdí dodávky zboží z Asie

Prodejci módy se potýkají se zpožděním dodávek z Asie kvůli útokům Íránem podporovaných jemenských povstalců Húsíů na mezinárodní kontejnerové lodě. Aby se vyhnuli nebezpečí v Rudém moři, přesměrovali lodní giganti jako Maersk, MSC a CMA CGM plavidla na trasu kolem afrického mysu Dobré naděje. Jarní kolekce tak nemusejí být včas u zákazníků a zvýšené náklady na dopravu mohou opět tlačit ceny zboží vzhůru.

Přečíst článek
Čínská lidová banka

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Čínské státní banky zpřísňují financování ruských klientů. Přístup mění poté, co Spojené státy schválily sekundární sankce proti zahraničním firmám, které pomáhají Moskvě v jejím válečném tažení proti Ukrajině. Čínští věřitelé by jinak mohli ztratit přístup k americkému dolarovému systému vypořádání mezibankovních plateb, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg. Kreml zprávu odmítl komentovat.

Přečíst článek

Čína rýžuje na levné ropě z Ruska. Putin ale nepřichází zkrátka

Obchod mezi Čínou a Ruskem jen kvete. Rusko je stále více závislé na dodávkách z Číny, odkud již proudí až polovina dovozu do země. Opačným směrem naopak proudí za výprodejové ceny ropa a plyn.

Přečíst článek

Týden tradera: Technická korekce je za námi, investoři ignorují geopolitiku

Trhy se rychle oklepaly z poklesů ze začátku roku a opět se přiblížily svým lokálním maximům. Jednalo se pravděpodobně spíše o technickou korekci po silném závěru loňského roku. Investoři tak ignorují nárůst geopolitických rizika a sázejí na měkké přistání americké ekonomiky.

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Výsledky voleb na Tchaj-wanu nezastaví trend směřující ke sjednocení Číny, uvedl Peking

Čínská vláda označila sobotní volby na Tchaj-wanu za ukázku toho, že tam vládní strana nemá většinu, a zopakovala, že sjednocení Číny s Tchaj-wanem je nevyhnutelné. Spojené státy v souladu se svou dosavadní linií uvedly, že nepodporují nezávislost Tchaj-wanu. Podobně Rusko se omezilo na konstatování, že dál uznává politiku jedné Číny. Evropská unie poblahopřála všem voličům, kteří se demokratických voleb zúčastnili, aniž jmenovala jejich zatím neoficiálního vítěze.

Přečíst článek
Současný viceprezident Tchaj-wanu William Laj

Ve volbách na Tchaj-wanu zvítězil William Laj, kterého Peking považuje za „vážné nebezpečí“

Sobotní prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál vládní kandidát a současný viceprezident William Laj, vyplývá z výsledků po sečtení více než 90 procent okrsků. Druhý v pořadí, kandidát opozice Chou Jou-i, který prosazuje zlepšení vztahů s Pekingem, uznal porážku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Explosia Pardubice loni zvýšila ↗  zisk před Výrobcem rekordních rekordních o 86 milionů na 284 milionů korun . K růstu přispěl zájem o výbušniny. 💣 Obrat se rozšířil z 1,2 miliardy na 1,42 miliardy korun. Číst více
Investice do reklamy a marketingu loni v Česku meziročně vzrostly ↗ o 12 procent na 145,3 miliardy korun. Dominantní roli ve výdajích na reklamu měly stále televize a on-line média. Letos by měly celkové výdaje dále růst na 157 miliard korun, oznámila Asociace komunikačních agentur.
Miliardář Daniel Křetínský dal nabídku na převzetí francouzské technologické společnosti Atos. Firma celkem obdržela od investorů čtyři různé nabídky na restrukturalizaci dluhu a vložení hotovosti do podniku. 💶 Do konce měsíce by se měla rozhodnout, kterou nabídku přijme. Číst více
Českému výrobci bezpilotních letounů Primoco UAV SE ⬇  klesly v letošním prvním čtvrtletí na 549 000 korun z téměř 88 milionů před rokem. Za čtvrtletí firma hospodařila se ztrátou 13,1 milionu korun oproti zisku 42,9 milionu v prvním kvartálu. 
Izraelská armáda zahájila evakuaci 🏃‍♂️🏃‍♀️ části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel. Podle nich armáda vyzývá k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu. Armáda to zatím oficiálně nepotvrdila.
Reklama
Reklama
Doporučujeme