Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína - informace o tématu

Na Tchaj-wanu se konají prezidentské volby, určí vztahy s Čínou na další roky

Tchajwanci volí nového prezidenta. Jsme připraveni potlačit snahy o nezávislost země, zní z Číny

Na Tchaj-wanu se uzavřely volební místnosti, v nichž se rozhodovalo o novém složení parlamentu a také o novém prezidentovi. Ten by měl být znám v sobotu večer. Podle serveru BBC byly volby těsným soubojem mezi kandidátem vládní strany a opozičním lídrem, který prosazuje zlepšení vztahů s Čínou. Peking v posledních týdnech také zesílil svou vojenskou přítomnost v okolí tohoto ostrovního státu, který považuje za čínské území.

Přečíst článek
Ledové radovánky v čínském městě Harbin

„Když jsou silné sporty, je silný i národ.“ Stamiliony Číňanů objevují kouzlo lyžování

Přečíst článek
Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.

Lukáš Kovanda: Rusku rakety jen tak nedojdou. To o Evropě říct nejde

Západ zaostává za Ruskem a Čínou ve výrobě některých důležitých válečných zbraní a obranných systému, upozorňuje list Wall Street Journal. A za klíčový důvod tohoto stavu označuje deindustrializaci Západu, která je podle ekonoma Lukáše Kovandy poháněná environmentálními programy typu Green Dealu.

Přečíst článek
Obráběcí stroj (ilustrační foto)

Čína podporuje ruské válčení. Zemi zásobuje pokročilými obráběcími stroji

Vývoz pokročilých obráběcích strojů z Číny do Ruska se od invaze na Ukrajinu v jedné z důležitých kategorii zvýšil desetinásobně. Čínští výrobci nyní dominují obchodu s vysoce přesnými zařízeními počítačového numerického řízení (CNC), které jsou klíčové pro ruský vojenský průmysl, uvedl britský list Financial Times.

Přečíst článek
Loď Adora Magic City

Čína vysílá na cestu první obří loď. Uveze pět tisíc turistů

Čína se chystá na premiéru první obří lodě místní provenience. Cílem má být opětovné spuštění poptávky po zahraničních cestách čínských turistů. Místní firmy si ale zároveň vyzkoušely technologie, které mohou využít v armádním průmyslu.

Přečíst článek
Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Silné oživení po pandemii nenastalo. Čína letos investory zklamala

Asijské akciové trhy v pátek mírně oslabily, s výjimkou Číny, kde v růstu pokračovaly zejména technologické společnosti.

Přečíst článek
Elektromobil Xiaomi SU7

Konkurence pro Teslu? Firma Xiaomi představila svůj elektromobil

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi představil svůj první elektromobil. V příštích letech se chce stát jedním z pěti největších výrobců vozů na světě. Vozy značky Xiaomi bude vyrábět jednotka státní automobilky BAIC Group v pekingské továrně s roční kapacitou 200 tisíc vozidel.

Přečíst článek
Temu, Shein

Rok 2024: Temu a Shein útočí. Konkurenční boj v rychlé módě přitvrdí

Jak ustát útok asijských predátorů? Tak zní klíčová otázka obchodníků s rychlou módou pro rok 2024. Jejich obor navíc ještě zrychluje. Zatímco poptávka spotřebitelů zaznamenává od pandemie covidu výkyvy, na tradiční západní hegemony - řetězce Zara a H&M - se valí konkurence z Číny, která už zapustila kořeny v Evropě i ve Spojených státech. Elektronické obchodování boří estetická pravidla a generace Z si na kolotočové nákupní šílenství s nízkými cenovkami rychle zvyká.

Přečíst článek
Automobil BYD Yangwang U8

Čínská automobilka BYD bude vyrábět vozy v Maďarsku, zaměstnávat chce tisíce lidí

Čínský výrobce elektromobilů BYD postaví v Maďarsku svou první evropskou továrnu na osobní vozy. Společnost dodala, že továrna ve městě Szeged (Segedín) by měla vytvořit tisíce nových pracovních míst.

Přečíst článek

Úspěch byl jen začátek. Jak se o své peníze stará dolarový miliardář Eduard Kučera

Eduard Kučera vybudoval globálně úspěšnou firmu. Stal se dolarovým miliardářem. A spolu s Pavlem Baudišem umožnili zbohatnout celé řadě lidí. Avast je nyní součástí amerického technologického gigantu Gen Digital (dříve Symantec Corporation) a podíl na ekvitě i fungování firmy již není tak velký jako před lety. „Dneska investujeme zejména v USA a většinu majetku máme v dolarech. To je jediná kapitalistická země,“ prohlásil Eduard Kučera v pořadu Jiný peníze věnovaném investicím.

Přečíst článek
Prestižní ocenění světové budovy roku vyhrála střední škola Chuej-čen z Číny

Světovou stavbou roku je čínská střední škola, která chce ulevit studentům od stresu

Čínská internátní škola Chuej-čen v přístavním městě Ning-po získala prestižní ocenění na Světovém festivalu architektury (WAF) v Singapuru. Její nový kampus, který se pyšní například střešním parkem, byl jmenován světovou budovou roku 2023.

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Čínská ekonomika a S&P jsou i ke konci roku v křeči

Známá „Santa Claus rally“ se zatím nekoná. A to i přes relativně pozitivní sadu makrodat, která potvrzují příběh o snižujících se inflačních tlacích v rámci amerického trhu práce. Ten již znatelně oslabuje a mohl by brzo umožnit první pokles úrokových sazeb ze strany americké měnové autority. S&P 500 se v závěr roku tedy nadále pohybuje v úzkém rozpětí.

Přečíst článek
Reklama

News box

Investice do reklamy a marketingu loni v Česku meziročně vzrostly ↗ o 12 procent na 145,3 miliardy korun. Dominantní roli ve výdajích na reklamu měly stále televize a on-line média. Letos by měly celkové výdaje dále růst na 157 miliard korun, oznámila Asociace komunikačních agentur.
Miliardář Daniel Křetínský dal nabídku na převzetí francouzské technologické společnosti Atos. Firma celkem obdržela od investorů čtyři různé nabídky na restrukturalizaci dluhu a vložení hotovosti do podniku. 💶 Do konce měsíce by se měla rozhodnout, kterou nabídku přijme. Číst více
Českému výrobci bezpilotních letounů Primoco UAV SE ⬇  klesly v letošním prvním čtvrtletí na 549 000 korun z téměř 88 milionů před rokem. Za čtvrtletí firma hospodařila se ztrátou 13,1 milionu korun oproti zisku 42,9 milionu v prvním kvartálu. 
Izraelská armáda zahájila evakuaci 🏃‍♂️🏃‍♀️ části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel. Podle nich armáda vyzývá k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu. Armáda to zatím oficiálně nepotvrdila.
Reklama
Reklama
Doporučujeme