Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cestování po světě - tipy, rady, návody

Město Rovinj

Chorvaté se umoudřili a zlevňují. Nejvíc na Istrii

Nízká obsazenost ubytovacích zařízení donutila chorvatské hoteliéry a pronajímatele zlevnit. Nejrazantněji se ceny propadly na Istrii, píše chorvatský deník Danas.

Přečíst článek
Pobyt u Balatonu už je pro běžné Maďary nedostupný luxus. Řecko i Itálie jsou levnější

Pobyt u Balatonu už je pro běžné Maďary nedostupný luxus. Řecko i Itálie jsou levnější

Přečíst článek

Pod mořem, v jeskyni nebo v hnízdě. Prohlédněte si restaurace na sedmi podivuhodných místech světa

Přečíst článek
Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Přečíst článek
Dovolená k nezaplacení. Ukrajinský poslanec kvůli výletu na Maledivy přijde o mandát, a možná i svobodu

Dovolená k nezaplacení. Ukrajinský poslanec kvůli výletu na Maledivy přijde o mandát, a možná i svobodu

Ukrajinské úřady vyšetřují, zda poslanec Jurij Aristov neporušil zákon, když jel na rodinnou dovolenou na Maledivy v době, kdy byl podle svého tvrzení nemocný. Bezpečnostní služba zahájila trestní řízení, aby posoudila, zda Aristov neposkytl úřadům nepravdivé informace. Podle vyšetřovatelů mu v případě odsouzení hrozí až tři roky vězení, uvedla britská BBC.

Přečíst článek
Extrémní počasí a požáry mění evropský cestovní ruch. Turistický průmysl ale není připraven

Vedra a požáry mění cestovní mapu Evropy. Na úkor jihu, který se na změny stále nepřipravil

Madrid bude v roce 2050 klimatem připomínat severoafrické město Marrákeš, Londýn bude více jako Barcelona a Stockholm jako Budapešť. Klimatické změny, které stojí za požáry v Řecku a rekordními vedry na jihu Evropy, změní cestovní ruch a zvyky turistů. Jenže cestovní průmysl na to není připraven, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Požáry v Řecku v červenci 2023.

Ohnivé peklo nekončí. Po Rhodu se desítky požárů šíří i na Korfu či Peloponésu

Řečtí hasiči bojují s ohněm nejen na ostrově Rhodos; desítky nových lesních požárů jsou na řadě míst země. Na ostrově Korfu byla nařízena evakuace asi 2500 osob. Hoří také na poloostrově Peloponés či na ostrově Evia, informovala agentura AFP. Řecko zažívá vlnu velmi teplého počasí, z Rhodu byly o víkendu převezeny do bezpečí desítky tisíc lidí.

Přečíst článek
Bungee jumping, ilustrační foto

Na rybolov či banální lodní výlet po moři vás někde ani nepojistí. Jak se vyznat v pojištění sportů

Letní měsíce přivádí ke sportování i ty, kteří přes rok zrovna moc nesportují. Jakmile ale vyjedou za humna, touha něco zajímavého zažít a mít pak o čem vyprávět, může být pro každého silným motivátorem. Na dovolené si lidé často chtějí vyzkoušet různé aktivity od těch banálních, jako je výšlap na horu za východem slunce, až po ty adrenalinové jako jsou ferraty a lanové překážky či vodní disciplíny jako je kitesurfing nebo canooing. V mnoha destinacích se přímo v hotelích s nabídkami takovýchto aktivit předhánějí místní outdoorové agentury a zprostředkovávají je i tuzemské cestovní kanceláře. Než se ale do některého z lákavých zážitků vrhnete po hlavě, vyplatí se vědět, zda takové sporty vůbec kryje vaše cestovní pojistka a za jakých podmínek. 

Přečíst článek
Krátkodobé pronájmy, Airbnb

Airbnb a spol. už nebudou taková džungle. Zasáhne Brusel

Online platformy pro krátkodobé pronájmy budou povinny sdílet veřejným orgánům informace o počtu nocí, které byly jejich prostřednictvím pronajaty, povinností bude také předání informace o počtu hostů, schválil Brusel.

Přečíst článek
Nejmocnější pas mají Singapuřané. Češi taky nepřicházejí zkrátka

Singapurský pas je nejmocnější na světě. I český si ale stojí velmi dobře

Se singapurským pasem lze bez víza cestovat do 192 zemí na světě. To je o tři země více, než kam se bez vízové povinnosti mohou podívat Japonci. Japonský pas přitom dříve kraloval žebříčku nejmocnějších pasů sestavovaného společností Henley & Partners. Aktuálně se ale propadl až na sdílenou třetí pozici. Předběhl ho ještě německý, italský a španělský pas. Český pas si na zmíněném seznamu nestojí vůbec špatně. S dalšími zeměmi sdílí pátou příčku. Češi mohou bez víza vycestovat do 187 zemí.

Přečíst článek
První přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem zahájí svůj provoz

Přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem zahajuje provoz, zájem o ni roste

První přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem oficiálně zahájí provoz. Dopravce China Airlines bude z Prahy do Tchaj-peje létat dvakrát týdně. Ceny zpáteční letenky začínají podle webu dopravce zhruba na 17 800 korun. Podle českých prodejců letenek je o cesty do Tchaj-wanu čím dál větší zájem. Přímá linka by měla také rozšířit možnosti cestování do dalších míst v Asii.

Přečíst článek
Drahé letenky chuť cestovat Čechům nevzaly

Češi kupují letenky víc a dráž než loni. Roste zájem o Asii

Češi nakupují letenky více než loni, zároveň za letenku zaplatí průměrně více peněz než v minulých letech. Podle oslovených prodejců meziroční nárůst prodaných letenek za první pololetí činí 15 a 35 procent, u většiny z nich však poptávka zatím přesto nedosáhla na předcovidový rok 2019. Nejžádanějšími destinacemi jsou Londýn, Paříž či New York, zvýšil se také zájem o asijské destinace. Vyplývá to z ankety mezi prodejci letenek.

Přečíst článek
Už i Chorvaté utíkají z jadranského pobřeží do Egypta. I pro ně je doma draho

Už i Chorvaté utíkají z jadranského pobřeží do zahraničí. I pro ně je doma draho

Na razantní zdražování na jadranské riviéře si stěžují i chorvatská média. Kvůli přemrštěným cenám v některých letoviscích dochází k rušení rezervací ze strany samotných Chorvatů, kteří dávají přednost levnějším destinacím, než je jejich vlastní země, například Egyptu.

Přečíst článek
Radim Jančura: Rakušané nesmyslně zvedají ceny. V našem hotelu je pivo za dvě eura

Jančura: V našich hotelech v Rakousku si Češi sami čepují a platí bez obsluhy. A já jim věřím

Majitel dopravní společnosti RegioJet Radim Jančura koupil v době covidu hotel v rakouských Alpách. V loňském roce k němu přikoupil ještě druhý. Jak se mu jeho hoteliérská branže rozvíjí? „Pro mě je to jakýsi koníček,“ říká Jančura v rozhovoru pro newstream.cz. Jeden z hotelů v současnosti prochází rozsáhlou rekonstrukcí, nákup dalšího hotelu je zatím ve hvězdách. Jančura si prostě osahává nový byznysový prostor. Mezitím rozvíjí oblast svého hlavního zájmu, dopravu. A na podzim chystá novou železniční linku na Ukrajinu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica také s verzí, že střelec  nebyl osamělým vlkem. Vyplývá to z dnešního vyjádření slovenského ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka a zástupce civilní tajné služby SIS Pavola Gašpara. 
Francie a Německo jsou hluboce  znepokojeny situací v Gruzii, kde parlament schválil kontroverzní zákon o zahraničním vlivu, proti kterému v Tbilisi v posledních týdnech demonstrovaly desetitisíce lidí. Podle agentury AFP to v dnes zveřejněném prohlášení uvedli francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz. Norma podle nich není v souladu s evropskými hodnotami.
Vrtulník, v němž letěl íránský prezident Ebrahím Raísí, měl dnes  tvrdé přistání, uvedla podle agentury AP íránská státní televize, aniž by ihned uvedla podrobnosti o následcích nehody. Problém nastal při přesunu z Ázerbájdžánu, kde se íránský prezident dopoledne zúčastnil slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem.
Jádro by podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) mohlo do budoucna tvořit až 6️⃣0️⃣ procent energetického mixu ČR, v současné době je to 38 procent. Podmínkou je výstavba nových bloků jaderných elektráren, mohou být až čtyři. Jádro pak mají doplňovat hlavně obnovitelné zdroje, dočasně pak elektrárny spalující plyn. Ministr to dnes řekl v pořadu televize Nova Za pět minut 12.
Vietnamská komunistická strana nominovala na funkci prezidenta země současného ministra veřejné bezpečnosti 👴 To Lama. Informovala o tom agentura Reuters. V březnu se pouhý rok po nástupu do úřadu vzdal funkce prezident Vo Van Thuong. To Lam stál v čele ministerstva veřejné bezpečnosti i v roce 2017, kdy byl z Německa přes Slovensko unesen do vlasti vietnamský podnikatel.
Dva lidé zemřeli při nehodě 🛳️ lodi na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla dnes podle agentury AP policie. Dalších pět osob se pohřešuje.
Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je  mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice.
Rusko i Ukrajina shodně uvedly, že se v noci na dnešek staly terčem 🚀 vzdušných útoků. Kyjev oznámil sestřelení všech 37 útočících ruských dronů, ruská protivzdušná obrana odvracela dronový a raketový útok na okupovaném ukrajinském poloostrově Krym a také v Krasnodarském kraji na jihu země.
Česko bylo za první čtvrtletí letošního roku na pátém místě na světě v nákupech 🥇 zlata. Česká národní banka (ČNB) ho nakoupila pět tun, loni za stejné období skončila šestá se dvěma tunami. Centrální banky byly už tradičně největšími nákupčími zlata vůbec.
Navzdory sankcím a silnému politickému tlaku pokračuje většina zahraničních společností ve svém podnikání v Rusku. Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu se z Ruska zcela stáhlo jen 9️⃣,5️⃣ procenta zahraničních podniků. Zhruba třetina zahraničních firem své aktivity v Rusku omezila.
Reklama
Reklama
Doporučujeme