Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

burza - informace o tématu

Kurz koruny vůči euru

Koruna je k euru nejsilnější za 15 let. Daří se i pražským akciím

Pražská burza ve čtvrtek uzavřela na nejvyšší hodnotě za téměř rok. Dařilo se i koruně. K euru je nejpevnější za téměř 15 let.

Přečíst článek
ČEZ, sídlo

Pražská burza posílila na nejvyšší úroveň od června. Nahoru ji táhne ČEZ

Přečíst článek
Londýnská burza

Microsoft kupuje podíl v provozovateli londýnské burzy

Americká technologická společnost Microsoft kupuje za 1,5 miliardy liber (42,4 miliardy korun) čtyřprocentní podíl ve společnosti London Stock Exchange Group (LSEG), která provozuje Londýnskou akciovou burzu (LSE). Je to součást desetileté obchodní dohody o přenosu datové platformy provozovatele burzy do cloudu, informuje deník Financial Times (FT).

Přečíst článek
Indie, přelidněné Dillí

Indie má dobře našlápnuto stát se do roku 2030 třetí největší ekonomikou na světě

Indie se do konce desetiletí může stát třetí největší ekonomikou světa, předstihne Japonsko a Německo. Myslí si to analytici společností S&P Global a Morgan Stanley. Prognóza S&P vychází z předpokladu, že roční nominální růst hrubého domácího produktu (HDP) Indie bude do roku 2030 činit v průměru 6,3 procenta. Podobně Morgan Stanley odhaduje, že HDP Indie se do roku 2031 pravděpodobně více než zdvojnásobí proti současné úrovni.

Přečíst článek
Marlboro, ilustrační obrázek

Philip Morris ovládl švédského rivala. Akcie Swedish Match stáhne z burzy

Nadnárodní tabákový gigant Philip Morris International, který vyrábí například cigarety Marlboro, získal ve švédské společnosti Swedish Match více než 90 procent akcií. Firma nyní hodlá takzvaně vytěsnit menšinové akcionáře a stáhnout švédský podnik z burzy. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek
Libra

Londýnská burza je opět největší v Evropě. Nad Paříž ji vynesla silnější libra

Rally libry vynesla britský akciový trh zpět nad jeho francouzský protějšek, v dolarovém vyjádření je opět největším v Evropě. Londýn o tento titul přišel před deseti dny právě ve prospěch Paříže, kterou do čela vynesla akciová rally výrobců luxusního zboží, ta ale nyní polevuje.

Přečíst článek
Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Likvidátor burzy FTX: Nikdy jsem neviděl větší chaos v účetnictví

Zkrachovalá kryptoburza FTX dluží 50 největším věřitelům téměř 3,1 miliardy dolarů (73,5 miliardy korun). S odvoláním na podání u amerického soudu ti uvedl server BBC. Kolaps druhé největší kryptoburzy na světě otřásl celým odvětvím kryptoměn. Soudní slyšení před americkým soudem bylo stanoveno na úterý.

Přečíst článek
Warren Buffett

Týden tradera: Buffett vyrazil na nákupy. Trhy vystrašil výbuch rakety v Polsku

Americké a evropské akcie si procházejí lepším obdobím, kdy příchozí makro data potvrzují „story“ o zpomalení ekonomiky a růstu cen. Také výhled pro růst sazeb pouze o 50 bazických bodů na dalším zasedání Fedu v prosinci již vypadá, jako jistota. V tomto směru se jedná o vítanou změnu, kdy klesá významně volatilita měřena indexem VIX (tzv. index strachu) na nejnižší hodnoty za několik měsíců a investoři se více vracejí do dlouhých pozic. Jedná se o léčku v podobě medvědí „rallye“ nebo jsme svědkem delšího růstového trendu? A jaké další události byly k vidění v uplynulém týdnu?

Přečíst článek
Vitali Butbaev, šéf Saxo Bank pro střední a východní Evropu

Šéf Saxo Bank: Doba přeje intradenním obchodníkům. Nezkušení akcioví investoři panikaří

Propady na finančních trzích v posledním roce znervózněly řadu nezkušených investorů. Především těch, kteří s investováním začali během covidových lockdownů a po téměř dva roky nezažili nic jiného než strmý růst. „Bohužel vidíme mnoho investorů, kteří se zbavují svých investic, když jsou ceny na dně. To je jedna z největších chyb, jakou může investor udělat,“ říká Vitali Butbaev, šéf Saxo Bank pro střední a východní Evropu. Naopak současná situace podle něj přeje intradenním obchodníkům.

Přečíst článek
Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX

Pád kryptoburzy FTX povede k utužení pravidel pro bitcoin a spol.

Zhroucení impéria teprve třicetiletého Sama Bankmana-Frieda připravilo miliony lidí o nemalé finanční prostředky a pád kryptoburzy FTX s sebou stáhl stamiliony dolarů z celého trhu s kryptoměnami. Situaci zpovzdálí sledovaly významné instituce zejména v USA a Evropské unii, které nyní začnou dále tlačit na konečné určení pravidel pro kryptoaktiva, míní agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Hong Kong Stock Exchange

Investoři prchají z Hongkongu. Paniku na burzách vyvolali čínští komunisté

Akcie v Hongkongu po sjezdu čínských komunistů zahájily nový týden prudkým poklesem. Hlavní index Hang Seng před koncem obchodování odepisoval zhruba sedm procent. Ztráty ale mají také akcie v pevninské Číně. Trh výprodejem reaguje na předpoklady, že dosavadní prezident Si Ťin-pching a jeho nový tým budou v nadcházejícím funkčním období preferovat ideologii na úkor ekonomiky.

Přečíst článek
Oliver Blume, šéf Porsche, při IPO značky na burze ve Frankfurtu

Porsche v euforii. O úspěch z Frankfurtu se podělí. Zaměstnancům vyplatí štědré bonusy

Porsche se na burzovní parket přiřítilo velmi sebevědomě. Vedení automobilky se o frankfurtský úspěch chce podělit i se zaměstnanci. Vyplatí jim bonusy až 3000 eur.

Přečíst článek
Reklama

News box

Společnost OpenAI , která stojí za chatovacím robotem ChatGPT, uvolní nový model generativní umělé inteligence (AI) nazvaný GPT-4o. Nový model má uživatelům nabídnout nejpokročilejší schopnosti v oblasti tvorby a porozumění textu 📄, obrázků, zvuků a hlasů.🎙Nový model je efektivnější než předchozí a firma ho nabídne zdarma
Některé části britského imigračního zákona nelze v Severním Irsku uplatňovat. Rozhodl o tom vrchní soud 👨‍⚖️ v Belfastu s poukazem na to, že některá ustanovení podrývají ochranu lidských práv vyplývající z pobrexitových ujednání. 
Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, řekl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Udělat nové počítačové řazení uchazečů je podle něj vyloučené. Seřazení trvá několik sekund, ředitelé ale mají zákonnou lhůtu 4 dny na kontrolu. Výsledky se mají zveřejnit ve středu 15. května 📜  v systému DiPSy a na veřejně přístupném místě ve škole.  Číst více
Americká firma Johnson & Johnson prodá zbývající podíl 9,5 procenta ve firmě Kenvue , která se zaměřuje na oblast spotřebitelského zdraví 🏥. Hodnota podílu činí podle poslední závěrečné ceny akcií na burze asi 3,75 miliardy dolarů (86,1 miliardy korun). Johnson & Johnson firmu Kenvue zhruba před rokem oddělil od svého podnikání a její akcie dal na burzu
V Praze se loni konalo o čtvrtinu více kongresů a konferencí než v roce 2022.  Celkově jich bylo 4889. Počet akcí ale ještě nedosáhl úrovně z roku 2019 před koronavirovou pandemií. Ve srovnání s ním byl počet o 18 procent nižší. 
V Čáslavi začíná letová část mezinárodního leteckého cvičení Lion Effort 🛫, je unikátním spojením dvou odlišných výcviků, informoval velitel cvičení Michal Kudyn. Mezi 500 vojáky je asi 150 příslušníků zahraničních armád, z techniky se kromě letounů JAS-39 Gripen zapojí mimo jiné rušicí letoun FA-20.
Členské státy EU definitivně schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou a Moldavskem, ovšem s kroky k vyšší ochraně zemědělců 🌽 v Evropské unii. Informovalo o tom belgické předsednictví v Radě EU.
V pěti ze šesti států USA, které podle analytiků sehrají rozhodující roli v listopadových prezidentských volbách 🗳, by dnes exprezident Donald Trump zvítězil nad současnou hlavou státu Joem Bidenem. Vyplývá to z nových průzkumů vypracovaných pro deník The New York Times.
Jihokorejský Doosan , jeden z největších světových výrobců parních turbín pro elektrárny ⚡, investuje v plzeňské dceřiné firmě Doosan Škoda Power 3️⃣ miliardy korun. Do Plzně chce přesunout výrobu vzduchem chlazených generátorů parních turbín pro dodávky do elektráren a malých modulárních reaktorů a tam vybudovat centrum vodíkových spalovacích turbín v Evropě. Číst více
Česká pošta 📯 ode dneška obnovila prodej tisku v části své pobočkové sítě. Noviny a časopisy budou po dohodě s původními distributory, První novinovou společností a společností Mediaprint & Kapa Pressegrosso, k dostání na 5️⃣5️⃣5️⃣ z 2900 poboček. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme