Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

burza - informace o tématu

Akcie ČEZ zažily prudký pád.

Kryštof Míšek: Panika může být přehnaná. Ale akcie ČEZ se dostaly na rozcestí

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Vládnoucí středopravicová vláda se rozhodla definitivně skoncovat s Pražskou burzou, a to prostřednictvím nejvíce likvidního titulu v podobě energetického gigantu ČEZ. Od oznámení, že se vláda posunula vpřed s novou legislativou zaměřenou proti menšinovým akcionářům, akcie ztratily přes 18 procent. Jakým směrem se bude situace kolem ČEZ dále vyvíjet? Odpověď na tuto otázku se snaží ekonom a analytik Kryštof Míšek.

Přečíst článek

Dva spolužáci z VŠE vybudovali miliardovou firmu. Jejich FTMO otevírá cestu na burzu

Přečíst článek
Newyorská burza (NYSE)

Akcie ustály pády bank. Na burzy se vrací optimismus, těží z toho technologické giganty

Akcie na světových trzích v prvních čtyřech měsících letošního roku většinou posílily. Řada evropských akciových indexů dosáhla maxima, dařilo se hlavně technologickým firmám, ukazují statistiky.

Přečíst článek
Čínské akcie padají

Investoři čínským akciím příliš nevěří. Zatím?

Od chvíle, kdy Čína oznámila překvapivě silný hospodářský růst v letošním prvním kvartále, tamní akcie paradoxně oslabují. Jde o signál, že investoři mají pochybnosti, že probuzení čínské ekonomiky po koronavirové pauze bude pokračovat v nastoleném tempu.

Přečíst článek
Jaroslav Míl: Energetické firmy tvoří obří zisk na účet spotřebitelů

Jaroslav Míl: Energetické firmy tvoří obří zisk na účet spotřebitelů. Zavření jádra v Německu situaci nezmění

Ekonomicky je to nesmysl, je to jenom politika a ideologie, říká k uzavření posledních tří německých jaderných elektráren Jaroslav Míl, bývalý šéf ČEZ a také bývalý poradce vlády v otázkách energetiky. Míl je starý praktik, o energetice toho ví víc než všichni ministři.

Přečíst článek
Firma Wood SPAC One odkoupí téměř poloviční podíl v prodejci obuvi Footshop.

První středoevropský SPAC dokončil námluvy. Na burzu pošle prodejce tenisek Footshop

Společnost Wood SPAC One (WSO) ze skupiny Wood & Company se dohodla s majiteli on-line prodejce Footshop na odkoupení jejich až 49procentního podílu. Dohoda podléhá schválení akcionářů WSO. Tento typ akvizice za účelem vstupu na burzu je prvním v Česku i regionu střední Evropy.

Přečíst článek
Burza cenných papírů Praha

Stále více tuzemských drobných investorů kupuje akcie na pražském parketu

Podíl českých drobných investorů držících tuzemské akcie se meziročně zvýšil o devět procentních bodů na 35 procent, což je v rozporu s celosvětovým trendem. Jejich důvěra stoupla na nejvyšší úroveň od čtvrtého čtvrtletí 2021. Vyplývá to z průzkumu obchodní a investiční platformy eToro mezi 10 tisíci retailovými investory ve 13 zemích, z toho 500 v ČR.

Přečíst článek
Broker, burza,

Akcie ČEZ jsou nejdražší za tři čtvrtě roku, burza sedmý den rostla

Pražská burza už sedm dní v řadě roste. Index PX dnes stoupl o 1,06 procenta na 1381,33 bodu. Nahoru burzu v posledních dnech táhnou především akcie energetické firmy ČEZ, které jsou nyní nejdražší za zhruba tři čtvrtě roku.

Přečíst článek

Cena plynu pro Evropu sestoupila pod 40 eur za MWh, je to pořád dvojnásobek průměru před válkou

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se dále snižuje. Ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku v pondělí klesla pod 40 eur (asi 959 korun) za megawatthodinu (MWh). Ocitla se tak nejníže od července 2021. Hlavním důvodem je slabší poptávka kvůli teplejšímu počasí v zimních měsících a plné zásobníky.

Přečíst článek
Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Panické výprodeje akcií bank snížily jejich hodnotu o téměř půl bilionu dolarů

Hodnota světových finančních akcií se po krachu Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank snížila za dva dny o 465 miliard dolarů (přes 11 bilionů korun). Uvedla to agentura Bloomberg, která přitom zohlednila firmy zahrnuté v indexech MSCI World Financials a MSCI EM Financials. Investoři od New Yorku po Tokio se zbavují akcií finančních institucí.

Přečíst článek
Výrobce městského mobiliáře mmcité získal za svůj multifunkční altán pojmenovaný Cuby prestižní ocenění.

Český výrobce městského mobiliáře mmcité chce na burzu. Jde si pro 160 a víc milionů

Skupina mmcité, český výrobce městského mobiliáře z Bílovic na Uherskohradišťsku, plánuje v první polovině letošního roku vstoupit na trh START pražské burzy. Oslovit hodlá akciové investory za účelem svého dalšího rozvoje. Holding mmcité chce na pražské burze nabídnout až třetinu nových akcií. Cílem je získat od investorů minimálně 160 milionů korun na akvizici a rozšíření výrobních kapacit. 

Přečíst článek
Teplá zima poslala cenu plynu na předválečnou úroveň

Teplá zima poslala cenu plynu na předválečnou úroveň, je nejníže za rok a čtvrt

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku dnes klesla pod 50 eur (1185 korun) za megawatthodinu (MWh). Ocitla se tak nejníže od prosince 2021. Hlavním důvodem je slabší poptávka kvůli teplejšímu počasí v zimních měsících.

Přečíst článek
Reklama

News box

Přibližně 2️⃣8️⃣0️⃣​​​​​​​ občanů Srí Lanky bylo naverbováno, aby bojovalo na obou stranách konfliktu na Ukrajině. Uvedli to dnes srílanští úředníci, kteří byli pověřeni vyšetřováním zapojení svých krajanů do války, informuje agentura AFP.
Americké společnosti Boeing 📉 klesly v dubnu objednávky na nová letadla a zrušené objednávky výrazně překonaly nově získané. To je další známkou krize, která firmu sužuje, uvedla agentura AP. Boeing podle svého prohlášení minulý měsíc získal objednávky na pouhých sedm letadel, což je neobvykle malý počet. 
Policisté navrhli v jedné z větví kauzy Dozimetr, která se týká výběrových řízení na zakázky pražského dopravního podniku (DPP), obžalovat podnikatele Jindřicha Špringla, uvedla Česká televize, podle níž je muž majitelem firmy Analogia, kterou kriminalisté navrhli jako právnickou osobu obžalovat už v polovině dubna. Špringl je podle ČT viněn z toho, že 🤝 pomáhal při uplácení tehdejšího člena dozorčí rady DPP.
Pražská burza po pondělním růstu 📉 ztrácela, index PX dnes odepsal 0,15 procenta na 1555,77 bodu. Po zveřejnění výsledků za první čtvrtletí se nedařilo akciím energetické společnosti ČEZ, oslabila i Komerční banka. Naopak v plusu skončily emise Monety i Erste. Vyplývá to z výsledků na webu burzy. Koruna dnes mírně oslabila k euru a zpevnila vůči dolaru.
Ministerstvo kultury navrhuje 📈 zvýšit televizní poplatek o 15 korun na 150 korun měsíčně a rozhlasový o deset korun na 55 korun. Původně navrhovalo televizní poplatek 160 korun, navrhovanou výši rozhlasového zachovalo. V dalších letech by poplatky vláda mohla zvyšovat svým nařízením o inflaci, pokud by od poslední změny překročila šest procent.
Francie dodá v příštích dnech a týdnech vojenskou pomoc Ukrajině. V dnešním telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským to podle Elysejského paláce řekl francouzský prezident 👨 Emmanuel Macron. Hlava Francie také odsoudila sílící ruské údery na Ukrajinu, například na její energetickou infrastrukturu, uvedla agentura AFP. 
Nejméně devět zraněných si dnes vyžádal ruský 🚀 vzdušný útok na Charkov, oznámil starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na sociální síti. Rusové podle něj zasáhli výškovou budovu s mnoha byty v centru Charkova.
Podnikatel 👨 Jan Čermák plně ovládl společnost Empresa Media, která z 99 procent vlastní a provozuje TV Barrandov. Čermák, nebo jedna z jeho společností, získal od Jaromíra Soukupa zbývajících 50 procent Empresy. 
Německá zbrojovka Rheinmetall, která vyrábí například tanky Leopard, 📈 zvýšila v letošním prvním čtvrtletí provozní zisk meziročně o 60 procent na 134 milionů eur (zhruba 3,3 miliardy korun). Firma, která těží z růstu výdajů na zbrojení v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu, to dnes uvedla ve své výsledkové zprávě.
Gruzínský parlament dnes ve třetím a závěrečném čtení  schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen, informují agentury. V ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme